Aktuelnosti

Kako očuvati zdrav nervni sistem
09.02.2022.

Kako očuvati zdrav nervni sistem

Nervoza, nesanica, migrene, bes, negativnost – samo su neki od pokazatelja da je potrebno da obratite pažnju na svoj nervni sistem. Naš mozak je pokretač mašine koja se naziva telo. Disanje, rad srca i unutrašnjih organa, zatim funkcije višeg nivoa poput učenja i pamćenja, donošenja odluka, koordinacije pokreta – sve ovo kreće iz mozga.

Više
Zašto su važne omega 3 masne kiseline?
09.01.2022.

Zašto su važne omega 3 masne kiseline?

Kada govorimo o mastima, svima odmah na pamet padnu gojazne osobe. Ipak, ovo je najveća zabluda. Masti su izvor energije – čak i najmršaviji i najzdraviji sportisti imaju znatne rezerve energije u formi deponovanih masti. Masti imaju različite nivoe saturacije, odnosno zasićenja, pa tako postoje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Dve vrste polinezasićenih masnih kiselina se smatraju esencijalnim, a to su omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline.

Više
Prvi meseci sa bebom
09.01.2020.

Prvi meseci sa bebom

Ljubav se rodila na prvi pogled, nikada niste bili srećniji i spremniji da se suočite sa promenama zbog kojih će vam se svet u potpunosti preokrenuti. Bebe stvaraju slatke muke koje donose i saznanje da nikad niste bili manje sigurni u ono šta treba da radite. Prvi dani i meseci sa novim članom porodice remete dotadašnju rutinu, ali sve je u instinktu i praćenju saveta lekara. Naš tekst pružiće vam dobre smernice i savete, ali i preporuke koja je kozmetika za bebe pravi izbor.

Više
Šta ste sve želeli da znate o dijabetesu
08.07.2020.

Šta ste sve želeli da znate o dijabetesu

S obzirom na to da je za rad organizma neophodan šećer koji nam daje energiju i zapravo se ponaša kao naše gorivo, od velikog je značaja koju hranu unosimo u organizam i koliko se krećemo. Ovo je u direktnoj vezi sa potencijalnim uzročnicima oboljenja poznatog kao dijabetes. Ugljeni hidrati iz hrane kroz krvotok dolaze do naših ćelija i tkiva i neophodni su za normalno funkcionisanje svih drugih procesa u telu.

Više
Najbolji saveti za intimnu negu žena
07.12.2021.

Najbolji saveti za intimnu negu žena

Ako postoji jedna stvar koju žene nikada ne bi trebalo da zaboravljaju, onda je to zasigurno intimno zdravlje i higijena intimne regije. Posete ginekologu obavezne su makar jednom godišnje, kada je potrebno odraditi sve potrebne preglede. Samo na taj način bićemo sigurne i bezbrižne. Ukoliko postoji bilo kakav problem, važno je na vreme ga otkriti. Sa druge strane, svakako postoje stvari na koje moramo obraćati pažnju samostalno, a to je upravo higijena intimne regije.

Više
Šta smanjuje gvožđe u krvi, a šta ga povećava
07.10.2022.

Šta smanjuje gvožđe u krvi, a šta ga povećava

Vrtoglavica, umor, glavobolja... Ako osećate ovakve simptome već neko vreme, uputite se ka laboratoriji. Ovi simptomi znak su da treba da izvadite krv i proverite da li ste anemični.

Više