Koji su simptomi masne jetre i kako je izlečiti prirodnim putem?

Koji su simptomi masne jetre i kako je izlečiti prirodnim putem?
18.12.2023.

KOJI SU SIMPTOMI MASNE JETRE I KAKO JE IZLEčITI PRIRODNIM PUTEM?

Steatoza, ili bolest masne jetre, veoma je često oboljenje savremenog doba od koga boluje svaki peti čovek na svetu. Ova „tiha bolest“ je često na početku sasvim asimptomatska i može se razvijati godinama pre nego što izazove bilo kakve tegobe. Na šta treba obratiti pažnju, koji su simptomi masne jetre, kako se leči i i prevenira, pročitajte u nastavku teksta.

 

Šta je steatoza?

Bolest masne jetre je doslovno to što samo ime kaže: u ćelijama jetre taloži se višak masnoće (triglicerida) koji nije uspela da preradi što ometa normalno funkcionisanje ovog važnog vitalnog organa. Kada višak masti premaši 5% ukupne mase jetre, govorimo o steatozi, bolesti masne jetre.

 

Ako je dijagnoza masna jetra, uzrok određuje tip bolesti

Postoje dve vrste steatoze, direktno vezane za uzrok oboljevanja:

 

 • alkoholna masna jetra (česta je kod hroničnih alkoholičara, a nastaje jer jetra ne može da metabolizuje toksično dejstvo alkohola usled dugotrajne ili prekomerne upotrebe; ukoliko se ne leči dovodi do najteže komplikacije - ciroze jetre)
 • nealkoholna masna jetra (uzrok su dugotrajne loše navike u ishrani, pa se javlja kod fizički neaktivnih ljudi sa prekomernom telesnom težinom, dijabetesom i insulinskom rezistencijom)

 

Kod svega 10% pacijenata uzrok steatoze može biti genetske prirode (cistična fibroza, Vilsonova bolest), zatim kao posledica virusnih infekcija (hepatitis C) ili usled uzimanja pojedinih lekova (kontracepcija, kortikosteroidi). U svim ostalim slučajevima bolest masne jetre izazivaju štetne životne navike (prejedanje, gladovanje, brza hrana, povećan unos masnoća i rafinisanih šećera, neaktivnost, pušenje i svakako konzumiranje alkohola).

 

Najčešći simptomi masne jetre

Steatoza vrlo često na početku prolazi asimptomatski, ali sa razvojem bolesti javljaju se sledeći simptomi:

 

 • hroničan umor, malaksalost i slabost
 • smanjenje telesne težine usled gubitka apetita
 • pojava mučnine i vrtoglavice
 • crveni dlanovi, svrab kože i žutica
 • tamne mrlje na podlakticama i vratu i pojava modrica
 • smanjena koncentracija

 

Ako je dijagnoza masna jetra, bolovi u centralnom ili gornjem desnom delu abdomena često mogu da budu prateći simptom koji ukazuje da je došlo do progresije bolesti i da postoje upalni procesi okolne sluzokože i oštećenje jetre.

 

Kako očistiti masnu jetru?

Jetra je organ koji se u potpunosti može regenerisati, stoga je bolest masne jetre izlečiva. S obzirom da najčešći uzrok steatoze leži u načinu života i štetnim navikama u ishrani, upravo u tome leži i prevencija i izlečenje, a ishrana za masnu jetru ima presudan značaj za uspešan i brz oporavak. Ako vam je dijagnostifikovana masna jetra, recepti za svakodnevnu ishranu moraju se bazirati isključivo na zdravim namirnicama i zdravom načinu pripreme hrane.


Evo šta morate promeniti, a šta je dobro za masnu jetru:

 

 • potpuno izbacite alkohol i cigarete
 • smanjite unos rafinisane hrane, soli, masti, šećera i gaziranih napitaka
 • konzumirajte zdrave namirnice (integralne žitarice, mahunarke, voće, povrće, ribu, piletinu)
 • u konsultaciji sa svojim lekarom uključite suplementaciju za poboljšanje zdravlja jetre poput Hepalife forte kapsula, Silymarin protect kapsula, Lagosa kapsula i drugih koje možete pronaći u bogatom asortimanu apoteke Sunce
 • povećajte fizičku aktivnost

 

Lečenje masne jetre prirodnim putem

Uz promenu životnih navika i načina ishrane, u lečenju masne jetre mnogo mogu pomoći biljni čajevi i prirodni preparati.


Čaj od korena čička (beli čičak – sikavica), listova maslačka, artičoke i naročito trave ruse odlična su pomoćna sredstva u lečenju, prevenciji i očuvanju zdravlja i funkcije jetre. Zato, ukoliko vas muči problem masne jetre, obavezno probajte proizvod koji ima veliki učinak na regulisanje mnogobrojnih problema sa jetrom- Bel trn seme- sikavica. Pored masne jetre, ovaj sjajni proizvod pogodan je i za artritis, astmu i insulinsku rezistenciju.

 

devojka-u-ruci-drzi-kapsulu-za-masnu-jetru


Prirodno jabukovo sirće takođe se pokazalo kao veoma efikasno u otklanjaju viška masti, stimulaciji procesa mršavljenja i čišćenju jetre.


Kozja surutka kao lek za masnu jetru, uz koju ne smete konzumirati alkohol i šećer, poznata je od antičkog doba jer učinkovito smanjuje holesterol i trigliceride i čisti i regeneriše jetru.


U terapiji masne jetre veoma je delotvoran i suplement Silymill Institut Dr Josif Pančić. Sa dodatkom hajdučke trave i ploda badelja, samo jedna kapsula dnevno ima snažno antiinflamatorno dejstvo, regeneriše, štiti i detoksikuje jetru.


Potvđen je i pozitivan učinak Dr Theiss Hepato Slim kapsula koji efikasno uspostavlja funkciju jetre i njenu regeneraciju, eliminiše toksine iz organizma i održava optimalnu telesnu težinu.


Najbolje prirodne preparate za prevenciju i lečenje masne jetre možete pronaći u Apoteci Sunce i zato još danas potražite savet i napravite prvi korak ka potpunom izlečenju.