Kolagen za jake i snažne kosti
2022-01-14

Kolagen za jake i snažne kosti

Kada se spomenu jake i snažne kosti prva asocijacija nam je kalcijum i njegova nezamenljiva uloga. Budući da mlečni proizvodi obiluju kalcijumom nije iznenađujuće da čine jedan od glavnih izvora hrane od najmlađih dana. Pored kalcijuma fosfor takođe ima važnu ulogu u mineralizaciji kostiiju. Ukupno 65% koštanog tkiva čine minerali poput kalcijuma, fosfora uključujući i citrate, natrijum, magnezijum i kalijum. Minerali su zapravo ti koji osiguravaju čvrstoću kostiju.

Više
Zašto su važne omega 3 masne kiseline?
2022-01-09

Zašto su važne omega 3 masne kiseline?

Kada govorimo o mastima, svima odmah na pamet padnu gojazne osobe. Ipak, ovo je najveća zabluda. Masti su izvor energije – čak i najmršaviji i najzdraviji sportisti imaju znatne rezerve energije u formi deponovanih masti. Masti imaju različite nivoe saturacije, odnosno zasićenja, pa tako postoje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Dve vrste polinezasićenih masnih kiselina se smatraju esencijalnim, a to su omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline.

Više
Najbolji suplementi za podizanje imuniteta
2021-12-28

Najbolji suplementi za podizanje imuniteta

Imunitet predstavlja sposobnost našeg imunog sistema da nas odbrani od svega što može imati loše posledice po naše zdravlje: virusa, bakterija, ostalih mikroorganizama, polena i drugih komponenti iz prirode, ali i specifičnih produkata našeg sopstvenog organizma.

Više
Kako kontrolisati i kako smanjiti holesterol?
2021-12-22

Kako kontrolisati i kako smanjiti holesterol?

Holesterol je mast koja se nalazi u našem organizmu i ona predstavlja skladište energije. Holesterol je glavni sastojak ćelijskih membrana i omogućava održavanje optimalnog oblika ćelije. U organizmu postoji, u narodu poznat kao dobar ( HDL ) i loš ( LDL ) holesterol. Holesterol vrlo često može doneti mnogo štetnih stvari našem organizmu, ali se isto tako može jednostavno držati pod kontrolom.

Više
Najbolji saveti za intimnu negu žena
2021-12-07

Najbolji saveti za intimnu negu žena

Ako postoji jedna stvar koju žene nikada ne bi trebalo da zaboravljaju, onda je to zasigurno intimno zdravlje i higijena intimne regije. Posete ginekologu obavezne su makar jednom godišnje, kada je potrebno odraditi sve potrebne preglede. Samo na taj način bićemo sigurne i bezbrižne. Ukoliko postoji bilo kakav problem, važno je na vreme ga otkriti. Sa druge strane, svakako postoje stvari na koje moramo obraćati pažnju samostalno, a to je upravo higijena intimne regije.

Više
Probiotici za dobro varenje i dobro zdravlje
2021-11-24

Probiotici za dobro varenje i dobro zdravlje

Živi mikroorganizmi, uneti u organizam čoveka u dovoljnim količinama, koji imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina, nazivaju se probiotici. Za odrasle ljude karakteristično je prisustvo velikog broja mikroorganizama u digestivnom traktu (100 hiljada milijardi), koji, dok su u optimalnoj ravnoteži, obezbeđuju normalno funkcionisanje probavnog sistema. Narušena ravnoteža može se ponovo uspostaviti jedino probioticima.

Više