Šta smanjuje gvožđe u krvi, a šta ga povećava

Šta smanjuje gvožđe u krvi, a šta ga povećava
07.10.2022.

ŠTA SMANJUJE GVOžđE U KRVI, A šTA GA POVEćAVA

Vrtoglavica, umor, glavobolja... Ako osećate ovakve simptome već neko vreme, uputite se ka laboratoriji. Ovi simptomi znak su da treba da izvadite krv i proverite da li ste anemični.

 

Gvožđe u krvi, odnosno njegov nedostatak, jedan je od najčešćih uzroka ovakvih stanja.


Sa druge strane, uzroci nedostatka gvožđa su brojni i upravo njih razmatramo u ovom tekstu. Važno je da znate da naše telo ne može da proizvodi gvožđe, te treba da vodite računa o ishrani i sveukupnom zdravlju.

 

Gvožđe u krvi

Gvožđe je veoma važan sastojak krvi bez kog ne bismo mogli optimalno da funkcionišemo. Ono učestvuje u izgradnji hemoglobina (oko 65 odsto gvožđa ulazi u hemoglobin) koji prenosi kiseonik do ćelija. Nedostatak gvožđa, znači nedostatak hemoglobina, što negativno utiče na stanje organizma.

 

Gvožđe u hrani

S obzirom da organizam ne može da proizvodi gvožđe, jedan od načina unosa jeste putem hrane.


Namirnice koje sadrže gvožđe su:


• Juneće meso
• Ćureće meso
• Riba
• Spanać
• Žitarice
• Sočivo
• Zelena salata
• Crna čokolada

 

hrana bogata gvozdjem


Međutim, organizam ne može da asporbuje svu količinu gvožđa iz namirnica. Ako je problem sa apsoprcijom izražen, moguće je da je uzrok tome bolest povezana sa gastrointestinalnim traktom.


Naime, gvožđe iz hrane se apsorbuje u krvotok u tankom crevu. Poremećaj creva, kao što je celijakija, koji utiče na sposobnost creva da apsorbuje hranljive materije iz hrane, može dovesti do anemije zbog nedostatka gvožđa. Ako je deo tankog creva uklonjen hirurškim putem, to može uticati na sposobnost organizma da apsorbujete gvožđe i druge hranljive materije.


Procenti apsorpcije se kreće između dva i 10 odsto. Osobe sa bolestima creva i želuca, na primer, imaju smanjenu mogućnost apsorpcije. Takođe, neke namirnice, poput kafe i čaja, smanjuju procenat apsorpcije gvožđa.


Stoga je pravilna i izbalansirana ishrana važan faktor za optimalnu količinu gvožđa i vegetarijanci treba da unose biljne namirnice koje su izrazito bogate gvožđem (spanać, rukola, brokoli, kelj, pasulj).


Uz unos namirnica bogatih gvožđem, obavezno treba uzimati vitamin C jer on potpomaže apsorpciju gvožđa u organizmu.

 

Šta smanjuje gvožđe u krvi

Osim neadekatne ishrane, postoji još niz stvari koje uzrokuju gubitaka gvožđa.

 

Gubitak krvi

Krv sadrži gvožđe u crvenim krvnim zrncima. Dakle, ako izgubite određenu količinu krvi, gubite gvožđe. Žene sa obilnim menstruacijama su u opasnosti od anemije zbog nedostatka gvožđa. Spor, hronični gubitak krvi u telu - kao što je peptički čir, hijatalna kila, polip debelog creva ili kolorektalni rak - može izazvati anemiju zbog nedostatka gvožđa.

 

Infektivne bolesti

Hronične i infektivne bolesti takođe su jedan od uzroka smanjenje apsorpcije gvožđa:


• Upala pluća
• HIV
• Hepatitisi
• Bolesti krvi (talasemija)

 

Trudnoća

Gubitak gvožđa u trudnoći je prirodan proces jer su zapravo potrebne veće količine gvožđa za majku i plod. Zbog toga ginekolozi često prepisiju suplemente sa dodatkom gvožđa.

 

Moguće komplikacije

Blaga anemija zbog nedostatka gvožđa obično ne izaziva komplikacije. Međutim, ako se ne leči, anemija može postati ozbiljna i dovesti do zdravstvenih problema.

 

Srčani problemi

Anemija zbog nedostatka gvožđa može dovesti do ubrzanog ili nepravilnog otkucaja srca. Tada srce mora da pumpa više krvi da bi nadoknadilo nedostatak kiseonika u krvi kada ste anemični. To može dovesti do srčane insuficijencije.

 

Problemi tokom trudnoće

Kod trudnica, teška anemija zbog nedostatka gvožđa povezana je sa prevremenim porođajima i bebama sa malom porođajnom težinom. Ovo se može sprečiti ako trudnica primaju suplemente gvožđa kao deo svoje prenatalne nege.

 

Problemi sa rastom dece

Kod odojčadi i dece, ozbiljan nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, kao i odloženog rasta i razvoja. Pored toga, anemija zbog nedostatka gvožđa povezana je sa povećanom osetljivošću na infekcije.

 

Lečenje

Nedostatak gvožđa u krvi rešava se na nekoliko načina, zavisi od uzroka i ozbiljnosti stanja. Nekada je potrebna kombinacija više načina.


• Suplementi u vidu tableta
• Izfuzije gvožđa
• Transfuzija krvi
• Promena ishrane


Na našem sajtu čeka vas velika ponuda suplemenata gvožđa kojim ćete preduprediti i eliminisati mnogobrojne tegobe prouzrokovane nedostatkom ovog izuzetno važnog biogenog elementa.