Iritabilni kolon - nervozna creva

Iritabilni kolon - nervozna creva
09.11.2022.

IRITABILNI KOLON - NERVOZNA CREVA

Da li vas često muči stomak, da li se pobuni kada ste napeti ili pojedete određenu hranu, da li danima imate zatvor ili su vaši obroci praćeni gasovima i bolom u stomaku? Ako se prepoznajete u nečemu od navedenog, proverite da li možda imate iritabilni kolon ili tzv. nervozna creva.

 

Simptomi ovog oboljenja češći su nego što se misli, a naročito među mlađom populacijom i osobama ženskog pola.
U nastavku teksta pročitajte šta je to iritabilni kolon, kako se ispoljava, kako se može lečiti i koji suplementi i lekovi za digestivni trakt postoje kod nas.

 

Sindrom iritabilnog kolona

Ovo je ubedljivo najčešći poremećaj sistema organa za varenje. Ispoljava se kroz narušenu pokretljivost creva i njihovo pražnjenje (konstipacija, dijareja ili oba), kao i neprijatan bol u stomaku.


Simptomi ovog premećaja pre će se javiti kod osoba ženskog pola (dvostruko više zastupljen u ženskoj populaciji), zatim kod osoba koje su kontinuirano izložene stresu, koje imaju intoleranciju na određenu vrstu hrane ili imaju u svojoj porodici nekog sa ovim problemom.


Uzroci nastanka iritabilnog kolona nisu u potpunosti jasni. Dovodi se u vezu sa poremećajem crevne flore (prisustvo loših bakterija i virusa u crevima), poremećenim radom mišića creva, gastroenteritisom (infekcijom crevnog trakta), upotrebom nekih lekova, kao i pojačanim stresom i napetošću.

 

Nervozna creva – simptomi

Ne postoji jedinstvena klinička slika kod pacijenata koji imaju nervozna creva. Simptomi koji se najčešće sreću su:

 • Bolovi i grčevi u stomaku, češće u predelu donjeg dela stomaka
 • Dijareja (proliv) i konstipacija (zatvor) koji se mogu smenjivati
 • Nadutost i pojačani gasovi
 • Podrigivanje, mučnina i gorušica

 

Kod žena se ovi simptomi mogu intenzivirati tokom menstruacije.

 

devojka se drzi za stomak

U zavisnosti od dominantnih simptoma razlikujemo tri tipa ovog poremećaja:

 1. Nervozna creva kod kojih je dominantan simptom konstipacija. Ovaj tip češće pogađa adolescente i mlade osobe.
 2. Tip gde je dijareja dominantan simptom za nervozna creva
 3. Simptomi dijareje i konstipacije se smenjuju (mešovit tip)

Iritabilni kolon – lečenje

Postoje neke promene koje možete da unesete u svoju svakodnevnu rutinu kako biste ublažili simptome nervoznih creva. One podrazumevaju promene u ishrani, fizičkoj aktivnosti, kao i upotrebu određenih suplemenata.


Promena ishrane podrazumeva:

 • Veći unos hrane koja u sebi sadrži vlakna (voće, povrće, žitarice)
 • Unos dovoljne količine vode (najmanje 8 čaša dnevno)
 • Izbegavanje kofeina (ima ga u kafi, čaju, čokoladi), kao i prezačinjene hrane
 • Ograničavanje unosa mleka i mlečnih proizvoda (osobe koja pate od iritabilnog kolona češće imaju problem netolerancije na laktozu). U ovom slučaju potrebno je obezbediti unos kalcijuma iz nekog drugog izvora.

 

Promena aktivnosti podrazumeva:

 • Redovnu laganu fizičku aktivnost
 • Primenu različitih tehnika relaksacije
 • Unos manjih a češćih obroka
 • Prestanak pušenja
 • Vođenje dnevnika ishrane kako biste utvrdili koja hrana pogoršava simptome bolesti

 

Suplementi i lekovi za nervozna creva

Kao dodatak ishrani ovim pacijentima se često preporučuje upotreba preparata koji u sebi sadrže komplekse dobrih bakterija.


Lactibiane Tolerance u sebi sadrži kombinaciju čak 5 različitih vrsta dobrih bakterija koje jačaju crevnu mikrobiotu i pomažu normalizaciju rada creva u slučaju kada je iritabilni kolon praćen dijarejom.


Intesta Max granule sadrže u sebi natrijum – butirat koji blagotvorno deluje na različita izmenjena stanja gastrointestinalnog trakta. Pored nervoznih creva, pomaže i u slučaju dijareja različite patogeneze, zatim poremećaja nastalih primenom terapija (antibiotske, radioterapije, hemioterapije), nakon intestinalne hirurške intervencije, ishrane siromešne vlaknima, itd.


Na pomenuta stanja blagotvorno će delovati i Dibuzin koji u sebi sadrži jedinstvenu kombinaciju buterne kiseline, cinka i vitamin D3.


Intesta je još jedan preparat koji se preporučuje u slučaju poremećene crevne flore, intestinalnih infekcija, dijareje, iritabilnog kolona, kao i inflamacije creva nakon radio i hemioterapije. Biturat koji je glavni sastojak ovog suplementa obezbeđuje normalnu pokretljivost creva, sprečavajući rast patogene flore. Ima antioksidativnu, antiinflamatornu i antikancerogenu funkciju.

 

Naša preporuka je i preparat Colosal koji pored buterne kiseline u svom sastavu ima i žive kulture bifidobakterija. Prisustvo ovih bakterija opada sa godinama, a ovaj proces je dodatno ubrzan modernim načinom života. Bifidobakterije onemogućavaju razvoj patogena snižavanjem PH vrednosti creva. Na ovaj način ova korisna kultura sprečava problem zatvora, tako što crevima pomaže da nesmetano rade.

U izuzetnim slučajevima kada ovi dodaci ishrani nisu dovoljni, pacijentu će biti prepisani odgovarajući lekovi za nervozna creva. Farmakoterapija podrazumeva upotrebu antiholinergika, spazmolitika, antidepresiva, anksiolitika itd.

 

Savet za kraj

Ako želite da vaša creva rade kao sat, neophodno je da povedete računa o svojim životnim navikama. Da biste uspostavili režim koji podrazumeva zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i život bez stresa, potrebno je neko vreme.


Međutim, postoji rešenje sa čijom primenom možete da počnete još danas, i to u vidu različitih dodataka ishrani. Apoteka Sunce nudi vam veliki izbor suplementacije za prevenciju i lečenje velikog broja problema digestivnog trakta.