Uvećanje prostate- simptomi i lečenje

Uvećanje prostate- simptomi i lečenje
10.10.2022.

UVEćANJE PROSTATE- SIMPTOMI I LEčENJE

Uvećana prostata je čest zdravstveni problem koji ima oko 60 odsto muškaraca starosti oko 50 godina, 80 odsto muškaraca starosti oko 60 godina i gotovo 100 odsto muškaraca starosti oko 70 i više godina.

 

Simptomi benignog uvećanja prostate (benigna hiperplazija prostate) utiču na kvalitet života muškaraca, ali lekari tvrde da ne postoje veze između uvećane prostate i eventualnog razvoja kancerogenih ćelija.


U ovom tekstu objasnićemo šta je prostata, koja je njena uloga, šta je uvećana prostata i kako nastaje, kako se dijagnostikuje uvećana prostata, koji su simptomi i koje metode lečenja postoje.

 

Šta je prostata?

Prostata je mišićno-žlezdani organ koji imaju samo muškarci. Nalazi se u maloj karlici, ispod mokraćne bešike i završnog dela debelog creva (rektum). Kroz postatu prolazi mokraćna cev, te njeno uvećanje može dovesti do niza problema povezanih sa mokrenjem.


Prostata ima nekoliko uloga u organizmu muškarca:


• Učestvuje u stvaranju semene tečnosti
• Luči tečnosti koje štite bešiku i mokraćni kanal od infekcija
• Daje oslonac bešici i održava tonus mokraćnog kanala

 

Uvećana prostata

Normalna veličnina prostate je veličine kestena, zbog čega se često zove „kestenjača“. Dimenzije zdrave prostate su 3,5x4,5x2,5 centimetra, a težina između 15 i 22 grama.


Uvećana prostata nastaje kao posledica umnožavanja nekih ćelijskih elemenata prostate. Međutim, to ne znači da će bolest preći u kancerogenu. Zapravo, ne postoje dokazi o vezi benignog uvećanja prostate i razvoja kancerogenih ćelija.

 

Uzrok uvećanja prostate

Tokom života, muškarci proizvode testosteron, muški hormon, i male količine estrogena, ženskog hormona. Kako muškarci stare, količina aktivnog testosterona u krvi se smanjuje, što ostavlja veći procenat estrogena. Naučne studije sugerišu da može doći do benigne hiperplazije prostate jer veći udeo estrogena u prostati povećava aktivnost supstanci koje podstiču rast ćelija prostate.


Druga teorija se fokusira na dihidrotestosteron (DHT), muški hormon koji igra ulogu u razvoju i rastu prostate. Neka istraživanja su pokazala da čak i sa padom nivoa testosterona u krvi, stariji muškarci nastavljaju da proizvode i akumuliraju visoke nivoe DHT-a u prostati. Ova akumulacija DHT-a može podstaći ćelije prostate da nastave da rastu. Naučnici su primetili da muškarci koji ne proizvode DHT, ne razvijaju benignu hiperplaziju prostate.


Ono što takođe doprinosi rastu prostate jeste način života. Ishrana, konzumiranje alkohola, jake prehlade i slično, negativno utiču na prostatu.

 

Prostata simptomi

Prostata se uvećava postepeno i u početnim fazama simptomi se ni ne osete ili se osete neznatno. Međutim, tokom godina, kako se uvećava prostata, simptomi su sve neprijatiniji i svakodnevni život postaje znatno otežan.

 

muskarac- bolovi u prostati


Najčešći simptomi uvećane prostate su:


• Učestalo mokrenje
• Učestalo noćno mokrenje
• Urgento mokrenje
• Nekontrolisano mokrenje
• Problemi sa potencijom
• Bol tokom mokrenja
• Pojava krvi tokom mokrenja


Posledice mogu biti zadržavanje mokraće u bešici, što doprinosi razvoju brojnih infekcija. Takođe, nelečena uvećana prostata može dovesti do pojave kamena u bubregu i bolesti povezanih sa bubrezima.

 

Dijagnostika

Muškarci stariji od 45 godina, a po potrebi i ranije, treba da odlaze na preventivne preglede kod urologa. Najčešće, pregled podrazumeva ultrazvučni pregled i laboratorijske analize urina i krvi. U zavisnosti od tih rezultata, pacijent se upućuje na dalju dijagnostiku.

 

Upala prostate- lečenje

Kada je u pitanju upala prostate, lečenje zavisi od stepena uvećanja i od toga koliko se stanje zakomplikovalo. Blaži simptomi najčešće se mogu dodatno ublažiti ili u potpunosti izlečiti lekovima. Urasan forte je jedan od najčešćih lekova koji se preporučuju osobama sa simptomima uvećane prostate. Ove tablete sadrže ekstrakt semena bundeve koje su se pokazale kao efikasne u slučaju benignog povećana prostate.


Kompleksniji simptomi nekada zahtevaju operaciju. Operativno lečenje takođe može biti dvojako:

 

  • „otvoreni pristup“ koji podrazumeva rez ispod pupka ako je reč o značajnijem uvećanju prostate
  • manje invazivne operacije poput laparoskopije


Ukoliko patite od problema uvećanja prostate, potražite adekvatno rešenje na našem sajtu. Širok asortiman proizvoda za prevenciju i lečenje prostate, možete pogledati OVDE.