Šta su policistični jajnici – sve što treba da znate?

Šta su policistični jajnici – sve što treba da znate?
15.08.2022.

ŠTA SU POLICISTIčNI JAJNICI – SVE šTO TREBA DA ZNATE?

U današnjem brzom svetu, sve je više žena koje pate od sindroma policističnih jajnika koji ide ruku pod ruku sa insulinskom rezistencijom. Zajedno ih nazivamo bolestima modernog doba.

 

 

Zašto?

 

Upravo zato što se javljaju kao posledica lošeg načina života koji podrazumeva stres, loš san, konstantan pritisak na poslu, lošu ishranu, fizičku neaktivnost i drugo.


Danas objašnjavamo sta su policisticni jajnici, na koji način su povezani policisticni jajnici i trudnoca kao i da li se policisticni jajnici mogu izleciti.

 

Šta su policistični jajnici?

 

Verovatno ste već čuli da se uz izraz policistični jajnici koristi reč sindrom. To je upravo zato što se pokazuje veliki broj simptoma istovremeno. Ali, pođimo ispočetka.


Da bi ljudsko telo funkcionisalo na pravi način, potrebni su mu i muški i ženski hormoni. Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS) imaju poremećaj, odnosno disbalans, te one imaju previše “muških” hormona što dovodi do problema sa jajnicima.


Policistični jajnici predstavljaju upravo stanje kada jajnici stvaraju veoma visok nivo androgena (muških polnih hormona), a to utiče na ovulaciju.


Neke od statistika kažu da jedna od 10 žena muči muku sa ovim problemom.

 

Policistični jajnici – simptomi

 

Kako dođe do toga da žena prepozna da ima policistične jajnike? Naravno, prvi način jeste rutinska kontrola kod ginekologa, pri čemu žena nema nikakvih vidljivih simptoma. S druge strane, najčešći vidljivi simptomi su:

 

  • Povećanje telesne mase, posebno u predelu oko struka;
  •  Akne;
  •  Maljavost;
  • Opadanje kose;
  •  Izostanak menstruacije ili poremećen menstrualni ciklus.

 

Zašto nastaje sindrom policističnih jajnika?

 

I da se skupe mišnjenja svih lekara sveta, i dalje nećemo imati precizan odgovor na pitanje zašto nastaje ovaj sindrom. Ono što je definitivno jeste to da postoje sigurno bar dva razloga, a to su:

 

  1.  genetski faktori i

  2.  životne navike.

Mnogo žena koje imaju sindrom policističnih jajnika pate i od insulinske rezistencije. Ova dva stanja idu često ruku pod ruku, iako to ne mora biti pravilo.

 

Lečenje policističnih jajnika

 

Lecenje policisticnih jajnika najviše u centar stavlja individualnost i želje pacijentkinje u vezi sa ostvarivanjem trudnoće.


Ono na šta se lekari obično prvu fokusiraju jeste ishrana, odnosno promena ishrane, jer se lecenje policisticnih jajnika može vrlo uspešno sprovesti samo promenom životnih navika.


Hrana bogata dijetalnim vlaknima, koja je niskog glikemijskog indeksa može vrlo uspešno smanjiti nivoe estrogena u telu i regulisati disbalans koji se javlja između estrogena i progesterone, koji se javlja u PCOS. Potrebno je izbegavati šećer, prerađene namirnice, alkohol…

 

devojka se drzi za stomak

 

Najčešće pitanje jeste da li se policisticni jajnici mogu izleciti?

 

Sve posledice koje se dešavaju usled problema sa policističnim jajnicima se veoma lako mogu rešiti, ukoliko se pacijent pridržava svih saveta lekara. Potrebno je naučiti živeti sa saznanjem da određena hrana i životne navike prosto ne odgovaraju sindromu sa kojim se borite, a samim tim je neophodno nove i zdrave navike uvesti u svoju rutinu.


Svakako, suplementacija specijalno formulisana za rešavanje ovog problema mnogo pomaže za održavanje normalnog stanja organizma.
Dakle, odgovor na pitanje da li se policistični jajnici mogu izleciti, odgovor je ne, ali se apsolutno ovo stanje može držati pod kontrolom i mogu se izlečiti sve nuspojave, koje se više nikada ne moraju javiti ponovo.

 

Policistični jajnici i trudnoća

 

Mnogo žena se susreće sa saznanjem da imaju insulinsku rezistenciju i policistične jajnike tek onda kada shvate da ne mogu da zatrudne. Razlog ovome su retke ili pak nikakve posete ginekologu.


Savet broj jedan – nemojte dozvoliti da prođe više od godinu dana, a da ne odete na pregled.


Ukoliko patite od sindroma PCOS i želite da ostanete u drugom stanju, najvažnije je da smanjite telesnu težinu, jer je dokazano da smanjenje težine od pet odsto može dovesti do normalizacije menstrualnog ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije, čime se povećava plodnosti.


Samim tim, potrebno je da uvedete izbalansiranu ishranu punu zdravih namirnica.


Uz to, svima, a posebno ženama koje žele da zatrudne, savetuje se pravilan san. To znači da je potrebno da svakog dana spavate u kontinuitetu 8h i da svake večeri u približno vreme ležete u krevet, kako bi se uspostavio novi bioritam. Melatonin utiče pozitivno na hormonski i metabolički profil žene.


Svim ženama koje imaju problem sa PCOS i poremećajem spavanja, savetuje se uzimanje INOFOLIC PLUS kapsula. Namenjene su ženama preko 35 godina koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju i kod tretmna hiperinsulinemije u kombinaciji sa poremećajem spavanja.
Inofolic plus sadrži mio-inozitol, folnu kiselinu i melatonin, za koji smo rekli da je jako bitan. Na ovaj način mogu se držati pod kontrolom policisticni jajnici, i trudnoca će dobro proći.

Takođe, PROfertile female koristi se kod poremećaja nastalih usled narušene hormonske ravnoteže ili nedostatka vitamina i minerala u ishrani žena u periodu pokušaja začeća i tokom prvog trimestra trudnoće.

Dakle, danas na tržištu zaista postoji mnogo kvalitetnih i ispitanih dijetetskih suplemenata koji dokazano regulišu problem sa policističnim jajnicima.


Potrebno je samo da se sa svojim ginekologom posavetujete šta bi bilo najbolje u vašem slučaju, a tim naših farmaceuta tu je da vas dodatno uputi u sve benefite svakog od njih.