Aktuelnosti

Šta je menopauza - uzroci, simptomi, faze i lečenje
28.04.2020.

Šta je menopauza - uzroci, simptomi, faze i lečenje

Menopauza je posebno stanje u životu svake žene. Menopauzu uglavnom vezujemo za negativne stvari, ona nas asocira na starenje, gašenje životnih funkcija, slabost. Ali, to zapravo nije sve baš tako. Menopauza kao faza u reproduktivnom životu žene ne mora nužno da bude loše stanje.

Više
Kako lečiti hemoroide?
27.09.2021.

Kako lečiti hemoroide?

Malo je bolesti o kojima se tako nerado govori kao što su to hemoroidi. A da nema razloga da se o ovom zdravstvenom problemu ćuti, govori i činjenica da se pola stanovništva starijeg od 50 godina bar jednom obratilo lekaru zbog ovog neprijatnog stanja. Svako ko se bar jednom susreo sa ovim problemom zna da lečenje hemoroida nije jednostavno, ali i da vreme koliko traju hemoroidi zavisi skoro isključivo od nas samih.

Više
Alergija na sunce - kako se boriti?
27.08.2021.

Alergija na sunce - kako se boriti?

Ukoliko vam se posle boravka na suncu na koži pojavila alergijska reakcija spadate u ne baš tako mali procenat svetske populacije koju pogađa alergija na sunce. Fotodermatozu, preosetljivost kože na sunčeve zrake, (najčešće UV-A zrake) ima 15% do 25% ljudi, a češća je kod žena i osoba svetlije puti.

Više
Uzroci i lečenje steriliteta
27.01.2020.

Uzroci i lečenje steriliteta

Neplodnost ili ženski i muski sterilitet se klinički konstatuje kod žena i muškaraca koji ne mogu da ostvare trudnoću posle jedne godine nezaštićenih polnih odnosa ili kod žena posle jedne ili dve neuspešne trudnoće. Neke studije pokazuju da nakon jedne godine pokušavanja kod 15% parova ne dolazi do začeća, a posle dve godine taj procenat se smanjuje na 10%. Kod 20% do 37% parova koji su mlađi od 30 godina i generalno zdravi, do začeća deteta dolazi u prva tri meseca.

Više
Šta su elektroliti i kako ih nadoknaditi?
26.12.2022.

Šta su elektroliti i kako ih nadoknaditi?

Ako se, kao i većina populacije, pitate šta su elektroliti, morate znati da je daleke 1903.godine hemičar Svante Arenijus za objašnjenje dobio Nobelovu nagradu. Elektroliti su čvrste kristalne soli koje se, prilikom formiranja rastvora, kao proizvod hemijske reakcije disociraju na naelektrisane čestice (jone).

Više
Probiotik najbolji prijatelj zdravog deteta
25.10.2021.

Probiotik najbolji prijatelj zdravog deteta

Probiotici sadrže dobre (nepatogene) žive bakterije koji su prirodni stanovnici crevnog trakta odraslih ljudi i dece. Mikrobiota (crevna flora) razvija se u prvim godinama života deteta, a predstavlja temelj za razvoj dobrog imuniteta. Najbolji probiotik za decu sadrži LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS i BIFIDOBACTERIUM LACTIS, mlečno kiselinske bakterije, koji su istovremeno prirodni stanovnici crevnog trakta deteta i najbolje ispitane, najefikasnije i najbezbednije probiotske bakterije.

Više