Znaci koji nam govore da je burnout na poslu blizu

Znaci koji nam govore da je burnout na poslu blizu
29.06.2021.

ZNACI KOJI NAM GOVORE DA JE BURNOUT NA POSLU BLIZU

Mnogima nam je poznato iskustvo da na poslu radimo za troje. Završavamo poslove koji možda i nisu naši, dobijamo kratke i nerealne rokove i pokušavamo da izguramo sve zahteve koji stižu sa svih strana. Usled takvog stresa može doći do “pucanja” i nemogućnosti da dalje obavljamo zadatke. U američkoj popularnoj psihologiji se ovo zove burnout, a kod nas se takođe često koristi ova reč ili pregorevanje.

 

Baš ova reč pregorevanje dočarava šta se u nama dešava. Radili smo kao mašina, bili smo napeti do zadnjih granica i mašina je pukla i zapalila se. Eto, to bi slikovito bio burnout.


Online prodavnica apoteka Sunce preporučuje vam sledeće proizvode za umanjenje stresa:


Strong Nature Antistres formula dan - za otklanjanje posledica stresa i ankzioznosti.


Strong Nature Antistres formula noć - za opuštanje u stanjima razdražljivosti i nervne napetosti i za lakši ulazak u san.

 

Kako da prepoznamo burnout?


Nekad teško možete prepoznati da burnout dolazi, iako već dugo vremena puno radite. Zbog čega? Upravo zato što već duže vreme radite mnogo i nije vam se ništa dogodilo, pa verujete da se neće desiti ni u budućnosti. Burnout dolazi postepeno, akumulira stres vremenom i nakuplja ga u organizmu. On ne dolazi odjednom i preko noći, već veoma suptilno i polako.


Simptomi koji se javljaju postepeno su:

 

  • osećaj umora - imate osećaj da nikada niste odmorni, ni kad spavate, ni kada ste kod kuće. Vremenom to prerasta u hronični umor.
  • negativan stav - postajete razdražljivi, negativni i cinični prema kolegama, firmi, direktoru, klijentima i ostalim ljudima sa kojima se srećete. Vaš unutrašnji organizam vam na ovaj način govori da niste dobro.
  • ne postižete ciljeve i to vas čini nervoznim - više ne možete da izgurate do uspešnog cilja, zaključena posla, ugovora i sličnih stvari. To vas čini jako razdražljivim.

 

Kako se javlja burnout?


Jasno je da se on javlja usled prevelikog stresa i prevelikog obima posla, ali nije samo to. Ovaj sindrom se javlja i kada radnik nije dovoljno vrednovan od strane poslodavca, bilo u materijalnom smislu ili u smislu vrednovanja dostignuća. Pohvala za dobar rad je mnogima neophodna kako bi znali da su na pravom putu i da se njihov rad vidi i ceni. Ukoliko osoba potroši veliki broj sati, svoje energije i privatnog vremena na obavljanje jednog poslovnog zadatka, a zauzvrat ne dobije ništa, javiće se veliko nezadovoljstvo koje kasnije dovodi do burnouta.

 

Kako da smanjite uticaj ovog sindroma?


Kada prepoznate da imate burnout sindrom, vreme je da počnete da radite na njegovom rešavanju. Ovde vas čeka veliki posao, ali zasigurno je da ćete nakon toga biti mnogo zadovoljniji.


Prvi način je da smanjite stres oko sebe. Pronađite okidače stresa, preispitajte svoje odluke i mogućnosti. Obratite se nekome za pomoć, bliskim ljudima ili psihoterapeutu.


Druga važna stvar je da postavite granice. Ne dozvolite da posao i kompanija u kojoj radite preuzmu vaš život. Veoma je važno da imate slobodno vreme u kom ne razmišljate o poslu. Takođe, važno je i da imate radno vreme, da niste dostupni 24h, da postavite granice na poslu i prekovremeno radno vreme.


Trudite se da i druge aktivnosti budu motivacija - fizička aktivnost koja vam prija, zdrava ishrana, druženje sa prijateljima.


Ono što je možda i najvažnije je zdrav san. Telo se najviše i najbolje opušta kada spavamo. Poremećaji u spavanju su česti tokom stresnog perioda, zbog čega treba vremena da se stres ukloni a da se organizam vrati normalnom ritmu spavanja. U tome vam može pomoći jedan od gore navedenih proizvoda.


Budite nam zdravi!