Šta su kortikosteroidi, koliko dugo se mogu koristiti i postoji li zamena za kortikosteroide?

Šta su kortikosteroidi, koliko dugo se mogu koristiti i postoji li zamena za kortikosteroide?
29.09.2023.

ŠTA SU KORTIKOSTEROIDI, KOLIKO DUGO SE MOGU KORISTITI I POSTOJI LI ZAMENA ZA KORTIKOSTEROIDE?

Kortikosteroidi su grupa lekova koja se često koristi kod upala, regulisanja imunološkog sistema i lečenja različitih stanja. U ovom članku ćemo istražiti šta su kortikosteroidi, koliko dugo se mogu koristiti i postoji li zamena za kortikosteroide. Pored toga, razmotrićemo i njihove potencijalne nuspojave i zašto se ne preporučuju za dugotrajnu upotrebu.

 

Šta su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi su lekovi koji sadrže sintetičke verzije hormona koje proizvodi nadbubrežna žlezda i često se koriste u tretmanu raznih upalnih procesa kože.

Kortikosteroidi igraju ključnu ulogu u olakšavanju simptoma bolesti kao što su dermatitis, atopijski dermatitis, seboreični dermatitis, pemfigus, psorijaza, lupus i mnoge druge kožne upale.

Njihova primarna svrha je smanjiti upalu, crvenilo, svrab i oticanje kože.

 

Koliko dugo se mogu koristiti kortikosteroidi?

Kada je reč o dužini upotrebe kortikosteroida, važno je napomenuti da je to individualno i zavisi od vrste bolesti, težine simptoma i odgovora pacijenta na terapiju. U nekim slučajevima, kortikosteroidi se primenjuju samo nekoliko dana, dok se u drugima mogu koristiti duže, ali pod strogim nadzorom lekara.

Dugotrajna upotreba može dovesti do brojnih neželjenih efekata. Uobičajeno je da se ovi lekovi propisuju samo za kratkotrajnu upotrebu radi smanjenja akutne upale ili kontrolisanja simptoma određenih bolesti.

Zato je važno slediti uputstva lekara i ne koristiti ih na svoju ruku.
 

Zašto nisu dobri kortikosteroidi za dugotrajnu upotrebu?

Iako kortikosteroidi pružaju olakšanje od neugodnih simptoma kožnih bolesti, njihova dugotrajna upotreba može izazvati ozbiljne nuspojave.

Kortikosteroidi - nuspojave:

 • Povećan osećaj gladi ili žeđi
 • Često mokrenje
 • Promene raspoloženja
 • Zamagljen vid
 • Otečeno i natečeno lice
 • Osteoporoza
 • Slabost mišića
 • Pojava bubuljica
 • Visok krvni pritisak
 • Problemi sa spavanjem


Zbog ovih potencijalno ozbiljnih efekata, lekari obično preporučuju ograničenje upotrebe kortikosteroida na najkraće moguće vreme.

 

Koji su lekovi kortikosteroidi?

Postoji mnogo različitih lekova koji spadaju u grupu kortikosteroida, a neki od najčešće korišćenih uključuju:

 • Prednizon - jedan od najčešće propisivanih kortikosteroida i koristi se za širok spektar stanja, uključujući alergijske reakcije, autoimune bolesti i upalne procese.
 • Deksametazon - često se koristi za brzo smanjenje upale i otoka.
 • Hidrokortizon - koristi se za lečenje brojnih kožnih stanja, kao i za kontrolu alergijskih reakcija.

 

Krema sa kortikosteroidima

Kreme koje sadrže kortikosteroide često se koriste za tretiranje kožnih problema kao što su ekcem i psorijaza. Ove kreme mogu pomoći u smanjenju upale i svraba na koži. Međutim, važno je koristiti ih prema uputstvima lekara, jer i kreme sa kortikosteroidima kao što smo već spomenuli, mogu izazvati nuspojave ako se koriste nepravilno ili predugo.

 

kreme sa kortikosteroidima

Pre nego što se odlučite za njihovu upotrebu, važno je da razumete nekoliko ključnih stvari:

 • Postoje različite jačine kortikosteroida. Lekar će odabrati odgovarajuću jačinu u skladu sa težinom vašeg problema.
 • Prekomerna upotreba jakih kortikosteroida može dovesti do nuspojava
 • Važno je da se pridržavate uputstava za primenu. Kortikosteroidi se obično nanose u tankom sloju na obolelo područje i ne smeju se koristiti na velikim površinama kože ili dugotrajno bez nadzora lekara.

 

Prirodni kortikosteroidi i zamena za kortikosteriode

S obzirom na potrebu za smanjenjem dugotrajne upotrebe kortikosteroida, mnogi razmišljaju o alternativnim tretmanima. Prirodni kortikosteroidi, kao što su aloe vera i kokosovo ulje, mogu pružiti blago olakšanje simptoma.

Takođe, postoje i posebne kreme koje kombinuju prirodne sastojke kako bi se izbegla neželjena dejstva kortikosteroida. Ovde smo naveli neke za najčešće probleme kože kao što su, ekcem, psorijaza i atopijski dermatitis.

Za sve vas koji se suočavate sa atopijskim dermatitisom, Eucerin AtopiControl linija proizvoda može biti od velike pomoći. Obuhvata kreme, losione i ulja specijalno formulisane za negu i hidriranje osetljive kože.

Ekcem (dermatitis) je hronična kožna bolest koju karakteriše upalni proces i iritacija kože i za koju se često prepisuju kreme sa kortikosteroidima. Kako biste ublažili simptome ekcema možete probati proizvode na prirodnoj bazi poput Theresiennoil ulja za regeneraciju koje se pokazalo kao dobro rešenje za problem suve, ispucale i upaljene kože.

Proizvodi na bazi uree, poput Eucerin Repair Plus losiona dovode do olakšanja simptoma psorijaze.

Alternativno, neki pacijenti razmatraju zamenu kortikosteroida drugim vrstama terapije, poput UV terapije, imunomodulatornih lekova ili bioloških lekova.

Preporučujemo da alternativu kortikosteroidima izaberete uz prethodne konsultacije sa dermatologom kako biste pronašli najbolju opciju za svoje potrebe.

Kortikosteroidi su korisni lekovi u tretmanu kožnih bolesti, ali zahtevaju opreznu upotrebu. Nuspojave i dugotrajna primena mogu biti izazovni, pa je važno da se konsultujete sa stručnjakom kako biste pronašli najbolji tretman za sebe.

Najraznovrsniju paletu proizvoda pronađite u Apoteci Sunce i vašoj koži omogućite negu kakvu zaslužuje!