Zašto su važne omega 3 masne kiseline?

Zašto su važne omega 3 masne kiseline?
09.01.2022.

ZAšTO SU VAžNE OMEGA 3 MASNE KISELINE?

Kada govorimo o mastima, svima odmah na pamet padnu gojazne osobe. Ipak, ovo je najveća zabluda. Masti su izvor energije – čak i najmršaviji i najzdraviji sportisti imaju znatne rezerve energije u formi deponovanih masti. Masti imaju različite nivoe saturacije, odnosno zasićenja, pa tako postoje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Dve vrste polinezasićenih masnih kiselina se smatraju esencijalnim, a to su omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline.

 

Danas su naša tema omega-3 masne kiseline u hrani, kao i važnost njihove suplementacije.


Zašto su važne omega-3 masne kiseline?

 

Omega-3 masne kiseline smatraju se esencijalnim za formiranje zdravih ćelijskih membrana, za funkciju i razvoj nervnog sistema, produkciju hormona, a takođe igraju značajnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara. Na primer, stanovnici Aljaske, severne Kanade i Grenlanda koji tradicionalno jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama imaju značajno manji procenat srčanih oboljenja, jer je njihova hrana relativno bogatija mastima.

 

Omega-3 masne kiseline u hrani

 

Ishrana kakva nije ustaljena u našoj populaciji zahteva konzumaciju pre svega ribe za optimalan unos omega-3 masnih kiselina. Istraživanje koje je sproveo nacionalni Institut za javno zdravlje pokazuje da se tek svaki osmi stanovnik naše zemlje hrani u skladu sa preporukama i da dva puta nedeljno konzumira ribu. Verovatno ste pomislili na lososa kada smo rekli riba, jer se smatra da je losos najbolji predstavnik omega-3 masnih kiselina. Ipak, postoji jedna riba koja je ispred lososa, a to je skuša. Osim njih, trebalo bi da konzumirate pastrmku, haringu, sardinu, tunu, jer sadrže omega-3 masne kiseline. Cena koju možemo da platimo zbog zapostavljanja ove veoma važne komponente našeg zdravlja zaista je velika.

Kada su omega-3 masne kiseline u hrani u pitanju, ne smemo zaboraviti orašaste plodove. Bademi, orasi, laneno seme odličan su izvor omega-3 masnih kiselina. Maslinovo ulje svakako je sjajan izvor omega-3 masnih kiselina.

 

3-omega-masne-kiseline-u-hrani


Omega-3 suplementacija


Snižavanje holesterola, triglicerida i šećera u krvi samo su neki od benefita koje možete dobiti redovnim korišćenjem omega 3 kapsula. U našem asortimanu možete pronaći različite proizvođače i odlučiti šta je za vas najbolje. Omega-3 kapsule doprinose normalnom funkcionisanju čitavog našeg organizma, a nedostatak se manifestuje lošom memorijom, depresijom, umorom, suvom kožom, kardiovaskularnim problemima i slabom cirkulacijom.


Omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, jer sprečavaju agregaciju trombocita, imaju antiupalni i vazodilatacijski efekat, te povoljno deluju na smanjenje pritiska i masnoća u krvi, imaju pozitivan uticaj na imunološki, gastrointestinalni i nervni sistem. Upravo iz ovog razloga je potrebno razmišljati o suplementaciji, ukoliko naša ishrana nije takva da zadovoljava potrebne dnevne doze omega-3 masne kiseline.

 

Cena ovog suplementa razlikuje se od proizvođača, a u našim prodajnim objektima i online apoteci možete pronaći najpovoljnije tržišne cene i najbolje omega-3 kapsule.


Kako piti omega-3 kapsule?

 

Ukoliko tek počinjete sa suplementacijom ribljim uljem, sigurno se pitate kako piti omega-3 kapsule? Kapsulu je potrebno popiti uz dosta tečnosti, uz obrok. Odraslima se preporučuje jedna kapsula dva, do tri puta na dan, ali obavezno pogledati uputstvo. Konzumira se između 1000mg i 3000mg dnevno. Omega-3 kapsule se obično uzimaju u podeljenim dozama sa hranom. Riblje ulje se može bezbedno koristiti uporedo sa drugim lekovima zbog svojih dobrih osobina, pa tako nema potrebe da se plašite da li ih smete piti ukoliko već pijete neku svoju terapiju. Jedine dve situacije kod kojih se ne preporučuje unos ovih kapsula - kod hemofilije i poremećaja koagulacije krvi.


Dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, te je stoga potrebno voditi računa o njegovom adekvatnom unosu (200IU dnevno).

 

Suplementi se razlikuju po sadržaju EPA i DHA, obično sadrže oko 180mg EPA i 120mg DHA. Pet grama ribljeg ulja sadrži oko 170-560mg EPA i 72-310mg DHA u zavisnosti od vrste ribe od koje je dobijeno. Dakle, kada govorimo o tome kako piti omega-3 kapsule – zaključak je da se ne preporučuje unos više od 3g omega-3 masnih kiselina dnevno.

Posetite naša prodajna mesta ili online apoteku i poručite najbolje omega 3 kapsule po najpovoljnijim cenama.