Omega 3 masne kiseline - zašto su vam potrebne

Omega 3 masne kiseline - zašto su vam potrebne
14.04.2020.

OMEGA 3 MASNE KISELINE - ZAšTO SU VAM POTREBNE

Apoteka Sunce je vaš pouzdani partner u svakodnevnom zdravom i kvalitetnom životu. Danas vam predstavljamo preparate na bazi omega 3 masnih kiselina koje za vas u ponudi ima naša apoteka online.

 

Omega 3 masne kiseline (ω−3 masne kiseline) su esencijalne nezasićene masne kiseline koje se ne mogu sintetisati u našem telu ali su izuzetno važne za normalno funkcionisanje našeg organizma i za naše telo. Verujemo da ste mnogo puta čuli za njih i da su vam poznate kao izuzetno zdrave i dobre za naše telo, a mi ćemo vam sada objasniti i zašto.


Omega 3 masne kiseline imaju uticaj na jako puno funkcija u našem organizmu. Ove blagotvorne kiseline su proučavane u velikoj meri i zbog svega toga znamo dosta o njima. Pre svega postoje tri vrste, to su ALA, EPA i DHA masne kiseline.


Verovatno su vam još kao malim davali da pijete riblje ulje? To je upravo zato što je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje su izuzetno važne za rast i razvoj dece. Riblje ulje sadrži EPA i DHA kiseline.

 

Omega 3 masne kiseline u hrani


Optimalni dnevni unos omega 3 masnih kiselina treba da bude 300-500 mg kombinovanjem EPA i DHA kiselina. One se najviše mogu naći u ribi, naročito masnoj ribi kao što su losos, pastrmka, sardina, tunjevina ili skuša, zatim u orašastim plodovima kao što su orasi ili čia ili lanenim semenkama. Međutim, ukoliko ne konzumirate dovoljne količine ribe ili ovih namirnica svakako bi bilo dobro da počnete da pijete omega 3 kapsule. Raznovrsne preparate koji sadrže omega 3 masne kiseline u svojoj ponudi ima naša apoteka. Online stranica na kojoj možete pogledati i izabrati pravi preparat za sebe nalazi se na ovom linku. U nastavku teksta slede navedeni najznačajniji benefiti ovih dragocenih masnih kiselina.

 

Štite srce i krve sudove


Omega 3 masne kiseline u velikom stepenu smanjuju količinu triglicerida koji mogu uzrokovati začepljenje krvnih sudova. Smanjuju krvni pritisak, povećavaju nivo dobrog - HDL holesterola, ali i sprečavaju mogućnost nastajanja ugrušaka krvi, odnosno smanjuju mogućnost tromboze. Probajte Natural Wealth omega 3 kapsule kako bi pružili svom srcu materije koje su mu potrebne da savršeno funkcioniše.

 

Štite mozak


Sa starenjem posledično dolazi i do smanjenja funkcija mozga, ali su brojne studije pokazale da veći unos omega 3 masnih kiselina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, održava sposobnosti pamćenja i koncentracije na zavidnom nivou. Takođe, studije su pokazale da trudnice koje uzimaju omega 3 kapsule na takav način pomažu razvoju mozga svoje bebe, što za posledicu ima višu inteligenciju, ali i smanjenje rizika od pojave autizma i cerebralne paralize kod njihove dece.

 

Ubrzavaju metabolizam


Takođe, omega 3 kapsule vam mogu pomoći da ubrzate metabolizam, povećate potrošnju energije i masti iz vašeg tela, što posledično dovodi do bržeg mršavljenja, bez gubitka mišića i mišićnog tkiva.

 

Poboljšavaju zdravlje očiju


Omega 3 masne kiseline čuvaju zdravlje očiju i vida. Naime, DHA masna kiselina je jedna od strukturnih komponenti mozga i mrežnjače oka, zato kada nema dovoljno DHA može doći do teškoća sa vidom.

 

Pomažu u lečenju autoimunih bolesti


Neke vrste autoimunih bolesti kao što su dijabetes tipa 1, multipla skleroza reumatoidni artritis ili psorijaza mogu se značajno olakšati uzimanjem namirnica bogatih sa mega 3 kiselinama, a značajan pomak u lečenju mogu da daju i omega 3 kapsule kao dodaci ishrani kod ovih vrsta bolesti.  

 

Bore se protiv malignih bolesti

 

Ove dragocene masne kiseline smanjuju rizik od nastanka određenih vrsta malignih oboljenja. Studije su pokazale da smanjuju rizik od pojave raka debelog creva, prostate kod muškaraca i raka dojke kod žena (naša preporuka su SOLGAR kapsule sa ribljim uljem).

 

Održavaju zdravlje kože i lepotu kože


Omega 3, naročito DHA su veoma blagotvorne za kožu, a njihova redovna konzumacija donosi lepu, sjajnu, hidriranu i glatku kožu. Takođe omega 3 kiseline smanjuju starenje kože i štite od štetnog dejstva Sunca. Zbog svega ovoga mnoge žene omega 3 kapsule smatraju svojim zaštitnikom lepote i zdravlja kože.


Ovo su ukratko samo neke najznačajnije koristi za naše zdravlje ovih omega 3 kiselina. Pravi spisak je zaista podugačak, da bi se uverili u njihovo dejstvo pozivamo vas da isprobate preparate koje ima naša apoteka. Online su vam dostupni mnogi preparati koji sadrže ove blagotvorne nezasićene masne kiseline, a mi smo tu da vam omogućimo laku, brzu i sigurnu kupovinu iz udobnosti vašeg doma.