Nega suve atopične kože

Nega suve atopične kože
05.05.2020.

NEGA SUVE ATOPIčNE KOžE

Atopija je jedna od čestih oboljenja kože i, iako uglavnom pogađa bebe i decu i nestaje do detetove 5. godine, usled određenih razloga može da se javi i u kasnijem periodu života. Ono što je karakteristično za problem kakav je atopicna koza jeste pojava crvenila i suvoće koji izazivaju iritaciju i svrab odnosno slabljenje zaštitne uloge kože, što može dovesti i do infekcija, a svakako utiče na poremećaj sna, nedostatak samopouzdanja i druge psihofizičke probleme.

 

Ukoliko je atopija (bila ili je još uvek) prisutna kod vas i/ili vašeg partnera, postoji velika verovatnoća da će i vaša beba imati isti problem. Osim nasleđa, atopija može biti uzrokovana i drugim faktorima kao što su alergeni i različiti uticaji iz spoljašnje sredine. Iako atopija ne može da se izleči, ovo oboljenje može da se drži pod kontrolom uz pomoć odgovarajućih preparata koji sprečavaju pogoršanje stanja i doprinose tome da nega atopične kože bude efikasna.


Ako sumnjate na to da je atopicna koza prisutna kod vas i/ili vašeg deteta, pročitajte šta je zapravo atopija, koji su njeni uzroci i simptomi, kao i kakva treba da je nega atopične kože da biste sprečili svrab, iritacije, infekcije i druge probleme.

 

Šta je atopija i kako izgleda atopična koža?


Atopija je poznatija kao atopijski dermatitis ili atopijski ekcem, a predstavlja nezaraznu i upornu bolest kože koja se može pojaviti na licu i drugim delovima tela, najčešće na prevojima na laktovima, kolenima, zglobovima stopala i šaka, vratu, dekolteu,... Atopicna koza javlja se kao reakcija na zagađenost vazduha, česte promene temperature, stres, neodgovarajuću i čak i preteranu negu, kao i druge alergene. Atopija je posledica narušene barijerne uloge kože, suvoće i poremećaja imuno-sistema odnosno preterane reakcije kože na uzročnike oboljenja što se manifestuje svrabom, crvenilom i perutanjem, te je koža vrlo osetljiva, sklona iritacijama i podložna razvoju drugih kožnih infekcija. Osim svraba, simptomi mogu biti i neprijatan osećaj, peckanje, pa i bol iritiranog područja, a usled češanja kože može doći i do njenog zadebljanja.


Atopicna koza kod osoba svetle puti može poprimiti crvenkastu ili braonkastu boju, dok kod dece i odraslih sa tamnijim tenom zahvaćeno područje može posvetliti ili potamneti. Prema tome, atopija utiče i na pigmentaciju kože! Ono što je karakteristično kada je atopicna koza u pitanju jeste da ona ima dve faze koje se smenjuju:

 

  1. akutnu tj. aktivnu fazu pri čemu je koža upaljena i na njoj su primetni svi pomenuti simptomi. Svrab može biti prisutan više ili manje, te je u ovoj fazi od presudnog značaja da prepoznate simptome i obezbedite da nega atopične kože bude takva da umiri kožu i olakša ovaj period do faze koja sledi, a to je
  2. mirovanje odnosno neaktivna faza kada je koža bez jakih upala i manje podložna iritacijama, iako je i dalje suva i perutava. U ovoj fazi je još važnija adekvatna nega atopične kože kako biste produžili stanje mirovanja i ojačali njenu zaštitnu ulogu, te smanjili simptome sledeće aktivne faze.

 

Kako treba da izgleda nega atopične kože?


Ako se na koži vaše bebe ili deteta pojavilo crvenilo, perutanje, zadebljanje i „pečati“ koji svrbe, ovo je znak da je atopicna koza u svojoj aktivnoj fazi. Tada joj je potrebna dodatna zaštita, češća hidratacija i sprečavanje češanja, te je potrebno pronaći one proizvode koji će smiriti upalne procese i time smanjiti svrab i iritaciju kože.


Nega atopične kože mora da bude svakodnevna, pa čak podrazumeva i nanošenje nekoliko puta dnevno odabranih proizvoda posebno namenjenih za atopičnu kožu. Naša apoteka online nudi na jednom mestu mogućnost pretrage i poručivanja različitih proizvođača i preparata, među kojima ćete naći svakako i one namenjene za suzbijanje simptoma atopije.


Takođe, prevencija je nešto na šta treba da obratite posebnu pažnju! Ukoliko znate da postoji mogućnost naslednog faktora ili drugih alergena i uzročnika atopije, najbolje je da odmah prilagodite negu i obezbedite koži dovoljnu hidriranost koja će sprečiti suvoću. Osim toga, kada nastupi faza mirovanja – proizvodi koji se nalaze u većini naših apoteka (online svakako) biće vam od velike pomoći da eliminišete simptome atopije i sprečite brzu pojavu nove aktivne faze!


Da bi se koža obnovila i ojačala njena zaštitna uloga, čime se smanjuje i uticaj alergena, potrebno je koristiti kvalitetne emolijentne kreme, kao i kupke sa vrhunskim prirodnih sastojcima i obogaćene lipidima radi vraćanja masnoće kože. Ovi proizvodi su često namenjeni nezi kože od rođenja bebe, jer se upravo u prvim mesecima života javljaju simptomi atopije. S toga je nega atopične kože veoma važna na samom početku, a naša apoteka online pruža mogućnost odabira najkvalitetnijih preparata.


Među njima možete pronaći Mustela Stelatopia® kremu za tuširanje, emilijentnu kremu i emolijentni balzam, La Roche – Posay proizvode koji su namenjeni upravo nezi kože koja je sklona atopiji, kao i Cortinat kremu za negu suve, ispucale i upaljene kože lica i tela koja će koži vratiti neophodnu vlažnost, elastičnost i zaštitnu ulogu. Potražite idealne proizvode za negu svoje bebe, deteta ili vas samih. Posetite neku od naših apoteka, online poručite proizvode – tu smo za vas kako god da vam je jednostavnije i lakše.