Šta je dobro za proliv (dijareju)

Šta je dobro za proliv (dijareju)
13.09.2021.

ŠTA JE DOBRO ZA PROLIV (DIJAREJU)

Pre nego što vas potpuno obuzme panika, koja ništa dobro neće doneti, razmislite o tome šta je ovo stanje i koji su mu potencijalni uzročnici, pa će vam biti lakše da zaključite šta je dobro za proliv i kako da problem rešite. Ali, krenimo redom...

 

Gotovo da nema čoveka koga bar jednom u životu nisu iznenadili neprijatni grčevi, bolovi u stomaku i proliv. Kada se nađete u ovoj nezavidnoj situaciji sama se nameću pitanja: kako zaustaviti proliv i postoji li neki efikasan i brzodelujući lek za proliv. Pre nego što vas potpuno obuzme panika, koja ništa dobro neće doneti, razmislite o tome šta je ovo stanje i koji su mu potencijalni uzročnici, pa će vam biti lakše da zaključite šta je dobro za proliv i kako da problem rešite. Ali, krenimo redom...

 

Uzročnici dijareje

 

Dijareja je svojevrsni odbrambeni mehanizam organizma, karakterističan simptom upale creva, za koji se vezuju česte i tečne stolice, obično praćene bolovima u stomaku i grčevima, a neretko i visokom temperaturom i povraćanjem. Dakle, bolovi u stomaku i proliv u tesnoj su međusobnoj vezi i često predstavljaju prvi znak upozorenja da se sa digestivnim traktom nešto dešava. Upravo ovom odbrambenom reakcijom organizam pokušava da izbaci štetne materije, pa ako se pitate kako zaustaviti proliv, odgovor je – polako i postepeno. Ukoliko bi bilo koj lek za proliv trenutno delovao, sprečio bi odbrambenu reakciju tokom koje bi se organizam oslobodio uzročnika bolesti, zato je kod stanja dijareje od presudnog značaja da pomoć bude postepena a efikasna.


Među najčešće uzročnike dijareje spadaju:

 

  • virusi (kod dece, ali i kod odraslih, najčešći uzročnik ovog stanja je rotavirus, aktivan od novembra do aprila, lako prenosiv u kolektivu i kao takav glavni je krivac kada su u pitanju bolovi u stomaku i proliv praćeni temperaturom i povraćanjem)
  • bakterije (u organizam se, preko zagađene hrane i vode, mogu uneti bakterije, kao što su Salmonella, Shigela, Campylobacter ili Clostridium Difficile - posle dugotrajne upotrebe antibiotika)
  • Upotreba antibiotika (karakteristični neželjeni efekti dugotrajne upotrebe antibiotika često su bolovi u stomaku i proliv jer se poremeti normalna fiziološka flora creva, tačnije balans između dobrih bakterija koje uobičajeno nastanjuju creva, što omogućava razvijanje mikroorganizama koji su uzročnici dijareje)
  • intolerancija na hranu (naročito preosetljivost na laktozu može uzrokovati ovakvo stanje, pa će u tom slučaju odgovor na pitanje kako zaustaviti proliv biti jednostavan – izbegavanjem uzročnika)
  • oboljenja digestivnog trakta (ulcerozni kolitis, Kronova bolest, celijakija, iritabilni kolon izazivaju dijareju, ali u ovim slučajevima ne treba tražiti lek za proliv već se obratiti lekaru koji će lečiti uzročnike ovog stanja)

 

proliv dijareja lekovi

 

Kako zaustaviti proliv?

 

Dijareja, kao odbrambena reakcija organizma, obično traje tri, a maksimalno pet dana. Ako, uz sve vaše napore, ovaj problem potraje duže obavezno se javite lekaru. Ovo neprijatno i za organizam naporno stanje (dovodi do gubitka tečnosti, slabosti i malaksalosti) možete ublažiti ako:

  • vodite računa o higijeni
  • prilagodite režim ishrane (poželjno je jesti laganu hranu, bez masti i šećera, povećati unos tečnosti, a izgubljene elektrolite najbolje je nadomestiti Orosal slanim rastvorom ili sličnim rehidro preparatom, izbegavajte mleko i mlečne proizvode, kao i sveže voće, osim banana)
  • koristite suplemente po preporuci lekara ili farmaceuta

 

Šta je dobro za proliv – suplementi

 

Ukoliko imate na umu da su bolovi u stomaku i proliv posledica disbalansa crevne mikroflore, jasno je da ćete doneti sebi olakšanje ako pokušate da ih nadomestite. Zato, ako tražite lek za proliv potražite suplemente tzv. probiotike, koji sadrže žive mikroorganizme, koji će naseliti vaša creva i vratiti narušenu ravnotežu.


Ipak, šta je dobro za proliv među ponuđenim suplementima, zavisi i od toga koliko stolica dnevno imate. Postoje probiotici koji se piju jednom dnevno, kakav je Flonivin ili Linex, i idealni su ako imate tri do pet stolica. Ali, ako broj stolica premašuje pet, bolje je da se odlučite za probiotik koji se pije više puta na dan, da ne biste uzalud izbacili sve dobre bakterije unete suplementom pre nego što uspeju da nasele crevnu floru.


Dakle, odgovor na pitanje šta je dobro za proliv, bio bi – sve po malo. Znate i sami da čudotvorni lek za proliv ne postoji, zato se naoružajte strpljenjem, vodite računa o higijeni, prilagodite režim ishrane i us pomoć suplemenata za nekoliko dana bićete kao novi.