Problemi sa začećem kod žena

Problemi sa začećem kod žena
25.05.2022.

PROBLEMI SA ZAčEćEM KOD žENA

Trudnoća, njena mogućnost ili nemogućnost, veoma je osetljiva tema. Proširenje porodice san je mnogih žena koji sa nestrpljenjem iščekuju. Neplodnost kod zena danas je sve češća pojava. Zašto je to tako? Odgovor već verovatno znate i sami. Nervoza i stress na poslu, rokovi koje je potrebno ispoštovati, brza i nezdrava hrana, alkohol, cigarete, narkotici, loš san – sve ovo mogu biti uzročnici kada je u pitanju sterilitet kod zena.

 

Danas govorimo upravo o ovoj važnoj temi i o tome koji se to sve problemi sa zacecem javljaju parovima, koji su uzroci steriliteta kod zena, kao i kako prevazići ovaj problem i ostvariti se u ulozi roditelja.

 

Sterilitet kod žena – kada je vreme za brigu?

 

Hajde da najpre objasnimo šta bi to prema stručnjacima značilo neplodnost kod zena. Mnogi parovi prenagljuju i već nakon nekoliko meseci počinju da brinu da li je sa njima sve u redu. Ako vaš partner i vi imate redovan, nezaštićen seksualni odnos više od godinu dana bez pozitivnih rezultata (ili 6 meseci za parove koji imaju više od 35 godina), tek onda bi trebalo da se konsultujete sa svojim doktorom. Period pokušaja veći od godinu dana bez uspeha smatra se sterilitetom.

 

Uzroci steriliteta kod žena

 

Problemi sa zacecem javljaju se iz mnogo razloga. Kao što smo već rekli, sam stil života mnogo utiče na zdravlje čitavog našeg organizma, a pod to podrazumevamo i mogućnost začeća. Pokazalo se da na sterilitet kod zena utiču i psihički problemi, pa poteškoće sa začećem nastaju i usled pojačane nervoze, napetosti i dugotrajne izloženosti stresnim situacijama. Vrlo je važno da i pre nego što počnete da radite na trudnoći postavite svoj život u balans i okrenete se zdravim navikama. Spavajte dovoljno, trudite se da imate izduvni ventil, bavite se fizičkom aktivnošću, jedite nutritivno bogatu hranu… Ovo su saveti za zacece koje će vam dati svaki lekar na početku rada.

 

zena-brine-zbog-trudnoce


No, neplodnost kod zena dolazi iz različitih razloga. Ovo su najčešći uzroci steriliteta kod zena koji se sreću u praksi:

Problemi sa ovulacijom ( Do problema sa ovulacijom može doći kada jajna ćelija ne sazreva u jajnicima, ili kada jajnici imaju problem sa puštanjem zrele jajne ćelije u sam jajovod. Ovo je najčešći problem kod žena Kojima je dijagnostifikovan sterilitet. Simptomi ovog problema su najčešće neredovan ciklus koji može pratiti svetlo ili obilno krvarenje, ili pak odsustvo tipičnih ženskih predmenstrualnih simptoma kao što su bol u donjem delu stomaka, bol u grudima i krstima.

• Endometrioza i adenomioza
( Endometrioza je bolest koju karakteriše činjenica da tkivo koje oblaže unutrašnjost materice - endometrijum - raste van materice, najčešće u jajnicima, ili u drugim delovima abdomena. Simptome na osnovu kojih bismo brzo prepoznali ovaj problem nekada možemo osetiti, a nekada ne. Neki od osetnih simptoma su bolne menstruacije ili bolni snošaji prilikom odnosa, bolovi u predelu kralice, obilno krvarenje ili neobično tačkasto krvarenje. )

Miomi i polipi na materici ( Izrasline koje nastaju u šupljini materice takođe mogu uticati na uspešnost začeća. )

• Imunološki faktor ( Ovo je još jedan factor koji utiče na sterilitet kod zena. U ovom slučaju dolazi do proizvodnje antitela protiv sperme, jajeta, embriona. )

Bolesti prouzrokovane upalama ženskog genitalnog trakta;

• Kongenitalne malformacije materice;

• Genetski uzrok neplodnosti;

Hormonski uzroci - najčešće sindrom policističnih jajnika; ( Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje je karakteristično po tome što se mali folikuli u jajnicima ne razviju u zrele, velike folikule koji ispuštaju zrelu jajnu ćeliju. Javlja se usled poremećaja menstrualnih ciklusa i ovulacije, poremećaja insulina, metabolizma, lipida... Policistične jajnike prepoznajemo vrlo lako najpre na osnovu ginekološkog pregleda, a onda i na osnovu simptoma: neredovne menstruacije, povećane maljavosti, akni, gojaznosti.)

• Prevremena menopauza.

 

Saveti za začeće – suplementi koji mogu da pomognu

 

Kada je planiranje trudnoće u pitanju, važno je kao što smo rekli telo i osihu dovesti u balans. Osim zdrave ishrane, svim ženama koje pokušavaju da ostanu trudne mogu pomoći dodaci ishrani bazirani na pravilno odabranim sastojcima koji su potrebni za začeće ploda. Suplementacija za trudnoću pruža dodatnu nutritivnu podršku ženama tokom perioda samog planiranja trudnoće. Uz sve kombinacije suplemenata koje možete pronaći na tržištu, veoma je važna folna kiselina, a to već pretpostavljamo da sve žene znaju. Ipak, često znamo da zanemarimo neke važne stvari kada je naše zdravlje u pitanju, pa tako i ovo, ali folnu kiselinu nemojte zanemarivati ukoliko je vaš cilj da ostanete u drugom stanju. Ipak, dosta trudnica ne zna razliku između folne i aktivne folne kiseline (metilfolata).

Razlika između folata i folne kiseline je u njihovom hemijskom sastavu i u tome na koji način ih telo koristi. Folna kiselina predstavlja sintetički oblik vitamina i koristi se kod suplementacije, dok folati predstavljaju prirodnu formu vitamina.

Da bi organizam apsorbovao sintetički oblik vitamina (folnu kiselinu), on najpre mora da ga pretvori u aktivan oblik. Stručnjaci i istraživanja tvrde da u Srbiji čak svaka druga osoba, iz genetskih razloga, ne može da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu. Ovo stanje se još naziva MTHFR nedostatak (metilen-tetra-hidro-folat reduktaza). Stoga se metafolat preporučuje svim ženama tokom trudnoće, ali pre svega onima čiji organizam nije u stanju da pretvara sintetički oblik folne kiseline u aktivan.

Ukoliko ste rešile da se obratite lekaru, budite potpuno iskrene sa njim. Zajedno treba da radite na izlečenju svih onih komponenti koje deluju negativno. I na samom kraju – razmišljajte pozitivno! Više od 70% parova uspešno započinje trudnoću već nakon samo nekoliko meseci dogovorene terapije. Srećno!