Stres – glavni neprijatelj savremenog čoveka

Stres – glavni neprijatelj savremenog čoveka
22.01.2021.

STRES – GLAVNI NEPRIJATELJ SAVREMENOG čOVEKA

Stres je najveći neprijatelj savremenih ljudi jer se čini da ih okružuje kod kuće, u saobraćaju i na poslu. Negativna energija radnog okruženja, zahtevni klijenti, kratki rokovi i drugi faktori mogu prouzrokovati stres na poslu. Kada nastupi stres, simptomi se mogu ublažiti usvajanjem nekih navika koje ćemo vam otkriti u nastavku članka.

 

Iako je stres na radnom mestu normalan, prekomerni stres može ometati vašu produktivnost i performanse, uticati na vaše fizičko i emocionalno zdravlje.

 

Online prodavnica Apoteka Sunce preporučuje vam sledeće proizvode za borbu sa stresom


Kako biste lakše savladali stres i stanje iscrpljenosti, online Apoteka Sunce vam omogućava veliki izbor suplemenata u borbi sa stresom, a samo neke među njima su:

 • Čaj ATOM nana + limun + matičnjak - ATOM čaj na bazi nane, limuna i matičnjaka jača imunitet, otklanja napetost, stres i nervozu u stomaku.
 • RELAXERBE 30 kapsula ESI - Relax Erbe je dodatak ishrani sa magnezijumom, L-teaninom i biljnim ekstraktima. Koristi se kada je potrebno otkloniti napetost i nervozu uz potpuno očuvanje budnosti i koncentracije.
 • BACH® RESCUE kapi 20ml - Kapi na bazi biljnih esencija za smirenje.

 

Kako umanjiti stres


Ne možete da kontrolišete sve u radnom okruženju, ali to ne znači da ste nemoćni, čak iako se nalazite u teškoj situaciji. Ako stres na poslu ometa vaš radni učinak ili zdravlje, pročitajte u nastavku naše predloge kako umanjiti stres i voditi kvalitetniji, zdraviji život. Bez obzira na to koje su vaše ambicije ili radni zahtevi, postoje koraci koje možete preduzeti da biste se zaštitili od štetnih efekata stresa i poboljšali zadovoljstvo poslom.

1. Budite fizički aktivni. Povećanje nivoa aktivnosti je jedna od taktika koju možete da primenite kako biste smanjili stres i počeli da se osećate bolje. Redovno vežbanje vam može pomoći da se oslobodite negativnih misli i da se osećate raspoloženije.
2. Družite se sa drugima. Razgovaranje sa drugom osobom licem u lice može pokrenuti hormone koji ublažavaju stres. Čak i samo kratka razmena lepih reči i prijateljski pogled drugog čoveka mogu vam pomoći da umirite nervni sistem. Potrudite se da odvojite vreme za društveni život i provodite ga sa ljudima koji poboljšavaju vaše raspoloženje.
3. Uključite svoja čula. Još jedan način kako umanjiti stres je angažovanje jednog ili više čula – vida, sluha, ukusa, mirisa, dodira. Da li prilikom slušanja omiljene muzike ili mirisanjem mlevene kafe osećate unutrašnji mir? Maženje kućnog ljubimca će vam pomoći da se osećate mirnije i srećnije. Eksperimentišite sa čulima i otkrijte ono što vam najviše prija.
4. Naučite da se opustite. Stres na poslu će uvek postojati. To znači da stres ne možete u potpunosti eliminisati iz vašeg života, ali možete kontrolisati koliko će uticati na vas. Tehnike opuštanja, kao što su joga i meditacija, mogu vam pomoći da otklonite napetost i da se osećate mirnije.
5. Hranite se zdravo. Ukoliko se pitate: ,,Kako umanjiti stres?'', otkrivamo da zdrav način ishrane može poboljšati vaše raspoloženje. Umesto prerađene hrane i grickalica, uvrstite u svoju ishranu sveže voće i povrće, proteine, omega-3 masne kiseline koje vam mogu pomoći da se bolje suočite sa životnim problemima.


Stres na poslu


Stres nije uvek loš. Stres vam može pomoći da ostanete koncentrisani, energični i sposobni da se suočite sa novim izazovima na radnom mestu. Međutim, u današnjem užurbanom svetu, radno mesto se prečesto čini kao emocionalni tobogan. Duže radno vreme, kratki rokovi i sve veći zahtevi mogu uticati na čoveka da se oseća zabrinuto, iscrpljeno, što su glavni okidači za stres na poslu.


Ukoliko duže vreme trpite stres, simptomi poput neproduktivnosti i nezadovoljstvo poslom postajaće izraženiji.

 

Stres simptomi


Najopasnija stvar u vezi sa stresom je koliko lako može da postane deo svakodnevnice. Čovek se može navići na stres i početi da ga doživljava kao normalno stanje, zbog čega neće primetiti kako stres negativno utiče na njegovo zdravlje. Stoga je važno uočiti znakove koji ukazuju da je telo pod stresom.

Fizički stres – simptomi:

 • Problem sa spavanjem
 • Napetost mišića ili glavobolju
 • Stomačne tegobe
 • Gubitak seksualnog nagona
 • Konzumiranje alkohola 

 

Ukoliko čovek počne da se navikava na stres, simptomi mogu proći neopaženo. Prema tome, navodimo vam simptome na koje bi trebalo posebno obratiti pažnju:

 • Smanjena koncentracija
 • Izbegavanje druženja sa drugim ljudima 
 • Obuzetost negativnim mislima
 • Anksioznost ili depresija

 

Ukoliko posetite neku od naših prodavnica, možete se konsultovati sa farmaceutom u vezi proizvoda koji će vam pomoći da lakše savladate stres. Kupovinom na online prodavnici Apoteka Sunce, možete očekivati da će vam proizvod stići na kućnu adresu.


Brinite o svom zdravlju. Zdrava osoba je srećna osoba!