Policistični jajnici – šta sve treba da znate

Policistični jajnici – šta sve treba da znate
10.11.2020.

POLICISTIčNI JAJNICI – šTA SVE TREBA DA ZNATE

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) predstavlja hormonski poremećaj koji se veoma često javlja kod žena u reproduktivno doba. Kod žena koje imaju ovaj sindrom javljaju se neredovne i produžene menstruacije, kao i povišen nivo androgena (muških hormona).

 

U daljem tekstu saznajte koji su simptomi ovog sindroma, kako izgleda lecenje policisticnih jajnika, kao i koje vam proizvode za ublažavanje simptoma nudi naša online apoteka.

 

Simptomi policističnih jajnika

 

Znakovi i simptomi policističnih jajnika obično se javljaju tokom puberteta, u vreme prve menstruacije. Međutim, postoje i slučajevi kada se ovaj sindrom javlja kasnije, na primer, usled nagle gojaznosti.


Simptomi variraju od osobe do osobe, ali se obično sumnja na sindrom policističnih jajnika ukoliko imate neke od sledećih simptoma:

 

 • Neredovne menstruacije – menstruacije koje nisu redovne ili koje predugo traju najčešći su znak ovog sindroma. Na primer, može se desiti da imate manje od devet menstruacija tokom cele godine, da vam razmak između dve menstruacije bude duži od 35 dana, kao i da tokom njih obilno krvarite. To takođe znači da ovulacija neće biti redovna.
 • Višak androgena – Povišen nivo muških polnih hormona može se primetiti na telu u vidu povećane maljavosti na licu i telu, a može se desiti i da se jave akne i gubitak kose.
 • Uvećane jajnike – U okviru ovog sindroma javlja se uvećanje jajnika, što može rezultirati njihovom umanjenom funkcionalnošću.

 

Koji su uzroci sindroma policističnih jajnika?


Tačan uzrok PCOS-a je nepoznat, ali postoje brojni faktori koji gotovo sigurno utiču na njegovu pojavu:

 

 • Višak insulina – Insulin je hormon koji luči pankreas, odnosno gušterača. On dozvoljava ćelijama u organizmu da koriste šećer, a šećer predstavlja glavni izvor energije u ljudskom telu. Ukoliko vaše ćelije postanu imune na insulin, tada raste nivo šećera u krvi i telo počinje da luči još više insulina. Višak insulina može uticati na porast nivoa androgena, što izaziva probleme sa ovulacijom.
 • Genetski faktor – Istraživanja su pokazala da postoje određeni geni koji utiču na pojavu sindroma policističnih jajnika. Ukoliko neko od ženskih članova vaše porodice ima policistične jajnike ili dijabetes tipa 2, vrlo je verovatno da će se i kod vas javiti ovaj sindrom.
 • Prekomerna težina – I dalje nije sasvim jasno da li PCOS izaziva prekomernu težinu, ili je pak obrnuto. Međutim, jaka veza između te dve pojave zasigurno postoji, naročito zato što višak kilograma sam po sebi izaziva povećano lučenje insulina. Gojaznost se često dovodi u vezu sa ovim sindromom, i ukoliko vas muče policistični jajnici, lecenje će vam bez sumnje lakše ići uz gubitak kilograma.
 • Insulinska rezistencija – Način života može u velikoj meri uticati na pojavu insulinske rezistencije, naročito ukoliko ste gojazni usled nezdrave ishrane ili manjka fizičke aktivnosti. Insulinska rezistencija je takođe genetski prenosiva.

 

Policistični jajnici – posledice


Najveći broj problema sa kojima ćete se suočiti ukoliko vam je dijagnoza postavljena prouzrokovaće upravo vaši policisticni jajnici. Posledice nipošto nisu zanemarljive, a evo koje se od njih najčešće javljaju: neplodnost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, povišen krvni pritisak, apneja (prestanak disanja tokom sna), depresija i anksioznost.

 

Policistični jajnici – lečenje


Lecenje policisticnih jajnika treba započeti čim vam doktor postavi dijagnozu i izjavi da patite od sindroma policističnih jajnika. Počnite sa promenama načina života: skinite kilograme, više se krećite i pokušajte da pazite na dijabetes. Nakon toga slede lekovi koji će vam bez sumnje pomoći ukoliko smatrate da su vaš problem upravo policisticni jajnici. Posledice ovog sindroma zaista nisu naivne, i stoga vam naša online apoteka nudi širok asortiman medikamenata koji će vam biti od pomoći:

 

 • Miocystinn Fertile – Ukoliko je potvrđeno da imate PCOS, lečenje će nesumnjivo biti lakše uz Miocystinn Fertile koji pomaže kod regulisanja ovulacije, smanjuje insulinsku rezistenciju i ne nosi rizik od neželjenih efekata. Takođe dokazano povećava plodnost žena.
 • Inofem – Za lecenje policisticnih jajnika i neplodnosti idealan je ovaj dijetetski suplement čiji su glavni sastojci folna kiselina i mio-inozitol. Inofem reguliše menstrualni ciklus, stimuliše ovulaciju i reguliše nivo šećera u krvi.
 • Policistin – Ukoliko vas muče insulinska rezistencija ili policistični jajnici, lecenje ovih stanja dodatno ćete učiniti efikasnijim uz korišćenje datog dijetetskog proizvoda koji znatno ublažava simptome. Preporučujemo da sa ovim proizvodom kombinujete lek Chirocistin.
 • Inofolic Plus – Ovaj preparat sjajan je za lecenje policisticnih jajnika, a pomaže i kod poremećaja spavanja. Naročito je dobar za žene starije od 35 godina koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju. Naša online apoteka nudi vam i Inofolic i Inofolic Combi, preparate koji dodatno jačaju delotvornost ovog proizvoda.