Kako zaustaviti curenje nosa brzo i jednostavno?

Kako zaustaviti curenje nosa brzo i jednostavno?
23.01.2024.

KAKO ZAUSTAVITI CURENJE NOSA BRZO I JEDNOSTAVNO?

Ako se suočavate sa neprijatnim curenjem nosa koji najviše liči na vodopad u monsunskoj sezoni, verovatno vam nije strana želja za brzim olakšanjem. Umesto da se zavlačite u krevet među brda maramica, evo nekoliko saveta kako zaustaviti curenje nosa da biste ponovo bili u harmoniji sa svojim disanjem.

 

Sinusitis

Sinusi su šupljine ispunjene vazduhom koje se nalaze u kostima vašeg lica. Poznati su kao „paranazalni sinusi“ i obuhvataju područje oko nosa. Čovekova anatomija uključuje četiri para sinusa. Svaki od njih je obložen membranom koja proizvodi sluz.
Kada ste zdravi, sluz je retka, vodenasta tečnost koja slobodno teče iz vaših sinusa u gornji deo nosa. Međutim, kada se sinusi upale, sluz postaje gusta i lepljiva. Ovaj proces ometa normalan protok kroz male otvore koji povezuju sinuse sa nosom. Rezultat je nakupljanje tečnosti što uzrokuje pritisak i bol, a to se dijagnostikuje kao sinusitis.


Većina ljudi se sa sinusitisom sreće barem jednom godišnje. Simptomi ove upale su uvek neprijatni i mogu nas ometati u svakodnevnim aktivnostima. Naravno da se svako oporavi od infekcije, ali ima i onih koji razviju komplikacije.


Ako razumete upalu sinusa, možete smanjiti šanse za razvoj bolesti, a ukoliko se sinusitis pojavi, znaćete kako da ubrzate oporavak i smanjite rizik od komplikacija.

 

Curenje vode iz nosa – uzroci

Lekari curenje vode iz nosa zovu rinoreja. Ovo lučenje viška sluzi u nosu može imati različite uzroke.

 

 • Virusi – Virusne infekcije su najčešći uzroci povećanog stvaranja sluzi. Prehlada i grip daju ove neprijatne simptome.
 • Bakterije – Bakterijske infekcije su još jedan uzrok curenja iz nosa. Ako se pravilnom dijagnostikom ustanovi prisustvo bakterije, uključuje se antibiotska terapija.
 • Alergije – Kontakt sa alergenima osetljivoj populaciji donosi iritaciju sluzokože nosne šupljine. Rezultat je konstantno ili veoma često curenje vode iz nozdrva.
 • Iritanti – Zagađen vazduh, dim ili određene hemijske supstance mogu biti razlog reakcije povećanog lučenja sluzi i sekrecije.
 • Klimatske promene – Cvetanja biljaka, klimatski uslovi, hladnoća ili toplota nekima izazivaju rinoreju iritirajući nosnu sluzokožu.
 • Hormonski disbalans – Kada se hormoni uzburkaju, posebno kod ženske populacije tokom menstrualnog ciklusa, nije strana povećana količina sluzi u nosu.
 • Sinusitis – Kod upaljenih sinusa skoro da je neizbežna tegoba neprestanog slinavljenja.
 • Strana tela – Ukoliko vam se desi peh sa stranim telom u nosnim šupljinama, može doći do iritacije i curenja nosa.
 • Polipi – Ukoliko imate ove benigne izrasline u nosu koje blokiraju nosni prolaz, reakcije u vidu viška sluzi su jako neprijatne. Kada je to neophodno, polipi se uklanjaju hirurškim putem, pa će i problem curenja nosa ovim zahvatom biti rešen.
 • Lekovi – Neki medikamenti kao nuspojavu imaju pojačanu sekreciju.

 

Ostali razlozi su devijacija nosne pregrade, pušenje, prekomerna upotreba kapi za nos, a ponekad i trudnoća.


Kada dođe do rinoreje, sluz neprestano teče iz nosa, javlja se osećaj zapušenosti, iritacije ili potrebe za čestim korišćenjem maramica. Važno je dijagnostikovati osnovni uzrok kako biste se adekvatno lečili i ublažili simptome.

 

muskarac-kija

 

Kijavica i curenje nosa

Kijavica i curenje nosa su prvi i, takoreći, redovni simptomi respiratornih infekcija i alergija. Kijanje praćeno curenjem vode iz nosa je refleksna reakcija organizma na prisustvo virusa, bakterije ili neke iritantne supstance. Tokom kijanja celo telo se trudi da eliminiše strane čestice ili patogene iz nosnih šupljina.


Osim simptoma kijavice i curenja nosa, oboleli često doživljavaju osećaj zapušenosti, glavobolju i opštu malaksalost.
Ukoliko imate ove simptome, najbolje je da se fokusirate najpre na adekvatan odmor i unos tečnosti.


Ako simptomi postanu ozbiljni ili se produže, obavezno posetite lekara radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg tretmana koji će uključiti antihistaminike ili dekongestive.

 

Curenje vode iz nosa pri saginjanju

Koliko puta vam se desilo da se sagnete, a iz nosa vam poteče vodopad?


Tajna curenja vode iz nosa pri saginjanju često leži u promenama pritiska u sinusima. Kada se presavijemo napred, pritisak u nosu se povećava i dodatno je provocirano lučenje sluzi. Ovaj fenomen može biti rezultat različitih faktora poput sinusitisa, iritacija izazvanih alergenima, virusima ili čak hormonskih promena.


Ako se suočavate sa čestim "vodopadima" prilikom saginjanja, razgovor sa ORL stručnjakom može vam pomoći da razjasnite misteriju i pronađete adekvatno rešenje. Ova reakcija je, svakako, uzrok neke iritacije ili poremećaja u sluzokoži nosa.


U nekim slučajevima, ovo može biti prolazna pojava, ali ponekad može ukazivati na potrebu za lekarskom procenom i odgovarajućim tretmanom radi ublažavanja simptoma.

 

Kako zaustaviti curenje iz nosa kod prehlade?

Ali kada ste u fazi začepljenja ili se borite sa vodom koja kao slavina curi iz vaših nozdrva, pokušaćete bukvalno sve da se oslobodite muka. U takvim situacijama ispiranje nosne sluznice je spas.


Korišćenjem fiziološkog rastvora ili specijalnih nosnih sprejeva pod pritiskom, uklonićete višak sluzi, iritanata ili bakterija iz nosnih prolaza. Tako ćete sami sebi olakšati disanje i ubrzati proces ozdravljenja.


Osim ispiranja nosa, postoji niz drugih jednostavnih metoda koje mogu pomoći u zaustavljanju curenja iz nosa tokom prehlade.

 

 • Vlaženje vazduha
 • Topli napici i obloge
 • Inhalacije žalfijom, moskom solju ili eteričnim uljima
 • Nazalni sprejevi
 • Odmaranje
 • Topla kupka ili tuš
 • Pravilna ishrana
 • Upotreba antihistaminika

 

Lek za curenje nosa

Lekovi protiv curenje nosa su dobrodošlo olakšanje kada se borimo sa neprijatnim simptomima. Ovi preparati često sadrže aktivne sastojke poput dekongestiva, antihistaminika ili steroida koji ciljaju specifične uzroke curenja nosa.


Dekongestivi pomažu da se suze krvni sudovi u nosu i da se smanji zapušenost.


Antihistaminici blokiraju dejstvo histamina, čime se ublažavaju alergijski simptomi.


Steroidi u obliku sprejeva mogu smanjiti upalu nosne sluzokože i umiriti otoke.


Upotreba lekova koji sadrže paracetamol, fenilefrin, pseudoefedrine, vitamin C i kofein su čest izbor pacijenata sa kijavicom, prehladom, gripom koji kao simptom osećaju curenje iz nosa.


Oni će pružiti simptomatsko olakšanje ali je dobro uzimati ih u dogovoru sa lekarom i dozirati ih po protokolu.


U najkraćem zaključku, za brzo i jednostavno zaustau.;evljanje curenja nosa preporučuje se ispiranje fiziološkim rastvorom, adekvatni nosni sprejevi i pridržavanje lekarskih saveta.


Posetom Apoteci Sunce, možete osigurati brzu i jednostavnu nabavku neophodnih proizvoda za zaustavljanje curenja iz nosa. Ovde možete dobiti i savete obučenih farmaceuta kako biste efikasno odgovorili na svakodnevne zdravstvene izazove.