Kako rešiti problem upale sinusa, kijanja i curenja iz nosa

Kako rešiti problem upale sinusa, kijanja i curenja iz nosa
30.04.2020.

KAKO REšITI PROBLEM UPALE SINUSA, KIJANJA I CURENJA IZ NOSA

Veliki broj ljudi, pogotovo u prolećnom periodu, primećuje pojačano curenje iz nosa koje može biti posledica brojnih faktora, a među njima su ne samo prehlada i alergije, već to mogu biti i ozbiljniji problemi kao što su problemi sa sinusima i slična zapaljenja disajnih puteva.

 

Da biste mogli prepoznati da li je u pitanju (naizgled) bezazleno curenje iz nosa ili pak to može prerasti u nešto komplikovanije bolesti kao što su problemi sa sinusima odnosno sinuzitis, potrebno je da razumete šta su sinusi i kako uopšte dolazi do ovog oboljenja.


Sinusi predstavljaju šupljine koje se dele na one koji se nalaze u kostima unutar čeonog dela, zatim u vrhu nosa među očnim dupljama, sinuse u delu gornje vilice, kao i one koji su u unutrašnjosti očnih duplji. Povezani su uzanim kanalima i otvorima, a u normalnim okolnostima proizvode sluz u minimalnoj količini koja služi za održanje ovih otvora, vlaženje nosnih šupljina i funkcionisanje disajnih organa. Ipak, s obzirom na disanje i uticaj čestica iz vazduha, sinusni sistem može izu određenih razloga proizvoditi više sluzi i blokira njen redovan protok, a ovo stanje svakako pospešuju kijavica, alergije i curenje iz nosa. Tako se stvara pogodno tle za nastanak bakterija i različitih infekcija među kojima su česti akutni i hronični sinuzitis.


Ukoliko ste već imali iskustva sa bolnim i upaljenim sinusima, znate da curenje iz nosa nije jedino što ukazuje na to da su u pitanju sinusi. Simptomi su različiti, a ako se problemi sa sinusima pojavljuju po prvi put - u nastavku saznajte kako da ih prepoznate, kako da delujete preventivno i šta sve može da vam pomogne u lečenju sinusitisa.

 

Sinusi – simptomi koji ukazuju na upalu


Skoro da nema osobe koja se bar jednom u životu nije susrela sa tim da se joj se jave problemi sa sinusima u vidu zapušenog nosa, otečenog, pa i bolnog predela oko očiju, obraza ili čela. Iako problemi sa sinusima mogu varirati od blagih do jakih oblika upale, svakako je potrebno utvrditi koji je uzrok oboljenja, te ukloniti potencijalne smetnje i tretirati problem adekvatnim preparatima kako bi se upala izlečila u potpunosti.


Kao uzrok sinuzitisa mogu se javiti ne samo alergeni iz vazduha, već i oni iz hrane ili hemijskih sredstava koji podstiču alergijske reakcije, curenje iz nosa i slične probleme. Tada tkivo unutar šupljina nosa počinje da otiče, sinusi bivaju sve zatvoreniji usled proizvodnje sluzi i vazduha kojima je onemogućena cirkulacija, te se stvara pritisak u nosnom, očnom i čeonom delu, a usled dodatne bakterijske, virusne ili gljivične infekcije moguće je i pogoršanje stanja.


Upala sinusa često se javlja i nakon prehlade i kijavica, a da biste znali prepoznali kada su u pitanju sinusi - simptomi koji ukazuju na ovaj problem su sledeći:

  • glavobolja,
  • pojačan i gust sekret iz nosa, kao i njegovo slivanje u grlo,
  • zapušenost nosa koja dovodi i do oslabljenog čula mirisa,
  • javljanje pritiska i osetljivosti u delovima lica gde se nalaze sinusi,
  • oticanje očiju i nosa,...

 

Ukoliko vas muče sinusi, simptomi mogu biti i kijavica, povišena temperatura, groznica, bolovi u grlu, kašalj, loš zadah, gubitak apetita, malaksalost, kao i zubobolja odnosno bolovi u gornjoj vilici i slično. Ako se bolovi i pritisak povećaju i traju duže od nedelju dana, potrebno je javiti se lekaru koji će utvrditi uzrok, vrstu sinuzitisa, a time i adekvatnu terapiju radi lečenja.

 

Prevencija i lečenje preparatima koje nudi naša apoteka online


Bez obzira na kakvi su problemi sa sinusima u pitanju, upravo će simptomi ukazati na potrebu za preventivnim merama. Ako primetite bilo koji od gore pomenutih simptoma ili već unapred znate kada kod vas postoji potreba za jačanjem imuniteta, povećajte unos vitamina i drugih hranljivih materija, a takođe ispiranjem nosa i sinusa možete preduhitriti zapaljensko stanje.


U tu svrhu može vam pomoći fiziološki rastvor, inhalacija, kao i neki od sprejeva za nos koji su deo ponude naših Sunce apoteka. Online poručivanje je moguće putem našeg sajta, a neki od odabranih proizvoda koji sprečavaju zapušenost i curenje iz nosa, a time i infekcije respiratornog trakta su Rhinosinn sprej za nos, kao i Propolaid rino sprej za nos koji predstavlja slani rastvor na bazi propolisa, aloje i sa etarskim uljima bora i eukaliptusa.


Osim sprejeva za nos, od pomoći mogu biti i određeni dodaci ishrani u vidu tableta kao što su:

 

  • Sinulan Duo forte sa 6 biljaka za normalno funkcionisanje donjih i gornjih disajnih puteva, kao i jačanje imuniteta i
  • Sinulan forte sa kombinacijom biljnih ekstrakata koji takođe održavaju normalne funkcije disajnog i imunološkog sistema, a takođe i ublažavaju simptome koji se javljaju kod upale sinusa, grla, ždrela i grkljana.

 

Takođe, ako se već suočavate sa upalom, naša apoteka online nudi i preparate koji mogu ublažiti bolove, a jedan od njih je i Serapinn serapeptaza sa snažnim antiinflamatornim, antiedematoznim, mukolitičkim i fibrinolitičkim efektima, te uklanja zapaljenske otoke, utiče na razlaganje fibrina i fibrinogena, poboljšava razblaživanje i uništenje šlajma, gnoja, kao i krvnih podliva, a pospešuje i dejstvo antibiotika.


Kod akutne upale sinusa, lečenje je brže i lakše i uglavnom traje do deset dana. Međutim, hronična upala sinusa zahteva nešto ozbiljniji i dugotrajniji tretman, te je pre uzimanja bilo kojih medikamenata najbolje potražiti savet lekara ili farmaceuta. U svakom slučaju, naša apoteka online, kao i na nekoliko lokacija u Beogradu, Rumi i Aranđelovcu stoji vam na usluzi.


Autor teksta: Biljana Radojčić