Alfa lipoinska kiselina – snažan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala

Alfa lipoinska kiselina – snažan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala
04.12.2020.

ALFA LIPOINSKA KISELINA – SNAžAN ANTIOKSIDANS U BORBI PROTIV SLOBODNIH RADIKALA

Za štetno dejstvo slobodnih radikala po našu lepotu i zdravlje smo verovatno svi čuli. Ali, šta su zapravo slobodni radikali i kako oni nastaju – to mnogi od nas ne znaju pouzdano, te ne znamo ni kako se boriti protiv njih.

 

Naime, slobodni radikali se stalno stvaraju u živim bićima u procesu deljenja ćelijskih molekula, a ujedno se brzo i neutrališu. Predstavljaju oksidanse koji ne moraju uvek imati negativno dejstvo. Šta više, slobodni radikali su telu neophodni za uništavanje otrova i klica. Međutim, ukoliko se stvaraju previše brzo (npr. pod stresom, usled uticaja otrova, pesticida, duvanskog dima i drugih zagađivača, prekomernog izlaganja zračenju i sličnim faktorima), organizam ne stiže da ih neutrališe na vreme, te dolazi do njihovog razarajućeg uticaja! Slobodni radikali tada uništavaju delove ćelija, ubrzavaju starenje, a moguće je da dovedu i do promene u DNK tj. mutacija u ćelijama koje mogu dovesti i do malignih oboljenja.


Protiv štetnog dejstva slobodnih radikala naše telo se bori na različite načine, a tu su i određene namirnice (uglavnom voće i povrće) koje sadrže antioksidanse. Antioksidans je prirodan molekul koji pospešuje njihovo neutralisanje i sprečava oštećenja ćelija. Osim onih koji su nam dobro poznati i dostupni (vitamin C i E, beta karoten, enzimi, itd.), postoji jedan univerzalan antiokidans koji pozitivno utiče na lečenje brojnih oboljenja. To je alfa lipolinska kiselina!

 

Zašto je alfa lipolinska kiselina tako poseban antioksidans?


Antioksidans poznat i pod nazivom ALA, lipoinska kiselina, tioktinska kiselina, itd. je jedini antioksidans rastvorljiv i u vodi i u mastima, te deluje protiv različitih vrsta slobodnih radikala, a podstiče i obnavljanje drugih antikoksidanasa u telu. Alfa lipoinsku kiselinu proizvodi i naš organizam, a u malim procentima je unosimo i kroz ishranu. Ona je neophodna za stvaranje energije u telu, a nalazi se u brokoliju, šargarepi, krompiru, kvascu, crvenom mesu i drugim namirnicama. Ono što je posebno značajno jeste da se ovaj antioksidans povezuje sa lečenjem mnogih bolesti među kojima su lecenje dijabetesa, oštećenja perifernih nerava (dijabetesna polineuropatija), oboljenja krvnih sudova i srca, kao i jetre, pomaže kod trovanja metalima, a tu su i mnoge druge bolesti gde alfa lipoinska kiselina može pozitivno uticati, jer sprečava štetna dejstva slobodnih radikala, jača imunitet, a time i naš odbrambeni sistem.

 

Kako alfa lipoinska kiselina utiče na lečenje dijabetesa?


Dijabetes predstavlja hronično oboljenje nastalo zbog neadekvatne proizvodnje i dejstva insulina u organizmu, a često se dešava da kod se kod ovih pacijenata razvije i periferno ili vegetativno oštećenje nerava. Na to u značajnoj meri utiču slobodni radikali koji oštećuju ćelije, te se u dosadašnjim istraživanjima dokazalo da alfa lipoinska kiselina ima najveći uticaj na lecenje dijabetesa i dijabetesne polineuropatije odnosno ublažavanje simptoma kao što su trnjenje i peckanje, grčevi, bol i gubitak osećaja u rukama i nogama.


S obzirom da naš organizam u maloj količini proizvodi i dobija alfa lipoinsku kiselinu, za uspešno lecenje dijabetesa i drugih oboljenja (ali i radi prevencije) – neophodno ju je unositi kroz suplemente odnosno u vidu tableta ili kapsula koje predstavljaju dodatak ishrani i eventualnoj redovnoj terapiji. Na ovaj način ćete zaštititi ćelije od oštećenja, sprečiti dodatne komplikacije i usporiti napredovanje oboljenja, a naša online apoteka nudi vam nekoliko različitih preparata.

 

Alfa lipoinska kiselina – cena proizvoda


Naša online apoteka Sunce ima bogatu ponudu antioksidanasa, a kada je u pitanju alfa lipoinska kiselina - cena preparata zavisi uglavnom od proizvođača, ali i samog sastava proizvoda. Jedan od njih je CombiNERV® koji sadrži 20 tableta u kojima su sadržana 4 aktivna sastojka, a jedan od njih je i alfa lipoinska kiselina. Cena za ovaj preparat je sada akcijska, a popust važi do kraja novembra 2020. Osim ALA sadrži i superoksid dismutazu koji neutrališu slobodne radikale, Acetyl-L-Karnitin koji podstiče obnavljanje nerava, kao i vitamin B12 koji utiče na normalne funkcije ćelija i mozga. Tu je i Nuronorm® - inovativni preparat proizveden prema jedinstvenoj tehnologiji sa dvoslojnim tabletama koje imaju brzo i modifikovano oslobađanje komponenata. Osim alfa lipoinske kiseline sadrži i cink, L-karnozin i kompleks B vitamina, te pruža antioksidativno i antiinflamarotno dejstvo, klinični je dokazano da deluje i metabolički i analgetski, a direktno deluje i na mikrocirkulaciju i periferni nervni sistem.
Osim njih, naša online apoteka nudi vam i sledeće preparate:

 

  • ALAnerv - predstavlja inovativni dodatak ishrani koji ima 20 mekih kapsula sa alfa lipoinskom kiselinom, gama-linoleinskom kiselinom, selenom, vitaminom E i kompleksom vitamina B, a preporuka je da se koristi kao dodatna terapija kod perifernih neuropatija;
  • R-Lipoinn® alfa lipoinska kiselina – za ove kapsule je naučno dokazano da povećavaju insulinsku osetljivost, pojačavaju i poboljšavaju transport glukoze, metaboličku aktivnost i utiču na smanjenje skladištenja masnoća u ćelijama;
  • PROTECTkontrol – sadrži ALA, vitamin D i C, cink i L-glutation, te predstavlja dodatak ishrani koji utiče na sveopšte poboljšanje imuniteta, kao i smanjenje uticaja slobodnih radikala uz zaštitu ćelija od oksidacije;
  • Alphalipoin forte – dodatak ishrani koji se preporučuje kod pacijenata sa već postojećim oštećenjima perifernih nerava izazvanih različitim faktorima.

 

Ukoliko imate ove poteškoće ili znate da postoji predispozicija da obolite od dijabetesa ili drugih pomenutih bolesti na koje pozitivan uticaj ima alfa lipoinska kiselina, cena ne treba da bude presudan faktor, već se pobrinite da obezbedite organizmu dovoljne količine antioksidanasa. Naša online apoteka će se pobrinuti za suplemente, a osim toga važna je i pravilna ishrana, izbegavanje stresa, kao i redovna fizička aktivnost. Sve ovo u sinergiji obezbediće vam kvalitetniji i srećniji život!