Za koliko dana prolazi sunčanica i šta treba uraditi za brz oporavak?

Za koliko dana prolazi sunčanica i šta treba uraditi za brz oporavak?
26.07.2023.

ZA KOLIKO DANA PROLAZI SUNčANICA I šTA TREBA URADITI ZA BRZ OPORAVAK?

Dok se radujemo aktivnostima na otvorenom po sunčanim letnjim danima, moramo biti svesni i potencijalnih rizika koji mogu pratiti dugotrajno izlaganje suncu i visokim temperaturama. Sunčanica i pregrejavanje tela su dva značajna zdravstvena stanja poremaćaja termoregulacije kojih se treba čuvati.

 

U nastavku pročitajte za koliko dana prolazi sunčanica i šta možete učiniti da vratite dobro zdravlje.

 

Razlika između sunčanice i toplotnog udara

Sunčanica i toplotni udar važe za dve potpuno različite medicinske pojave, iako su oba povezana sa izlaganjem visokim temperaturama.


Razlika je pre svega u ozbiljnosti stanja, uzrocima i simptomima.

 

  • Sunčanica je posledica preteranog izlaganja glave i potiljka sunčevom zračenju.

 

Na našu termoregulaciju utiče rad kardiovaskularnog sistema i znojenje. Za vreme letnjih vrućina krv kao rashladna tečnost protiče kroz našu kožu i tako štiti organe, posebno mozak. Ako je glava previše izložena suncu, temperatura se naglo povećava.
U tom slučaju, telo šalje više hladne krvi prema mozgu da ga rashladi. Time dolazi do širenja krvnih sudova u mozgu i uvećanja njegove zapremine. Ovo uzrokuje pojavu nimalo bezazlenih simptoma, sličnih potresu mozga, a mogu se završiti onesvešćivanjem, ponekad i komatoznim stanjem.

 

  • Toplotni udar je ozbiljnije stanje od sunčanice, ali ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Rezultat je prekomernog nakupljanja toplote u telu, najčešće zbog dugog izlaganja ekstremno visokim temperaturama u uslovima velike vlažnosti.

 

Može se desiti bilo kom vozaču koji sedne u pregrejan auto, kamperima u vrelom šatoru, radnicima u pogonu industrije ili pekarima.


Nastaje usled naglog povećanja temperature tela i nesposobnošću organizma da istu drži u normalnim granicama. Ako je vlažnost veća, otežavajuća okolnost je što nema znojenja i prirodnog hlađenja organizma. Centar za termoregulaciju se poremeti, a temperatura konstantno raste prelazeći 40°C.


Ovakvo stanje može dovesti do delirijuma, konvulzija, pa i kome. Ukoliko potraje dovodi do trajnih neuroloških oštećenja. Zato zahteva hitnu medicinsku pomoć.

 

Simptomi sunčanice i toplotnog udara

Prvi simptomi sunčanice su jaka glavobolja i povećana telesna temperatura koju prati suva koža.


Može se javiti vrtoglavica, kao i povraćanje, pospanost, ubrzano i plitko disanje, ubrzan puls i nemir. Ako ne reagujemo na ove alarme, vrlo lako može doći do zujanja u ušima, pa i poremećaja vida i nesvestice.


Pogoršanju stanja doprineće i povećano znojenje kojim se gube tečnost i elektroliti, minerali, posebno kalijum koji je bitan za sve biohemijske procese u organizmu, naročito u mozgu.


Mladi ljudi najpre odreaguju malaksalošću i umorom, dok starije može zadesiti konfuzija i gubitak svesti.

 

devojka sa sesirom na glavi lezi na plazi okrenuta ledjima


Povišena temperatura kod sunčanice je indikator da telo reaguje na prekomerno izlaganje suncu, pa je nužno hitno reagovati kako bi se izbegli ozbiljniji problemi.


Kod toplotnog udara dešava se nagli kolaps i pad krvnog pritiska iznenada, bez najave.


Prvi simptomi toplotnog udara su malaksalost, vrtoglavica, grčevi, žeđ i slabost. Prestanak znojenja usled dehidracije izazvaće osim jake glavobolje i zujanje u ušima, pulsiranje u grudima i jaku vrućinu.


Zbog visoke temperature, koža je crvena, suva i vrela, a puls slab, ali jako ubrzan. Zenice se sužavaju u početku da bi se kasnije proširile. Ovo stanje zahteva hitnu intervenciju lekara jer zbog prestanka termoregulacije može nastupiti koma, ali i smrt.


Koliko traje sunčanica?

Trajanje sunčanice može varirati u zavisnosti od težine simptoma i sposobnosti oporavka vašeg organizma.


U većini slučajeva simptomi iščezavaju tokom nekoliko dana. U posebnim slučajevima, ako se ne preduzmu odgovarajuće mere za oporavak, mogu trajati i duže.


Sunčanica obično traje par dana do jedne sedmice.

 

Šta raditi kad udari sunčanica?

Ako se pitate kako izlečiti sunčanicu, imajte na umu da je ekspresno reagovanje od presudnog značaja. Pravilna zaštita od sunca, debela hladovina ili rashlađena i zatamnjena prostorija, konstantno rashlađivanje polivanjem vodom i stavljanje hladnih obloga na potiljak i glavu su odličan način za brzo snižavanje temperature.


Nije baš da ste to planirali, ali ako vas pogodi sunčanica, evo koje korake treba preduzeti kako biste se brzo osvežili i oporavili.

 

  • Hladovina je vaš najbolji drug. Prirodni hlad ispod drveta, suncobrana ili neki zaklonjeni prostor mogu pružiti osvežavajući osećaj.
  • Voda je najbolji saveznik u borbi protiv sunčanice. Zaboravite na gazirane sokove ili energetska pića, oni vam nisu prijatelji u ovom trenutku. Voda je zaista superheroj koji hidrira vaše telo i vraća vam energiju.
  • Led je spas - Za ekspresnu pomoć zgrabite kockice leda. Zamotajte ih u peškir i koristite kao oblogu na vratu, obrazima i pulsnim tačkama. Tako ćete brzo oboriti temperaturu tela.
  • Elektrolite koje telo znojenjem gubi nadoknadite sredstvima za rehidraciju i tako ubrzajte vraćanje u formu. U apotekama se obično prodaju u vidu kesica koje se rastvaraju u vodi ili u obliku šumećih tableta.
  • Voće, poput lubenice, dinje i krastavca, bogato je vodom i elektrolitima. Napunite svoj organizam svežinom i nadoknadite izgubljenu vlagu grickajući ih lagano.
  • Vitamini i minerali pomažu da se vaš organizam brže oporavi. Tu pre svega mislimo na kalijum, magnezijum i C vitamin.
  • Prkosite suncu sa stilom - Lagane odevne kombinacije, šešir i velike naočare braniće vas od sunca.
  • Ventilator i klima – Osvežavajući dah ventilatora i klima uređaja popraviće vam osećaj i raspoloženje tokom vrelih dana.


Ne zaboravite, kad vas pogodi sunčanica, vaš oporavak je u vašim rukama, a podršku u vidu suplemenata, probiotika, elektrolita i krema za zaštitu od sunca potražite u vašoj Apoteci Sunce.