Šta treba da znate o urinarnim infekcijama: simptomi i lečenje

Šta treba da znate o urinarnim infekcijama: simptomi i lečenje
14.06.2022.

ŠTA TREBA DA ZNATE O URINARNIM INFEKCIJAMA: SIMPTOMI I LEčENJE

Infekcije urinarnog trakta veoma su česta pojava. Ne treba paničiti, jer danas postoje maksimalno delotvorne terapije, a mi vam objašnjavamo šta predstavlja urinarna infekcija, ko joj je podložan, kao i koliko traje urinarna infekcija i kako je lečiti.

 

Infekcije urinarnog trakta veoma su česta pojava. Ne treba paničiti, jer danas postoje maksimalno delotvorne terapije, a mi vam objašnjavamo šta predstavlja urinarna infekcija, ko joj je podložan, kao i koliko traje urinarna infekcija i kako je lečiti.

 

Šta je urinarna infekcija?

 

Urinarna infekcija je zdravstveni problem koji predstavlja zapravo zapaljenje sluzokože urinarnog trakta, koje remeti njegov pravilan rad, a potencijalno i funkciju bubrega. Veoma je česta pojava, posebno kod žena.

 

Urinarna infekcija simptomi

 

Kada je u pitanju urinarna infekcija, simptomi koji se najčešće najbrže manifestuju su bol i vrlo neprijatan osećaj prilikom mokrenja, peckanje, učestali nagon za mokrenjem, zatim bol u donjem delu stomaka, a neretko dolazi i do pojave temperature i krvi u urinu. Urin menja boju od svetlo žute, što je uobičajena boja, do tamnobraon i crvene, a i miris urina može da bude vrlo neprijatan.

 

Zašto su urinarne infekcije češće kod žena nego kod muškaraca?

 

Urinarne infekcije, simptomi koje izazivaju, a pre svega nelagodnost prilikom mokrenja, mnogo se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Razlog tome je smanjeni lokalni imunitet u bešici.


Naučno je dokazano da žene koje imaju često problem sa urinarnim infekcijama imaju nedostatak zaštitnih materija koje oblažu sluzokožu urinarnog sistema i imaju ulogu sprečavanja vezivanja bakterija. Kod žena sa ovakvim stanjem bešike bakterije koje uđu u mokraćnu bešiku vezuju se za njen zid, umesto da se izbace pri prvom sledećem mokrenju. Tako dolazi do nastanka infekcije. Kako bi se ovo sprečilo, ženama koje muče muku sa urinarnim infekcijama preporučuju se preparati koji služe kao podrška uravnoteženom funkcionisanju mokraćne bešike.

 

kapsula-protiv-urinarnih-infekcija

 

Koliko traje urinarna infekcija?


Kada govorimo o tome koliko traje urinarna infekcija, važno je naglasiti da postoje različiti tipovi infekcija, pa prema tome već pretpostavljate da je sve individualno. Ipak, treba da znate da urinarne infekcije mogu trajati od nekoliko dana do čak nekoliko meseci, ukoliko se ne leče na vreme.

 

Lečenje urinarne infekcije


Lecenje urinarne infekcije zahteva niz koraka, a pre svega promena životnih navika. Ishrana kod urinarnih infekcija mora se u potpunosti promeniti. Šta to znači? Potrebno je da u potpunosti izbacite hranu bogatu šećerima. Slatkiši i prerađeni sokovi nikako ne smeju biti deo vaših dnevnih navika, ukoliko želite da se brzo rešite neprijatnog osećaja. Ishrana kod urinarnih infekcija zahteva disciplinu, kako bi bakterije nestale. Ulje divljeg origana i čaj od peršuna odlični su za borbu sa infekcijom. Takođe, brusnica je poznata kao fenomenalan antioksidans, pa se danas mogu pronaći mnogi preparati na bazi brusnice baš za ovu namenu. Brusnice naravno možete jesti i sveže.

 

Prevencija urinarne infekcije


Važno je da reagujete na prve simptome, kako biste na vreme počeli sa lečenjem. Takođe, postoji nekoliko sitnica o kojima svaki muškarac, a pre svega svaka žena može da povede računa kako do infekcije ne bi došlo. Na prvom mestu je lična higijena. Svakodnevno održavanje čistim intimno područje najvažnija je stavka za prevenciju urinarke infekcije. Za žene je posebno važno redovno menjanje uložaka i tampona tokom ciklusa, kao i nošenje pamučnog veša. Izbegavajte proizvode koji mogu da nadraže genitalije.

Važno je da svoju bešiku praznite svaki put kada za to imate potrebu. Urinirajte kada vam vaše telo daje znake, nemojte čekati i naprezati se. Pravovremeno pražnjenje bešike vrlo je važno za očuvanje njenog zdravlja.


Neka voda bude vaš najbolji prijatelj. Ona pomaže spiranju bakterija u urinarnom traktu i tako smanjuje rizik od urinarne infekcije. Ne morate ni preterivati, budite umereni. Optimalno je 2l do 3l dnevno. Boja urina najbolji je pokazatelj da li unosite dovoljno tečnosti. Ukoliko je bledo žuta, na dobrom ste putu, a ukoliko je tamno žuta – vreme je da povećate unos vode.

Već smo rekli da je ishrana kod urinarnih infekcija veoma važna, ali je važna i kada je reč o preventivi. Trudite se da izbegavate šećere.


Još jedan vid prevencije mogu biti i probiotici, koji utiču na jačanje celokupne otpornosti organizma. Dakle, lecenje urinarne infekcije, kao i njena preventiva u najvećoj meri zavise od vas. Budite odgovorni prema svom zdravlju, te ukoliko osetite prve simptome obavezno se posavetujte sa svojim farmaceutom oko preparate koji bi bili najdelotvorniji, a ukoliko infekcija ne prolazi nakon dan ili dva – obavezno se obratite lekaru.