Šta su elektroliti i kako ih nadoknaditi?

Šta su elektroliti i kako ih nadoknaditi?
26.12.2022.

ŠTA SU ELEKTROLITI I KAKO IH NADOKNADITI?

Ako se, kao i većina populacije, pitate šta su elektroliti, morate znati da je daleke 1903.godine hemičar Svante Arenijus za objašnjenje dobio Nobelovu nagradu. Elektroliti su čvrste kristalne soli koje se, prilikom formiranja rastvora, kao proizvod hemijske reakcije disociraju na naelektrisane čestice (jone).

 

Jednostavnije rečeno, to su soli koje se rastvaranjem pretvaraju u pozitivne i negativne jone i učestvuju u velikom broju metaboličkih procesa u organizmu, kao što su pravilna raspodela vode, kontrola osmotskog pritiska, regulacija Ph vrednosti krvi, regulisanje biohemijskih procesa u samoj ćeliji, ali i izvan nje.

 

Značaj elektrolita

S medicinske tačke gledišta najvažniji elektroliti, koji čine između 60% i 80% mineralnog materijala ljudskog tela, su natrijum (Na), kalijum (K), magnezijum (Mg), kalcijum (Ca), hlor (Cl), hidrogenkarbonat (HCO3-) i fosfati.


Sve neohodne elektrolite, čiji balans regulišu hormoni, u organizam unosimo hranom i pićem, ali postoje situacije u kojima je evidentan njihov gubitak i moramo ih nadoknaditi adekvatnim izotoničnim napitcima, kakav je Orosal.


Cena koju organizam plaća usled nedostatka elektrolita ogleda se u brojnim neprijatnim simptomima: tahikardiji, promenama krvnog pritiska, vrtoglavici, glavobolji, umoru, grčevima u mišićima i opštoj slabosti.


Elektroliti se nalaze u svim telesnim tečnostima, a kroz njih se i izlučuju, i postoje laboratorijske analize koje mogu potvrditi jesu li elektroliti u krvi u granicama referentnih vrednosti, a svaki poremećaj u njihovom nivou može dovesti do zdravstvenih komplikacija. Različite bolesti i stanja dovode do gubitka i poremećaja nivoa elektrolita, a najćešći uzročnici su:

 

  • povraćanje i/ili hronična dijareja
  • dehidratacija organizma i/ili nedovoljan unos tečnosti
  • bolesti srca, bubrega ili jetre
  • nuspojava nekih lekova ili hemioterapije

 

Rastvor za rehidraciju: elektroliti za odrasle i elektroliti za decu

Da bi se izbegli ozbiljni zdravstveni problemi, gubitak elektrolita neohodno je nadoknaditi. U svoju ishranu možete uvesti namirnice koje su bogate elektrolitima (sveže voće i povrće, mleko i mlečni proizvodi, orašasto voće, semenke i žitarice), povećati unos tečnosti, ali najbrže i najsigurnije ćete ih nadomestiti rastvorom za rehidraciju.


Jedan takav rastvor je i Orosal 65 koji predstavlja kombinaciju elektrolita i glukoze u optimalnom odnosu i služi za rehidraciju kako beba i dece, tako i odraslih. Pacijenti se najčešće pitaju kako se pije Orosal, a odgovor je sasvim jednostavan: sadržaj jedne kesice rastvori se 0.5 l prokuvane i na sobnoj temperaturi ohlađene vode, upotrebljava se tokom sledeća 24 sata, a pije se sasvim polako na kašičicu ili u malim gutljajima.

 

Koliko dugo se pije Orosal?

Dužina konzumacije zavisi od stepena dehidracije: u periodu rehidracije, tokom kog povraćanje uglavnom prolazi, deca i bebe treba da uzimaju 50ml do 100ml po kilogramu telesne mase tokom 4 do 6 sati, a u poslednja dva sata može se dati i voda ili majčino mleko. Ako stanje normalne hidratacije nije uspostavljeno, isti postupak i po istom principu se može ponoviti na 6 sati. Kada se stanje dehidracije koriguje, nastavlja se sa primenom Orosala u fazi održavanja: 10 ml po kilogramu telesne mase za svaku tečnu stolicu. U ovoj fazi može se početi i sa normalnom ishranom.

 

Još efikasnih preparata za sprečavanje dehidracije

  • O.R.S. efervescentne tablete su visoko efikasne za sprečavanje dehidracije, i preporučuju se kod stanja uzrokovanog prekomernim gubitkom vode i soli u telu. O.R.S. je skraćenica za Oralne Rehidratalne Soli, a u sebi sadrži kombinaciju glukoze i minerala. Ima veoma prijatan ukus sa aromom limuna, a pogodan je za upotrebu i kod najmlađe dece. Idealan je za rehidrataciju nakon bolesti, stomačnih problema ili fizičkih vežbi koje ubrzavaju gubitak vode iz tela.

 

ridjokosa zena sa naocarima drzi casu vode u ruci

 

Pored ukusa limuna, u ponudi je i neodovilji ukus jagode. O.R.S. od jagode ima divnu aromu kojoj neće odoleti čak ni oni koji s teškoćom prihvataju unos suplementacije neophodne za zdravo funkcionisanje organizma.

 

  • Litorsal šumeće tablete su takođe vrlo efikasne i namenjene su za nadoknadu tečnosti i očuvanju balansa elektrolita. Kalijum i vitamin C doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema, dok ujedno pomažu normalnoj funkciji mišića i pri smanjenju osećaja umora i iscrpljenosti.
  • Još jedan efikasan praškasti suplement za nadoknadu izgubljenih elektrolita je Rehidro Max. Primena ovog sredstva za oralnu rehidrataciju efikasna je kod beba, dece i odraslih, a najbolje rezultate pokazuje u prvih 6 do 12 sati prvog dana kod akutne dijareje. Upotreba je jednostavna: sadržaj kesice rastvoriti u 250ml sveže prokuvane vode ili u 250ml čaja (od kamilice ili komorača) i tako pripremljen rastvor konzumirati topao ili hladan.

 

Vaša Apoteka Sunce uvek ima razumevanje, adekvatan savet, stručnu pomoć i sve neophodne preparate za rehidraciju organizma.