Šta je menopauza - uzroci, simptomi, faze i lečenje

Šta je menopauza - uzroci, simptomi, faze i lečenje
28.04.2020.

ŠTA JE MENOPAUZA - UZROCI, SIMPTOMI, FAZE I LEčENJE

Menopauza je posebno stanje u životu svake žene. Menopauzu uglavnom vezujemo za negativne stvari, ona nas asocira na starenje, gašenje životnih funkcija, slabost. Ali, to zapravo nije sve baš tako. Menopauza kao faza u reproduktivnom životu žene ne mora nužno da bude loše stanje.

 

Lek za menopauzu kao takav ne postoji, ali postoje brojni preparati koji u mnogome olakšavaju ovu fazu i smanjuju ili potpuno eliminišu negativne simptome. To su razni vitamini za menopauzu koji jačaju organizam i pomažu telu da se izbori sa nedostatkom ženskih hormona.

 

Uzroci i simptomi

 

Uzrocima menopauze smatra se smanjenje funkcije ženskih polnih organa usled smanjenja lučenja ženskih polnih hormona, naročito estrogena.


Rani simptomi obuhvataju pojavu umora, iscrpljenosti, nesanice, itd., na koje se nastavljaju mnoge druge promene. Simptomi klimaksa ili menopauze mogu biti veoma upečatljivi i javljaju se u vidu valunga – naglih talasa vrućine, znojenja, naglih promena raspoloženja i pojave simptoma koji liče na depresiju.

 

Naravno, tu je i izostanak pojave menstruacije pri nastupanju menopauze. Tu su svakako i promene u kvalitetu kože i kose, smanjenje libida i pad kognitivnih funkcija (teškoće u pamćenju i koncentraciji). Kasniji simptomi, odnosno posledice menopauze koje nastupaju više od 10 godina posle menopauze obuhvataju kardiovaskularne bolesti, osteoporozu, artritis itd.

 

Faze menopauze

 

Period pre početka menopauze naziva se perimenopauza, u kojoj su česti neredovni ciklusi koje karakteriše obilno ili pak jako slabo krvarenje, uz pojave glavobolje i razdražljivosti kao posledicu pojačanog nivoa estrogena u odnosu na progesteron. Počinje 6-8 godina pre menopauze.
Prestankom menstrualnih ciklusa nastaje menopauza, najčešće nastaje između 48 i 50. godine života, a može i ranije.


Postmenopauza nastaje posle menopauze i deli se na ranu menopauzu - do 70. godine, i kasnu koja nastupa posle 70. godine života.

 

Lečenje menopauze – vitamini za menopauzu

 

Lek za menopauzu još uvek ne postoji, ali postoji mnoštvo efikasnih preparata koji mogu smanjiti simptome koji se javljaju u ovom razdoblju. Tu su razni vitamini za menopauzu koji mogu olakšati simptome i povećati kvalitet života ženama koje se nose sa njima.


Radi prevencije valunga, nervoze i nesanice mi vam preporučujemo MENOPACE kapsule koje u ponudi ima naša apoteka. Online možete poručiti ovaj preparat koji sadri preko 20 vitamina i minerala koji su izbalansirani na način da olakšavaju fizičke i psihičke tegobe ženama u menopauzi.


Takođe, kako bi smanjili štetna dejstva odsustva estrogena možete koristiti LUPRINN kapsule. One su posebne po tome što sadrže biljne ekstrakte hmelja koji je izuzetno bogat fitoestrogenima, odnosno estrogenima koji vode poreklo iz biljaka i u potpunosti mogu zameniti estrogene iz našeg tela.


Naša apoteka online ima ponudu u kojoj se nalaze i razni drugi vitamini za menopauzu.


Za prevenciju osteoporoze imamo nekoliko sjajnih preparata sa vitaminom D3 ili kalcijuma (kao što je na primer Solgarov D3 vitamin) ili na bazi kolagena - FORTICOLINN. Pojavu umora, razdražljivosti i glavobolja veoma uspešno mogu smanjiti preparati na bazi vitamina B6 i magnezijuma (kao što je recimo CI-TRI-MAG FORTE). Sjajan preparat je i KALCIJUM MAGNEZIJUM CINK koji sinergijskim dejstvom ova tri minerala doprinosi jačanju imuniteta, jačanju nervnog sistema (prevencija kognitivnih smetnji kao što su teškoće u pamćenju i koncentraciji) i zaštiti koštano- mišićnog tkiva.


Ukoliko ste žena i bližite se svojoj petoj deceniji ili ste već u ranoj ili kasnoj menopauzi, svakako bi bilo korisno da razmotrite i razmislite o tome šta možete da uradite za svoje zdravlje. Mnogi od ovih preparata mogu u velikoj meri da pomognu da povećate kvalitet svog života i rešite se nekih napornih simptoma, iako nisu lek. Za menopauzu je potrebno biti spreman kako psihički tako i fizički a u tome vam svakako može pomoći naša apoteka. Online možete kupiti različite preparate koji će vam olakšati svakodnevnu borbu sa tegobama koje prate menopauzu.