Probiotik najbolji prijatelj zdravog deteta

Probiotik najbolji prijatelj zdravog deteta
25.10.2021.

PROBIOTIK NAJBOLJI PRIJATELJ ZDRAVOG DETETA

Probiotici sadrže dobre (nepatogene) žive bakterije koji su prirodni stanovnici crevnog trakta odraslih ljudi i dece. Mikrobiota (crevna flora) razvija se u prvim godinama života deteta, a predstavlja temelj za razvoj dobrog imuniteta. Najbolji probiotik za decu sadrži LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS i BIFIDOBACTERIUM LACTIS, mlečno kiselinske bakterije, koji su istovremeno prirodni stanovnici crevnog trakta deteta i najbolje ispitane, najefikasnije i najbezbednije probiotske bakterije.

 

Ravnotežu makrobiote kod dece možemo održavati unošenjem probiotskih bakterija hranom (fermentisana hrana, jogurt, kefir), ali i uz pomoć suplemenata, naročito u slučajevima bolesti, ili još važnije, u slučajevima preventive bolesti.


Pored osnovne, uobičajene, upotrebe kada koristimo probiotik za proliv kod dece, dobrobiti koje probiotici preventivno imaju na zdravlje i opšte stanje organizma deteta su:

 • sprečavanje naseljavanja i prenaseljavanja patogena u crevima
 • povećanje broja dobrih bakterija u crevima
 • održavanje zdravlja i ravnoteže crevne mikroflore
 • stimulacija imunog sistema
   

Najbolji probiotik za decu

 

Dete se ne rađa sa formiranom mikroflorom, već se ona postepeno izgrađuje tokom prvih nekoliko godina života i zaključno sa trećom godinom dostiže razvijenost mikrobiote odraslih ljudi. Najbolji probiotik za decu, tj. najmasovnija kolonizacija probiotskim bakterijama, dešava se tokom samog porođaja i kasnije u procesu dojenja, jer dete usvaja mikrobiotu majke.

 

U slučajevima kada se dete rodi carskim rezom ili hrani mlečnom formulom, pa je prirodno naseljavanje onemogućeno, sasvim je opravdano uvesti detetu probiotik kao potporu pri izgradnji zdrave mikroflore i efikasnog imuno odgovora.


Pored izgradnje i održavanja savršenog balansa crevne mikroflore u čemu je najbolji, probiotik za decu pomoći će i u sledećim stanjima:

 • pojave otežanog varenja, nadutosti, gasova i grčeva
 • promena izazvanih upotrebom antibiotskih terapija
 • infektivnih proliva različitih uzročnika
   

devojčica-se-drži-za-stomak


Probiotik za proliv kod dece


Deca tokom odrastanja provode dosta vremena u kolektivu gde su izložena različitim patogenim uzročnicima infekcija (virusima, bakterijama...) i sklona čestom obolevanju. Najčešće ih pogađaju respiratorne i stomačne infekcije, od kojih oporavak može biti težak i dugotrajan.

 

U slučaju crevne infekcije praćene mučninom, povraćanjem i dijarejom, probiotik za proliv kod dece pruža nezamenljivu pomoć jer naseljavanjem probiotskih bakterija brzo uspostavlja narušenu ravnotežu u crevnom traktu što rezultira prestankom proliva i obezbeđuje brži oporavak od bolesti.


U slučajevima dijareje najbolji probiotik za decu je onaj koji će mališani rado uzeti, kao što su čokoladni medvedići Probival, sa dodatkom vitamina C, koji smanjuje umor i iscrpljenost kod proliva i Cinka, koji ubrzava regeneraciju epitela crevne sluznice, što ih čini idealnom formulom za jak i miran stomačić vašeg deteta. Pored probiotika u sebi sadrži i prebiotik (kompleks ugljenih hidrata) koji ima za cilj da bolje veže i ishrani dobre bakterije.


Probiotici za decu u kesicama takođe su pogodni i jednostavni za upotrebu i deca će ih obožavati. Multilac Baby Synbiotik sadrži čak devet sojeva živih bakterija i preporučuje se za upotrebu kod dece i beba starih četiri meseca. Idealan je probiotik za proliv kod dece, ali i kod terapija antibioticima i u slučaju poremećaja normalnog funkcionisanja creva.


Ako su vaš izbor probiotici za decu u kesicama tu su i Medicobitoic sa tri soja probiotskih kultura i kvascem S.Boulardii preporučen kod dijareje, upotrebe antibiotika, za vreme putovanja i Omnibiotic Panda koji mogu koristiti i trudnice i bebe i deca, a pomaže kod dijareje/konstipacije, nadutosti, digestivnih poremećaja i kolika (grčevi kod beba) i čak u prevenciji atopijskog dermatitisa kod novorođenčadi ako ga majka preventivno uzima tokom trudnoće.


Ako probiotici za decu u kesicama vašem mališanu više nisu zanimljivi, X-biotic kid dolazi u kapsulama i predstavlja moćnu sinergiju dva najefikasnija probiotika (LGG i S.Boulardii) koji su nezamenljivi kod dijareja izazvanih infekcijom različitih uzročnika ili tokom antibiotske terapije. Optimalna kombinacija dobrih bakterija , vitamina B grupe i prebiotika nalazi se i u Prolife suspenzijama koje brzo i efikasno rešavaju sve probleme sa dijarejom i probavom, ali i uspešno svakodnevno održavaju ravnotežu crevne mikroflore.


Ako birate najbolji probiotik za decu koji ćete koristiti u cilju preventive bolesti ili probiotik za proliv kod dece, vaša apoteka uvek ima pravi savet i najbolji izbor za vas i zdravlje vašeg deteta.