Probiotici za dobro varenje i dobro zdravlje

Probiotici za dobro varenje i dobro zdravlje
24.11.2021.

PROBIOTICI ZA DOBRO VARENJE I DOBRO ZDRAVLJE

Živi mikroorganizmi, uneti u organizam čoveka u dovoljnim količinama, koji imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina, nazivaju se probiotici. Za odrasle ljude karakteristično je prisustvo velikog broja mikroorganizama u digestivnom traktu (100 hiljada milijardi), koji, dok su u optimalnoj ravnoteži, obezbeđuju normalno funkcionisanje probavnog sistema. Narušena ravnoteža može se ponovo uspostaviti jedino probioticima.

 

Ukoliko niste svesni značaja koje imaju probiotici za odrasle, ali i za decu, ako ne znate zašto i kako se pije probiotik sa antibiotikom, ako se dvoumite šta je dobar probiotik, kako se koristi i koji odabrati, ovde ćete pronaći odgovore na sva vaša pitanja.


Šta je probiotik? Kako se koristi i kada?


Probiotici za odrasle nisu novost u svetu medicine. Još 1908. godine ruski naučnik Mečnikov, koji je istraživao na Pasterovom institutu uspeo je da dokaže vezu između zdrave crevne mikroflore i dobrog opšteg stanja organizma, kao i benefite obnavljanja mikroorganizama u crevima upravo probioticima (naglašavajući dobrobiti jogurta za čovekovo zdravlje), za šta je dobio Nobelovu nagradu.


Žive, dobre bakterije u probioticima obično dolaze iz dve glavne grupe: Lactobactillus Rhamnosus (verovatno najčešći probiotik koji se koristi, a u prirodnom stanju ima ga u jogurtu, kefiru, fermentisanoj hrani – kiselom kupusu, zimnici) i Bifidobacterium (takođe prisutan u mlečnim proizvodima, a odličan za regulisanje crevne mikroflore i protiv zatvora).


Probiotici za odrasle često sadrže i bakteriju Saccharomyces Boulardii iz kvasca, koje blagotvorno utiče na crevni trakt, a odavno se koristi u pekarskoj industriji i proizvodnji piva.


Probiotici deluju tako što održavaju savršenu ravnotežu između takozvanih dobrih i loših bakterija, a dobre rezultate daju kod:

  • prisustva nadutosti i gasova
  • zapaljenskih bolesti creva
  • infektivne dijareje različitih uzročnika
  • sindroma razdražljivih (nervoznih) creva
  • promena u probavnom traktu izazvanih upotrebom antibiotika
     

nasmejana-devojka-uzima-probiotik

 

Zašto i kako se pije probiotik sa antibiotikom?


Antibiotici su lekovi koji sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija i koriste se u lečenju bakterijskih infekcija. Međutim, oni nemaju selektivno delovanje, pa pored patogenih ubijaju i dobre bakterije u našim crevima. Upravo zbog toga neophodno je uz antibiotsku terapiju uzimati i probiotik. Kako se koristi?

 

Važno je da znate da razmak između uzimanja antibiotika i probiotika mora biti najmanje 2 sata, kako bi dobre bakterije iz probiotika imale vremena da nasele crevni trakt. Ukoliko ih uzmete u manjem razmaku efikasnost neće biti optimalna i antibiotik će delovati i na njih.

 

Od kako se pije probiotik sa antibiotikom narušavanje ravnoteže unutar crevnog trakta postaje nemoguće, jer će probiotici iznova i iznova dobrim bakterijama naseljavati probavni sistem.


Šta je dobar probiotik? Kako se koristi?


Probiotici za odrasle dolaze u različitim formama, a pored prirodnih u obliku hrane i pića, mogu biti u kapsulama ili prašku. Uzimaju se oralno, uglavnom samo jednom dnevno, što ih čini lakim i jednostavnim za primenu. Dobar probiotik podrazumeva dovoljnu količinu probiotskih bakterija koje su sposobne da prežive prolazak kroz gastroenteralni trakt i uspešno se nastane u crevima.

 

Probiotici za odrasle često sadrže dva ili više roda probiotskih bakterija i često mogu biti obogaćeni mineralima. Flonivin Plus sa dodatkom cinka ublažiće sve vaše stomačne tegobe i dodatno ojačati imuni sistem. Tri soja bakterija koje deluju u sinergiji i dodatak probiotskog kvasca sadrži Probiotic i Probitic Forte, koji brzo i efikasno vraćaju normalno funkcionisanje digestivnog trakta u uslovima prisustva patogena.

 

Probitik za odrasle Bulacol 250 i Bulacol 500, zahvaljujući optimalnom kompleksu probiotskih bakterija i S. Boulardi iz kvasca, ublažavaju intenzitet i trajanje dijareje, mučnine i bola u stomaku različitih uzročnika.

 

Posebnu grupu probiotika čine oni koji u sebi sadrže i prebiotik. Prebiotici su kompleks ugljenih hidrata (inulin, pektin, rezistentni skrobovi) koji predstavljaju izvor hrane probiotskim bakterijama i služe kao svojevrsna podloga koja obezbeđuje dobrim bakterijama život unutar probavnog trakta. Takvi su Duobiotic, Multilac i Mediobiotic, koji uspešno regulišu rad creva, jačaju imunitet i doprinose boljem opštem stanju organizma.

 

Kada znate šta je i koliko je važan probiotik, kako se koristi i koliko benefita ima za zdravlje, kada znate da od kako se pije probiotik sa antibiotikom nema neželjenih dejstava antibiotika, jedina ispravna odluka je da ga uvek imate u svojoj kućnoj apoteci.