Kolagen za jake i snažne kosti

Kolagen za jake i snažne kosti
14.01.2022.

KOLAGEN ZA JAKE I SNAžNE KOSTI

Kada se spomenu jake i snažne kosti prva asocijacija nam je kalcijum i njegova nezamenljiva uloga. Budući da mlečni proizvodi obiluju kalcijumom nije iznenađujuće da čine jedan od glavnih izvora hrane od najmlađih dana. Pored kalcijuma fosfor takođe ima važnu ulogu u mineralizaciji kostiiju. Ukupno 65% koštanog tkiva čine minerali poput kalcijuma, fosfora uključujući i citrate, natrijum, magnezijum i kalijum. Minerali su zapravo ti koji osiguravaju čvrstoću kostiju.

 

Ali taloženje minerala ne bi bilo moguće da ne postoji onih preostalih 35% koštanog tkiva koji se naziva proteinski matriks ili organski deo koštanog matriksa. Glavna komponenta ovog organskog dela je kolagen tipa 1, koji doprinosi elastičnosti i čvrstoći kostiju i čini 90% proteinskog dela koštanog tkiva.

Prirodni kolagen kao osnovni gradivni element u ljudskom organizmu učestvuje u izgradnji brojnih struktura kao što su koža, kosti, mišići, zglobovi, tetive, ligamenti, ali i zubi, kosa, nokti, krvni sudovi, rožnjača. Ali nisu svi kolageni isti, budući da razlikujemo čak 28 vrsta, a najzastupljeniji među njima je kolagen tipa 1. Strukturu kolagena čine brojne aminokiseline, od kojih su najvažnije glicin, prolin i hidroksiprolin.

 

Zašto prirodni kolagen opada tokom godinama?

 

Sa ulaskom u treću deceniju života količina kolagena polako počinje da opada u organizmu za 1-1,5% svake godine, dok nakon 60 godine količina kolagena dramatično opada, zbog čega je važno konsultovati se sa lekarom u vezi toga koji kolagen piti. A uzrok u njegovom postepenom opadanju leži u brojnim faktorima kao što su:

• pušenje,
• stres,
• UV zračenje,
• povećan unos šećera i
• sam proces starenja.

Osteoporoza koju karakteriše smanjenje koštane gustine najčešće pogađa žene u menopauzi. Kosti postaju krte i lomljive, pa su prelomi izuzetno učestali kod starijih osoba. Studije su pokazale da kada se primenjuju kolageni peptidi, nakon 12 meseci dolazi do povećanja gustine kostiju kod žena u menopauzi.

Zato treba na vreme saznati koji kolagen piti i otpočeti sa njegovim uzimanjem pogotovo u stanjima i situacijama kada su potrebe za unosom kolagena povećane. A na tržištu su veoma popularni kolagen za hrskavicu, za zglobove i rast kose.

 

Kolagen kao dodatak ishrani za jače kosti i zglobove

 

Da bi se ostvario pun efekat kolagena neophodno je da se optimalno resorbuje. Kolageni peptidi za razliku od kolagena pokazuju bolju resorpciju i bioraspoloživost. Takva svojstva ima upravo OmniCol ™ 120. U pitanju je čist hidrolizovan protein (98 % proteina) kog karakterišu kolageni peptidi životinjskog (goveđeg) porekla u svom sastavu. Budući da je enzimski hidrolizovan rastvara se dobro čak i u hladnoj vodi. U svom sastavu predominantno sadrži kolagen tipa 1 i kolagen tipa 5.

 

kolagen-x-move
Omnicol™ 120 pokazuje brzu apsorpciju i visoku bioraspoloživost aminokiselina neophodnih za izgradnju kolagena već nakon 20 minuta, tako da ovaj preparat može biti pravo rešenje za mnoge, koji se pitaju koji kolagen piti. Sadrži visoke koncentracije glicina, prolina i hidroksiprolina kao najzastupljenije aminokiseline u kolagenu.

Budući da doprinosi elastičnosti tetivama dajući im snagu i sprečavajući razvitak osteoporoze i osteoartritisa, Omnicol™ 120 je idealan izbor ukoliko vam treba kolagen za hrskavicu i zglobove. Dostupan je sa zaslađivačima i aromama pomorandže i limuna.

Pored kolagena bitnu ulogu ima i vitamin C. Sem u procesu stvaranja kolagena doprinosi zdravom funkcionisanju kostiju, zglobova i mišića. Takođe je krucijalan i u zarastanju rana.

Jedinstvena kombinacija kolagena OmniCol ™ 120 i vitamina C na našem tržištu je X-MOVE.

X-MOVE je zbog svog jedinstvenog sastava idealan za primenu:

• Nakon hirurških intervencija za ubrzano zarastanje rana
• Za poboljšanje čvrstine i gustine kostiju
• Pogodan za žene u menopauzi
• Namenjen osobama sa osteopenijom i osteoporozom
• Za optimalno zarastanje preloma kostiju
• Izuzetno pogodan za sve vrste sportista, profesionalne i rekreativne (smanjuje nastanak povreda, ubrzava oporavak od povreda, umanjuje bol izazvan aktivnošću)

Nalazi se u praktičnom pakovanju od 30 kesica. Uzima se u obliku napitka jedanput dnevno.

 

kolagen-za-hrskavicu-zglobove-kosti-x-move

 

Počnite na vreme da razmišljate o svojim rezervama, kada je u pitanju prirodni kolagen i otkrijte koji kolagen za hrskavicu, kosti i zglobove je najbolji za vas, da biste na najbolji način osigurali da vaše kosti budu jake i snažne uprkos starenju.