Kako kontrolisati i kako smanjiti holesterol?

Kako kontrolisati i kako smanjiti holesterol?
22.12.2021.

KAKO KONTROLISATI I KAKO SMANJITI HOLESTEROL?

Holesterol je mast koja se nalazi u našem organizmu i ona predstavlja skladište energije. Holesterol je glavni sastojak ćelijskih membrana i omogućava održavanje optimalnog oblika ćelije. U organizmu postoji, u narodu poznat kao dobar ( HDL ) i loš ( LDL ) holesterol. Holesterol vrlo često može doneti mnogo štetnih stvari našem organizmu, ali se isto tako može jednostavno držati pod kontrolom.

 

Mnogi ljudi na ovo ne obraćaju pažnju, pa dovode sebe u situaciju da ugrožavaju svoje zdravlje. Danas govorimo o tome kako smanjiti holesterol i kako ga držati pod kontrolom – koji lek za holesterol i trigliceride vam je potreban.

 

 

Visok holesterol – simptomi

 

Kada je u pitanju visok holesterol, simptomi mogu biti različiti. Ali, počnimo najpre sa tim ko su sve pacijenti skloni povišenom holesterolu. Počnimo od gojaznosti. Gojazne osobe imaju povećan rizik od povišenog holesterola i triglicerida. Težina našeg tela je direktno povezana sa razvojem kardiovaskularnih bolesti, a što je ona veća, količina masnoća u krvi raste. Takođe, osobe koja imaju dijabetes vrlo često imaju problem sa povišenim holesterolom.

 

Organizam dijabetičara slabije prerađuje masnoće, pa se često dešava da su im povećani i nivo holesterola i triglicerida osim nivoa glukoze u krvi. Fizički neaktivne osobe, pušači, osobe koje su imale srčani udar – sve su ovo rizične grupe koje bi trebalo da češće proveravaju svoj holesterol.


Kada se govori o određenom starosnom dobu, muškarci stariji od 45 i žene starije od 50 godina bi češće trebalo da proveravaju da li imaju visok holesterol. Simptomi koji najčešće pacijente odvode na pregled su: bol u grudima, visok krvni pritisak, žute fleke ispod očiju (ksantomi), bolne i otečene noge...

 

holesterol

 

Kako kontrolisati holesterol?


Holesterol se može prekontrolisati vrlo jednostavno u laboratorijskim uslovima vađenjem krvi iz vene. Koristi se za procenu kardiovaskularnog rizika i da se prati uspešnost terapije za snižavanje lipida. Ovakav pregled se savetuje svim osobama starijim od 18 godina jednom u pet do šest godina, kako bi bili sigurni da je sve pod kontrolom. Ukoliko spadate u rizičnu grupu o kojoj smo pričali, trebalo bi da ovakav pregled obavljate i češće.

 

Kako smanjiti holesterol?


Holesterol je apsolutno moguće smanjiti i držati pod kontrolom, pre svega promenom stila života, promenom ishrane i dodatno suplementacijom. U slučajevima kada to lekar prepiše, potreban je i lek za holesterol i trigliceride.

Najpre je potrebno da promenite stil života, jer je to svakako najbolji lek za holesterol i trigliceride. Ukoliko ste do sada bili fizički neaktivni, u svoju radnu nedelju uvrstite za početak blagu fizičku aktivnost 3 puta. Namirnice koje bi trebalo da uvrstite u ishranu su spanać, ovsene pahuljice, orasi, soja, jabuke...


Izbacite masnu i prerađenu hranu i fokusirajte se na sirovo voće i povrće. Takođe, suplementi za snižavanje holesterola mogu vam pomoći. U našoj online apoteci možete pronaći različite dijetetske preparate koji su odlični u borbi sa holesterolom.

 

Moringa je biljka koja se naziva čudotvorcem, jer je zaista naučno dokazano da poboljšava stanje našeg organizma u mnogo aspekata, pa tako i kada je holesterol u pitanju. Takođe, omega 3 masne kiseline važna su komponenta vaše borbe sa holesterolom. Normalizacija nivoa holesterola i triglicerida u krvi je proces koji traje, ali koji je apsolutno rešiv uz određene izmene koje ćete uvrstiti u svoje dnevne rutine.


Kako se pije jabukovo sirće za skidanje holesterola?

 

Najpoznatiji narodski lek za lečenje holesterola je jabukovo sirće, pa hajde da rešimo i nedoumicu oko toga kako se pije jabukovo sirće za skidanje holesterola. Potrebno je da sipate jednu kašiku jabukovog sirćeta u čašu sa vodom i ovu mešavinu pijete dva puta na dan, svaki dan.

Dakle, osim promene stila života, a tu pre svega mislimo na fizičku aktivnost i ishranu, u našoj ponudi možete pronaći brojne suplemente koji će vam pomoći da vratite vrednosti krvne slike u normalu i ojačate svoj organizam.