Kad počinje menopauza kod žena i koji su simptomi?

Kad počinje menopauza kod žena i koji su simptomi?
14.02.2023.

KAD POčINJE MENOPAUZA KOD žENA I KOJI SU SIMPTOMI?

Menopauza je potpuno prirodan sled stvari i zapravo nimalo zastrašujuć i poguban po lepši pol. Svaka dob sa sobom nosi određene promene koje možemo doživeti i kao lepe i kao manje lepe. Na prirodu ne možemo uticati, ali sebi svakako možemo pomoći ako se na vreme informišemo o menopauzi i simptomima koji je prate. U nastavku teksta pročitajte kad počinje menopauza kod žena i kako da prepoznate simptome.

 

Menopauza je potpuno prirodan sled stvari i zapravo nimalo zastrašujuć i poguban po lepši pol. Svaka dob sa sobom nosi određene promene koje možemo doživeti i kao lepe i kao manje lepe. Na prirodu ne možemo uticati, ali sebi svakako možemo pomoći ako se na vreme informišemo o menopauzi i simptomima koji je prate. U nastavku teksta pročitajte kad počinje menopauza kod žena i kako da prepoznate simptome.

 

Šta je menopauza i koji su simptomi?

Menopauza nije bolest, ona je specifično stanje i, najprostije rečeno, označava gubljenje menstrualnog ciklusa. To je ujedno i kraj reproduktivnog perioda žene. Menstrualni ciklusi počinju menarhom, pojmom koji predstavlja doba kada devojčice dobijaju menstruaciju, a završavaju se menopauzom. Menarha nije suprotnost menopauzi već je prirodan sled stvari i univerzalan za sve žene. Ono što varira jesu simptomi koji je prate i vreme kada se ona javlja, budući da postoje tri faze menopauze:

 

 • Predmenopauza (perimenopauza) – nastaje poremećajem hormona koji uzrokuju simptome menopauze. Često se javljaju neuredni ciklusi, dok je krvarenje ili obilno ili veoma slabo. Zbog višeg nivoa estrogena u odnosu na progesteron javljaju se glavobolje i razdražljivost. Obično nastupa u intervalu od 6 do 8 godina pre menopauze.
 • Menopauza – možemo reći da je nastupila ako se menstruacija ne pojavi uzastopnih 12 meseci. Što se tiče vremenske odrednice, odnosno toga kad počinje menopauza kod žena, obično je to između 48. i 50. godine života, mada može nastupiti i ranije.
 • Postmenopauza – nastupa nakon tih 12 meseci izostanka menstruacije i moguća je podela na ranu menopauzu (do 70. godine) i kasnu (nakon navršene 70. godine života).

 

Koji su prvi simptomi menopauze?

Prvi simptomi menopauze obično nastupaju sredinom četrdesetih godina i to mogu biti:

 

 • umor
 • neredovne ili „preskočene“ menstruacije
 • obilnije ili oskudnije krvarenje
 • suvoća vagine
 • inkontinencija ili smanjena kontrola bešike
 • iznenadne promene u raspoloženju i depresivna osećanja
 • suva koža, oči ili usta
 • insomnia (nesanica)
 • smanjen libido

 

Ovo su neki rani simptomi ulaska u menopauzu, mada postoje i drugi poput glavobolje, tahikardije, povećanja telesne težine i drugi. Kao što smo rekli, oni variraju, a ako koristite pilule, može se desiti i da ih i ne uočite.

 

Nivo hormona estrogena kod zena.

 

 

Valunzi u menopauzi - kako ih sprečiti?

Osim ovih pobrojanih, veoma čest simptom koji se javlja jesu i naleti vrućine, takozvani „valunzi“, prisutni kod čak oko 80% žena. Oni nastaju zbog pada estrogena koji remeti telesnu temperaturu, za čiju je regulaciju odgovoran hipotalamus. Šaljući pogrešnu informaciju da je telo pregrejano, on izaziva valunge, te dolazi do ubrzanog srčanog rada, širenja krvnih sudova, znojenja i svega onoga što pomaže spuštanju telesne temperature. Simptomi mogu biti vrlo neprijatni i čak praćeni crvenilom koje se širi od vrata prema licu. Međutim, postoje neki efikasni načini da ovu neugodnost umanjite.

 

Evo šta je najbolje za valunge - ako želite da ih smanjite, onda smanjite i:

 

 • unos kofeina
 • začinjene hrane
 • alkohola
 • cigareta

 

Takođe nam može pomoći i nošenje prirodnih i prozračnih materijala.

 

 

Šta je dobro za menopauzu?

Pored korigovanja ishrane, vođenja zdravog načina života, pojačane interakcije sa prijateljima, za ublažavanje simptoma menopauze mogu vam biti od velike pomoći i neki preparati koji će takođe uticati na kvalitet vašeg života. Preporučujemo vam sledeće:

 

 • Medifem – u pitanju je dodatak ishrani koji uspešno deluje na smanjenje simptoma karakterističnih za menopauzu. Takođe vam može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma. Pored suvih ekstrakata lekovitog bilja, zatim ruzmarinske kiseline i etarskog ulja, u sebi sadrži i 5 – HTP „hormon sreće“, te doprinosi i dobrom raspoloženju.
 • Vitabiotics menopace – sadrži mnoštvo vitamina i minerala, kao i sojin izoflavon. Možete ga koristiti tokom menopauze, a i nakon nje, budući da uspešno otklanja fizičke i psihičke simptome njome praćene. Jedna tableta dnevno uz obrok utiče i na sintezu kolagena, čuva kosti i srce, uopšte unapređuje zdravlje celokupnog organizma.
 • Femisan gold – sadrži sastojke zaista zlata vredne poput konopljike, divljeg jama, hmelja, cimicifuga, anđelike i ženšena. Svaka od ovih biljaka igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja i umanjuje propratne simptome tipične za menopauzu.
 • Oestrofact E – ovaj preparat na prirodnoj bazi smanjuje tegobe menopauze uz pomoć crvene deteline i vitamina E. Filoestrogeni ove specijalne vrste deteline imitiraju dejstvo estrogena u našem organizmu i tako uspostavljaju hormonsku ravnotežu. Nakon četiri do pet nedelja osetićete poboljšanje i povratak pravoj sebi.
 • Luprinn – imitira ženske polne hormone zahvaljujući aktivnoj komponenti proizvoda dobijenog iz ekstrakta šišarica hmelja i na taj način veoma pozitivno utiče na poboljšanje kvaliteta života žena u menopauzi.
 • Feminal – ponovo crvena detelina, najizdašniji izvor izoflavona, biljnih supstanci koje čine glavni sastojak ovog preparata. Ove supstance slične polnim hormonima, oponašaju njihova pozitivna dejstva, dok negativna izbegavaju. Osim toga, blagotvorno utiču na zdravlje kostiju, krvnih sudova, srca, a takođe i na smanjenje nivoa holesterola.

 

Uz najbolje preparate iz širokog asortimana Apoteke Sunce, uzmite same ekstrakte, upravo ono najbolje iz vašeg zrelog doba i osećajte se sjajno u novom periodu života.