Cicatridina - nauka o hijaluronskoj kiselini u funkciji zdravlja

Cicatridina - nauka o hijaluronskoj kiselini u funkciji zdravlja
01.12.2022.

CICATRIDINA - NAUKA O HIJALURONSKOJ KISELINI U FUNKCIJI ZDRAVLJA

Hijaluronska kiselina je vredan sastojak u medicini i u javnosti vrlo popularna. Osnovni je aktivni sastojak brenda CICATRIDINA, medicinskih sredstava jednog od vodećih evropskih proizvođača medicinskih sredstava, italijanske kompanije Farma Derma. Zbog čega je hijaluronska kiselina tako važna?

 

 

 

Uloga hijaluronske kiseline u organizmu

 

Hijaluronska kiselina je vrsta prirodnog ugljenog hidrata, pripadnik grupe glikozaminoglikana (poznatih i pod nazivom mukopolisaharidi). Sve ćelije kičmenjaka imaju sposobnost stvaranja hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je sastavni deo vezivnog tkiva kože, kostiju, hrskavice i zglobne tečnosti. Pronađena je i u epitelnom i nervnom tkivu. U ljudskom telu prosečne težine izračunato je da ima oko 15 g hijaluronske kiseline.

Njena uloga u koži je sledeća: kao hidrofilna supstanca ona za sebe vezuje i zadržava molekule vode i tako ispunjava međućelijske prostore u tkivu što koži daje volumen, čvrstinu i glatkoću. Takođe učestvuje u transportu hranjivih materija do ćelija kože, a dokazana je i veoma važna uloga u reparaciji oštećene i povređene kože, jer učestvuje u svim etapama tkivne regeneracije. Poslednje, ali ne i najmanje važno je antiinflamatorno svojstvo putem kojeg utiče na bol, otok i upalu.

 

Mesto hijaluronske kiseline u medicini

 

Pomenuti efekat ubrzavanja regeneracije tkiva je osnova jedne od najvažnijih i dobro utvrđenih medicinskih primena hijaluronske kiseline, a to je - pomoć pri zarastanju rana, kao i smanjenje zapaljenja i iritacija na koži.

Pored toga, hijaluronska kiselina se široko koristi u medicini i različite kliničke studije su pokazale njen potencijal za primenu u oftalmologiji, oralnoj medicini, kao i za lečenje oboljenja zglobova.

S obzirom da je poznato da je lokalna potreba za HK kod zapaljenja i oštećenja tkiva povišena, kao odgovor na ovu potrebu proizvedena su medicinska sredstva kao novi pristup lokalnim problemima kože i sluzokože.

Primer takvih rešenja su medicinska sredstva brenda CICATRIDINA, koji su se u kliničkoj praksi stotina lekara i životima hiljada pacijenata pokazali kao pouzdano oružje u borbi protiv oštećenja i zapaljenja kože i sluzokože.

Kod bola, peckanja i nelagodnosti u anorektalnoj regiji izbor su Cicatridina supozitorije ili Proktis-M mast. Primena ovih medicinskih sredstava omogućava brži oporavak i zarastanje tkiva u slučaju unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida, analnih fisura ili nakon proktoloških intervencija. Pogodni su za dugotrajnu i redovnu upotrebu, za razliku od većine trenutno dostupnih terapijskih opcija.

 

Kada govorimo o intimnom zdravlju žena, ne možemo da ne spomenemo Cicatridina vaginalete u kojima je hijaluronska kiselina kombinovana sa prirodnim sastojcima. Ova jedinstvena formulacija svojim antiinflamatornim i regenerativnim efektom obezbeđuje vlažnost, zaštitu od infekcija i vraćanje oštećene funkcije sluzokože.

Neizostavni članovi kućne i putne apoteke su svakako Cicatridina sprej i Cicatridina mast. Rešenja za sve vrste rana, iritacija i inflamacija na koži: ogrebotine, posekotine, razderotine, opekotine, hirurške rane, dekubitalne rane. Zajedničkim dejstvom hijaluronske kiseline i odabranih prirodnih sastojaka doprinosi se bržem zarastanju rane i smanjenju mogućnosti nastanka ožiljka, odnosno potencira se zdravo, fiziološko i estetsko zarastanje.

 

Cicatridina mast za nos se preporučuje za primenu na nosnoj sluzokoži i predelu oko nosa kada postoji suvoća, iritacija, površinska lezija ili krvarenje.

 

Cicatridina proizvode možete naći u našim apotekama SUNCE.