Zašto opada kosa i kako sprečiti opadanje kose?

Zašto opada kosa i kako sprečiti opadanje kose?
11.09.2023.

ZAšTO OPADA KOSA I KAKO SPREčITI OPADANJE KOSE?

Svi maštamo o lepoj i zdravoj kosi. Međutim, retko ko može da se pohvali da nije imao periode bez stresa kada su u pitanju nega kose i nega temena glave. Jesen i proleće su doba godine kada se kosa i vlasi prirodno menjaju i regenerišu. Ovo sezonsko opadanje kose može da potraje do šest nedelja.

 

Ipak, često se dešava da veći period godine skupljamo vlasi kose po stanu, po odeći, prilikom češljanja, pranja i održavanja kose, i ova pojava je sasvim normalna ali ukoliko je opadanje pojačano, treba na vreme reagovati.


U nastavku teksta pročitajte zbog čega uopšte dolazi do pojačanog ispadanja vlasi i kako sprečiti opadanje kose koje podjednako loše utiče na samopouzdanje i kod muškaraca i kod žena.

 

Zašto opada kosa?

Sa pojačanim opadanjem kose svakodnevno se susreće skoro polovina svetske populacije. Kosa u različitim ciklusima prirodno opada i to se tretira kao normalno stanje.


Ipak, sve češće dolazi do pojačanog opadanja kose i njenog proređivanja, praćenog ponekad i vidljivim gubitkom kose koje je uzrokovano različitim stanjima.


Neki od faktora koji mogu da dovedu do pojačanog opadanje kose su:

 

  • Razna zdravstvena stanja kao što su infekcije temena, bolest štitne žlezde, detmatitis, pojačana perut i slično
  • Nasledni faktori
  • Način života i manjak hranjivih materija, posebno B12 i gvožđa
  • Bakterijska ili gljivična oboljenja
  • Određeni lekovi koji se koriste kao terapija za depresiju, artritis, maligna oboljenja, visok krvni pritisak ili kardiovaskularne probleme
  • Stres koji se smatra najčešćim uzročnikom opadanja kose

 

Kada je u pitanju opadanje kose, uzrok je često i alopecija, autoimuno oboljenje koje dovodi do preteranog padanja kose. Poseban i najčešći oblik alopecije je alopecia aerata. To je stanje koje dovodi do potpunog gubitka kose u zahvaćenoj regiji i za koju je karakteristično opadanje kose u pečatima.

 

Naglo opadanje kose kod žena

Za ženu kosa predstavlja simbol lepote i nega kose je svim damama na prvom mestu, te je naglo opadanje kose problem koji veoma utiče na psihofizičko stanje žena i na samopouzdanje.


Više od 40% žena ima bar jednom problem sa opadanjem kose, pre ulaska u petu deceniju. Ono se može javiti u bilo kom periodu, a nažalost, sve češće problem sa opadanjem kose imaju i devojke već u pubertetu ili u ranim dvadesetim.

 

devojka sa problemom opadanja kose


Kada je u pitanju opadanje kosa kod žena, hormonske promene su u većini slučajeva glavni uzrok. Gubitak kose može da se javi nakon porođaja, pre ili tokom menopauze.


Kod žena uzrok opadanja kose mogu biti i određene frizure kao što su često nošenje punđe ili vezivanja kose u rep, što dovodi do stanja koje se zove trakciona alopecija.


Gubitak kose pospešuje i često farbanje, upotreba agresivnih boja za kosu, šampona i drugih preparata.

 

Kome se obratiti za opadanje kose?

Postoji niz dijagnostičkih metoda koje dovode do otkrivanja pravog uzroka kada je proređivanje i opadanje kose u pitanju. Preporuka je da se, odmah pri pojačanom opadanju kose javite svom dermatologu.


Nakon pitanja o načinu i početku opadanja kose, pristupa se kliničkom pregledu gde se obraća pažnja na regije gde je došlo do opadanja kose, kvalitet i izgled dlake. Na taj način se postavlja dijagnoza koja je individualna za svakog pacijenta, kako bi se odabrao najadekvatniji način lečenja.


U slučaju da se razmišlja o lečenju opadanja kose hirurškim putem, potrebno je da se obavi detaljan pregled pacijenta, posebno nakon pete decenije.

 

Najbolji šampon protiv opadanja kose

U borbi protiv opadanja kose mogu da pomognu i razni preparati i tretmani. Oni se mogu koristiti i samostalno, a ako je proređivanje kose postalo hronično stanje, kao dopuna terapiji koju je lekar prepisao.


Na tržištu postoji veliki broj medicinskih tretmana i preparata koji pomažu, a neki koji se najčešće primenjuju su šamponi protiv opadanja kose i šamponi protiv peruti. Evo nekoliko predloga:

 

  • Alopecin Caffeine šampon- ovaj medicinski šampon koji u sebi sadrži kofein sprečava opadanje kose i podstiče rast novih vlasi.
  • La Roche Posay Kerium- šampon koji otklanja perut i dubinski čisti kožu glave čime predupređuje opadanje i podstiče rast kose.
  • Rigenforte- šampon koji sadrži supstancu pirokton olamin koja svojim antimikotičkim dejstvo značajno smanjuje iritacije kože glave, neguje kosu i stimuliše njen rast.
  • Blue cap pena- za kosu, iritiranu kožu glave i čitavog tela. Ova lekovita pena utiče na zadržavanje vlage na koži glave i ne dozvoljava stvaranje peruti i ispadanje vlasi iz temena.

Uz šampone kao pomoćni preparati ili terapije često se koriste ampule za rast kose i mezoterapija kose.


Konsultujte se sa svojim dermatologom u vezi sa izborom preparata koji će vam pomoći i odaberite pravi šampon protiv opadanja kose iz širokog asortimana Apoteke Sunce.