Vitamini & minerali za aktivan životni stil

Vitamini & minerali za aktivan životni stil
09.10.2020.

VITAMINI & MINERALI ZA AKTIVAN žIVOTNI STIL

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u našem celokupnom zdravlju. Oni omogućavaju održavanje normalnih funkcija u organizmu, ali pomažu i oporavku od vežbanja ili stresa. Za osobe sa aktivnim životnim stilom, vitamini i minerali su vrlo važni. Usled povećanih fizičkih napora, kao i prilikom pojačanog znojenja dolazi do njihovog pojačanog izlučivanja. Organizmu su takođe potrebni za oporavak mišićnog tkiva od aktivnosti.

 

Proverite koji vitamini i minerali su ključni za vaš aktivan životni stil!


 

Vitamini B kompleksa


B vitamini učestvuju u pretvaranju ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju. Važni su za nervni, ali i imuni sistem i doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. Za vegetarijance je posebno važno da pripaze na dodatni unos B12, pošto je zastupljen samo u namirnicama životinjskog porekla. Bogati prirodni izvor kompleksa B vitamina je pivski kvasac, ali mogu se pronaći i u žitaricama, voću i povrću. Iako ove namirnice zauzimaju veliko mesto u našoj svakodnevnoj ishrani, deficiti vitamina B grupe su relativno česti što je rezultat savremenog načina obrade namirnica. B komplex možete pronaći i kao dodatak ishrani.

 

Vitamin C


Vitamin C je važan za imuni sistem tokom, kao i nakon intenzivnog treninga. Dokazano je da pojedinci koji se bave intenzivnim fizičkim aktivnostima mogu da imaju koristi od redovnog unosa dodatnih količina vitamina C na dan. Čuva zglobnu hrskavicu jer je potreban za tri različita enzima u sintezi kolagena, a kolagen je važan za normalnu funkciju hrskavice i kostiju. Mišići su veliki korisnik vitamina C u telu – dve trećine ukupnog vitamina C u organizmu se raspodeljuje u mišiće koji su osetljivi na njegov unos putem hrane. Vitamin C štiti mišićne ćelije od oksidativnog stresa i učestvuje u sintezi kolagena i karnitina. Vitamin C takođe povećava apsorpciju gvožđa iz hrane. Kao dodatak ishrani, mogu se naći razne formulacije ovog vitamina, kao C 1000mg sa produženim oslobađanjem u formi tableta, šumeće forme C vitamina od 1000 mg ili  C 500mg sa produženim oslobađanjem u tabletama.

 

Kalcijum, magnezijum i cink


Za kalcijum je već dobro poznato kako je potreban za održavanje zdravih i jakih kostiju, ali je isto tako bitan za normalno zgrušavanje krvi i funkciju mišića. Magnezijum je takođe bitan za normalnu funkciju mišića, kao i sintezu proteina i ravnotežu elektrolita u organizmu. Cink je važan za normalan metabolizam, kiselinsko-bazni metabolizam, sintezu proteina, zdrave i jake kosti i imunitet. Kombinaciju ova tri minerala dodatno je najbolje uzimati u heliranom obliku.

 

Vitamin D


Vitamin D se stvara u koži pod uticajem sunca. Sportisti i rekreativci često treniraju rano ujutro ili uveče, ali i u zatvorenim prostorima, pa ne iskoriste ovu dobru stranu sunca. Vitamin D važan je za apsorpciju kalcijuma i njegov nivo u krvi, kao i za mišiće, kosti, imunitet i zdrav upalni odgovor. Najbolji izvori vitamina D su jaja, losos, šampinjoni, sardine, sabljarka i neka riblja ulja. U farmaceutskim oblicima se mogu se naći u više jačina, najčešće se preporučuje u dozi od 1000 IJ.

 

Omega-3


Nezasićene masne kiseline, a posebno omega-3, treba da budu uključene u svakodnevnu ishranu baš kao i vitamini i minerali, budući da ih organizam ne može sintetisati, ali i zbog mnogih pozitivnih efekata. Brojna istraživanja pokazala su značaj omega-3 masnih kiselina za normalan rad najvažnijeg mišića – srca, ali i za celokupno zdravlje. Iako je hrana poput ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova bogata esencijalnim masnim kiselinama, većina ljudi ih ne unosi u organizam u dovoljnoj količini, pa ih je dobro obezbediti putem dodataka ishrani.

Veliki izbor vitamina i minerala dostupan je u našoj online apoteci SUNCE.