Urinarna infekcija – simptomi i lečenje

Urinarna infekcija – simptomi i lečenje
15.05.2020.

URINARNA INFEKCIJA – SIMPTOMI I LEčENJE

Urinarna infekcija je jedna od češćih zdravstvenih problema i najčešća je infekcija koja uglavnom pogađa žensku populaciju, mada ni muškarci nisu pošteđeni. Može da se javi i kod dece i kod odraslih bilo kog uzrasta, a razlog zašto se urinarna infekcija pre razvija kod žena jeste taj što je otvor debelog creva bliži uretri (otvoru kroz koji se urin izbacuje iz mokraćnog kanala), te bakterije lakše mogu da se prenesu i dovedu do ovog oboljenja.

 

Pojačan rizik od toga da se pojavi urinarna infekcija imaju osobe koje se suočavaju sa padom imuniteta, zatim one koje unose nedovoljnu količinu tečnosti, koje pate od dijabetesa, imaju pesak ili kamen u bubregu, uvećanu prostatu, urođene anomalije, a infekciju mogu uzrokovati i seksualni odnosi i neadekvatna lična higijena.

 

Postoji akutna i hronična urinarna infekcija, a negde se pominje i nekomplikovana i komplikovana urinarna infekcija, što zavisi od toga da li je prisutna i određena predispozicija za razvoj infekcije. Ukoliko se pojavi bilo koji od simptoma koji ukazuju na mogućnost urinarne infekcije, veoma je važno što pre pristupiti lečenju, kako ova infekcija ne bi izazvala još veće probleme. Ovo posebno važi za trudnice, jer ukoliko imaju urinarnu infekciju, mogu se prevremeno poroditi ili roditi dete male telesne težine.

 

Zašto i kako nastaje urinarna infekcija?


S obzirom da se urinarni trakt sastoji od bešike, bubrega i mokraćnih kanala koji ih spajaju i kroz koje se urin izbacuje iz našeg tela, jako je važno obratiti pažnju na to da se na spoljašnji otvor mokraćnog kanala i u vaginu ne prenesu mikroorganizmi koji se prirodno nalaze u našem debelom crevu. Ukoliko one dospeju tu, razmnožavaju se i šire ka bešici, a tada nastaje urinarna infekcija. U većini slučajeva, ovaj problem uzrokuje bakterija Ešerihija koli, ali su tu i druge bakterije kao što je npr. stafilokoka.


Infekcija može da se javi u blagoj, ali i veoma ozbiljnoj varijanti. Ukoliko se infekcija ne leči ili se leči na pogrešan način, bakterije mogu doći čak do bubrega i u tom slučaju može doći do njihovog oštećenja i trajnih posledica po zdravlje.


Zato je izuzetno važno prepoznati simptome i ukoliko sumnjate na ovu infekciju, potražite uput za pregled urina i analizu urinokulture. Na ovaj način se može utvrditi da li je do infekcije zaista i došlo i koliko je ona jaka, a potom će lekar odrediti i način za lecenje urinarne infekcije.

 

Koji su simptomi urinarne infekcije?


Kada je u pitanju urinarna infekcija, jedan od prvih i najčešćih simptoma koji su prisutni podjednako i kod dece i kod žena i muškaraca jeste čest osećaj i potreba za mokrenjem, uz malu količinu izbačenog urina, kao i curenje urina. Mokraća može postati zamućena, veoma tamne, pa i crvenkaste boje ukoliko je u njoj prisutna i krv, a obično je i neprijatnog mirisa. Takođe, prilikom mokrenja mogu da se jave svrab i peckanje, a bolovi u donjem stomaku i bolovi u leđima ispod rebara znak su prisutnosti bakterija u urinarnom traktu. Osim toga, kao simptomi mogu da se jave i visoka temperatura, groznica, mučnina, povraćanje, poremećaj apetita, bolovi tokom seksualnih odnosa, itd.

 

Kako izgleda lečenje urinarne infekcije?

 

Kada na vreme prepoznate simptome i obratite se lekaru, brže ćete dobiti odgovarajuću terapiju koja će dovesti do toga da lecenje urinarne infekcije prođe lakše i sa manje bola i komplikacija. Kada je u pitanju urinarna infekcija, lek je antibiotik koji će biti utvrđen u skladu sa konkretnim problemom i uzročnikom. Takođe, od ovoga će zavisiti i dužina trajanja i doza terapije. S druge strane, uroantiseptici se obično daju kao pomoćni i preventivni za lecenje urinarne infekcije, a od pomoći su i ispijanje velike količine tečnosti (prvenstveno vode i čajeva), kao i određeni dodaci ishrani odnosno biljni preparati za ublažavanje i uklanjanje simptoma urinarne infekcije, koji su deo ponude i naših Sunce apoteka (online i fizičkih objekata, svakako).


Ukoliko vas muče problemi urinarne infekcije, naša apoteka online nudi mogućnost detaljnijeg opisa proizvoda koji služe kako u preventivne svrhe, tako i kao pomoć prilikom terapije, a pojedini su pogodni i za decu, trudnice i dojilje. Među njima su Urirose kids, D-Manozinn® u kesicama, D-Manozinn® 62,6g, kao i D-Manotinn® protect.


Takođe, Sunce apoteka online pruža mogućnost poručivanja preparata koji služe i u svrhu uklanjanja soli i kristala kamena iz urinarnog trakta, a jedan takav je Urolitinn® rastvor – bioaktivni kompleks sa 8 lekovitih biljaka koje zajedno deluju na lečenje i prevenciju urolitijaze, sprečavaju preveliko stradanje soli i kamena u bubrezima i olakšavaju njihovo izbacivanje uz kontrolisanje bola, a takođe utiče i na poboljšanje stanja usled urinarne inkontinencije, dizurije, nikturije, poliurije, otežanog uriniranja, kao i slabog pritiska prilikom mokrenja.


Tu je i Cranberry cyst brusnica – dijetetski dodatak hrani za muškarce i žene koji imaju česte infekcije i upale mokraćnih kanala. Ovaj preparat pospešuje funkcionisanje organa urinarnog trakta, a efekti brusnice dodatno su pojačani ekstraktima javanskog čaja, grejfruta, evropske zlatnice i medveđeg grožđa odnosno uve.


Osim preparata koje možete poručiti na željenu adresu putem našeg sajta koji je ujedno i naša apoteka online, ukoliko imate urinarnu infekciju trebalo bi da se pridržavate i nekih opštih smernica: ličnu higijenu držite na visokom nivou, a ukoliko imate ćerkicu/e – od malena je/ih učite redovnoj i pravilnoj higijeni intimne regije; izbegavajte hladne i gazirane napitke; slatko; seksualne odnose; pojačajte unos tečnosti i ne odlažite mokrenje, već što češće izbacujte urin, jer se na taj način izbacuju i bakterije iz organizma.