Šta je prostatis i kako se leči

Šta je prostatis i kako se leči
24.02.2021.

ŠTA JE PROSTATIS I KAKO SE LEčI

Problemi sa prostatom se lako mogu otkloniti. Nezgodna stvar je što se teško otkriva zbog velike stigme vezane za njih. Lecenje prostate može da počne čim se uoče problemi sa prostatom.

 

Ipak, svako peckanje ili nelagodnost nije prostatis. Treba da znate određene činjenice da možete lakše da ga prepoznate.

 

Šta je prostatis

 

Da biste razumeli šta je prostatis, prvo morate da znate šta je prostata. Prostata je organ veličine oraha koji imaju svi muškarci.

Nalazi se ispod bešike. Posao prostate je da od različitih materija sačini i omogući prolaz za semenu tečnost. Ovako zaštićena tečnost može da stigne do jajne ćelije i omogući oplodnju.

Kada se prostata uveća, postane osetljiva i upali se, možete da računate da ste dobili prostatis. Ovo je specifičan poremećaj, i treba ga razlikovati od klasičnog uvećanja prostate i raka prostate.

Prostatis ili povecana prostata, lecenje kada je u pitanju, neće se menjati previše. Uzrok će sigurno biti drugačiji kada je u pitanju prostatis. Lecenje, međutim, ostaje kao zadatak da se umanji upala, a prostata dovede u razumnu veličinu.

Sve je u tome da ga prepoznate na vreme i započnete lečenje.

 

Dijagnoza prostatisa

 

Dijagnoza prostatisa nije previše komplikovana. Kada primetite da imate probleme sa mokrenjem, i promene u urinu, možete sumnjati u prostatis.

Nezgodna stvar u vezi sa ovim tipom oboljenje jeste preklapanje simptoma sa drugim bolestima. Urin, ili testiranje urina ostaje najsigurniji način da se dijagnostikuje prostatis.

Osnovne metode za dijagnozu prostatisa su:

 • Testovi urina
 • Testovi krvi
 • Masaža prostate
 • CT skener


U 90% slučajeva, dijagnoza će uključivati testove urina i krvi. Iz ovih testova lekar može da dobije sve bitne informacije za dijagnozu. Masaža i skener se koriste pri ozbiljnijim i kompleksnijim dijagnostikama.

Ono što je mnogo bitnije jeste pravovremeno obraćanje lekaru. Nemojte da se bojite, ili još gore sramite se.
 

Prvi put kada primetite neke od simptome, postarajte se da odete kod lekara. Možda neće biti najprijatnije, ali će biti izuzetno važno za vaše dalje zdravlje.

 

Simptomi prostatisa

 

Problem sa svim bolestima koje se tiču muških reproduktivnih organa jeste prepoznavanje simptoma. S obzirom na osetljivost ovog dela, mnogi muškarci ne žele da prihvate ili da priznaju da imaju ove probleme.

Dodatno, problemi sa prostatom, simptomi koji ih prate su slični drugim bolestima i infekcijama urinarnog trakta. Simptomi prostatisa uključuju:

 • Potreba za mokrenjem bez mogućnosti da se mokri
 • Visoka temperatura
 • Drhtavica
 • Probleme sa mokrenjem
 • Bol u testisima ili bazi penisa
 • Zamućen urin
 • Bolno mokrenje
 • Bol u donjim leđima i rektumu
 • Krv u semenoj tečnosti
 • Osećaj težine u donjem stomaku i testisima


Prvih pet simptoma se odnose na blaže oblike prostatisa. Ostali se odnose na prostatis koji se već razvio i morate da se obratite lekaru.

Bolove u testisima, penisu i donjem stomaku ne smete nikada ignorisati. Oni su uvek indikatori ozbiljnijih oštećenja organizma. Takođe, praćenje urina je jednostavan način dobijete uvid u zdravlje organizma.

 

Uzrok prostatisa

 

Povecana prostata, lecenje kada je u pitanju, ostaje krajnje slično kao i lecenje prostate. Prostatis, lecenje se na kraju vodi prema vašem specifičnom slučaju.

Svako telo je drugačije, i prema tome može doći do različitog razvoja bolesti. Osnovni uzroci prostatisa su najčešće vezani za bakteriološke infekcije i dešavaju se ljudima koji spadaju u rizičnu kategoriju.

Osnovni način dobijanja prostatisa je infekcija bakterijama. Te bakterije mogu proizaći iz nehigijene, oslabljenog imuniteta, ili seksualnog odnosa.

Sam prostatis počinje onog momenta kada se bakterija zadrži u prostati. Usled nemogućnosti mokrenja, bakterija koju imate u traktu će se vratiti nazad u prostatu, i započeti razvijanje.

Nakon toga se pojavljuju i teži simptomi. Prostatis posebno pogađa ljude koji:

 •  Spadaju u mlađe ili sredovečne demografije
 • Su već imali prostatis
 • Su već imali infekciju bešike ili uretre
 • Su imali povredu pubične regije
 • Su koristili urinarni kateter
 • Su imali HIV/AIDS
 • Su imali biopsiju prostate


Prostatis se zaista lako može lečiti. Ali, pod uslovom da znate da ga prepoznate, otkrijete na vreme, i da znate od kog tipa bolujete.

 

Tipovi prostatisa

 

Postoji nekoliko tipova prostatisa. Delimo ih na akutni i hronični prostatis, i tu dodajemo CP/CPPS:

Akutni prostatis se odnosi na upaljenja koja su trenutna ili se dešavaju po prvi put. Mogu biti posledica direktne bakteriološke infekcije ili pada imuniteta. Ukoliko vam je neka od bakterija ušla u prostatu, dolazi do prostatisa koji se lako može lečiti.

Hronični prostatis se odnosi na upaljenja koja se vraćaju ili se jako teško otklanjaju. Ljudi koji pate od ove vrste prostatisa imaju slabiji imuni sistem, i krajnju napornu borbu sa ovim poremećajem. Moguće je izlečiti ovaj tip prostatisa, ali je neohpodno redovno praćenje i primena lekova, suplemenata, kao i promena u životnom stilu.

CP/CPPS se odnosi na hronična upaljenja prostate bez bakteriološkog uzroka. Prostatis može da bude uzrok ili posledica ovog poremećaja. Njega je najteže odstraniti s obzirom teško ustanovljavanje dijagnoze i pristupa lečenju.

 

Kako lečiti prostatis

 

Lecenje prostate, bez obzira da li nazirete prve simptome ili su prisutni problemi sa prostatom, odvija se na nekoliko načina.

U situaciji kada je povecana prostata, lecenje se odvija saniranjem veličine prostate, a potom uklanjanjem bakterije. Koji god da vam je dijagnostikovan prostatis, lecenje kao cilj uvek ima prostatu očišćenu od štetnih bakterija.

Prvo morate da odete kod lekara na pregled. Kroz urinarne i krvne testove, kao i fizički pregled. Nakon toga, doktor utvrđuje o čemu se radi, daje preporuke i terapiju. Nakon korišćenja terapije, idete na kontrolni pregled, gde se utvrđuje da li je prostatis izlečen.

U slučaju akutnog prostatisa, pijete terapiju nakon čega ćete se izlečiti. U slučaju hroničnog prostatisa, neophodno je više terapija, suplementacija a nekada čak i promena načina života. A u slučaju CP/CPPS potrebni su ciklusi terapija i kontrola pre konačnog izlečenja.

Sve se na kraju svodi na to kako održavate vaše telo i vaše zdravlje. Ukoliko praktikujete polnu higijenu, hranite se kvalitetno, i odmarate se - Ne bi trebalo da imate ovakvih problema.

Ali, da biste bili potpuno sigurni i da biste sačuvali sebe, uvek možete da uzimate suplemente i lekove na prirodnoj bazi.

 

Suplementi za prostatis

 

Prirodne suplemente za prostatu možemo podeliti u dve kategorije. Prvi su gotova rešenja za u vidu tableta, kapsula i lekova. Drugi su suplementi koji pomažu urinarni trakt, bešiku, i imunitet.

 

Tablete i preparati za prostatu

 

Tablete i preparati za prostatu ubrajaju prirodne formule koje možete svakodnevno konzumirati za bolji rad prostate i urinarnog trakta. Od ovih preparata izdvajamo Graminn, Prosterbe, i Carvaxyl.

GRAMINN sadrži 30 kapsula, i sadrži čist ekstrakt polenovog praha. Služi za tretiranje uvećane prostate. Koristi se jedna kapsula dnevno uz čašu vode, posle obroka.

PROSTREBE sadrži 60 tableta, i koristi se da unapredite funkciju prostate. Koristi se kao dodatak ishrani, i može da pomogne kod svih povećanja prostate i bešike. Pije se dva puta dnevno sa čašom vode.

CARVAXYL sadrži 30 kapsula, i koristi se za suzbijanje urinarnih infekcija. Ova mešavina ulja origana služi za suzbijanje preko 30 vrsta organizama. Kapsule se koriste u zavisnosti od težine vašeg oboljenja.
 

Suplementi za bubrege i mokraćne kanale

 

Suplementi za bubrege i mokraćne kanale takođe mogu da pomognu u lečenju prostate. Ovde ubrajamo različite preparate i suplemente koji pomažu pri mokrenju i bori protiv mikroorganizama.

UROREN sadrži 30 kapsula i koristi se za bolji rad urinarnog trakta. Koristi kombinaciju biljnih preparata bogatih polifenolnim jedinjenjima da unapredi rad bubrega i urinarnog trakta. Koristi se 1 do 4 kapsule dnevno po preporuci lekara.

UTIEMANOZ sadrži 10 kesica koji pomaže kod akutnih infekcija urinarnog trakta. Preparat sadrži ekstrakt na bazi hibiskusa kao i aktivne komponente D-manoza. Izuzetno je koristan protiv Ešerihije Koli, kao i kod drugih ponovljenih urinarnih infekcija. Koristi se po preporuci lekara.

UROBITRAT sadrži 21 kesicu koji pomaže kod čišćenja mokraćnih puteva. Pomaže prilikom čišćenja organizma od bakterija, tako što podstiče na često mokrenje. Uzima se 3 do 5 šolja čaja dnevno, u zavisnosti od jačine infekcije.

Uz lekove ili preparate možete izlečiti prostatis krajnje lako. Najvažnije je da izaberete pravu terapiju uz konsultacije sa lekarom.

 

Izlečite prostatu

 

Prilikom lečenja prostate najbitnije je rano otkrivanje. Bol koji prati ovo oboljenje treba da vam bude direktan poziv za odlazak lekaru.

Sa pravovremenom reakcijom ovo može postati trenutna neprijatnost koja se više neće vraćati. Postarajte se da bude tako.