Šta je HPV infekcija – simptomi i lečenje

Šta je HPV infekcija – simptomi i lečenje
24.04.2023.

ŠTA JE HPV INFEKCIJA – SIMPTOMI I LEčENJE

Humani Papiloma Virus, skraćeno HPV, veoma je čest i rasprostranjen, a osnovni način prenosa je seksualnim putem. Iako je rasprostranjen ne treba zanemariti njegovu potencijalnu opasnost, budući da je izazivač mnogih bolesti. Šta je HPV, koji su njegovi simptomi i kako se zaštititi, pročitajte u nastavku.

 

 

Šta je HPV infekcija?

Radi se o infekciji koja se prenosi kontaktom koža na kožu, a najrasprostranjeniji njen vid jeste onaj koji se prenosi seksualnim kontaktom pri kojem može uticati na genitalije, usta ili grlo. Ako postoji preko 100 vrsta HPV – a, njih preko 40 prenosi se upravo na ovaj način, posebno pri padu imuniteta. U pojedinim slučajevima, određene vrste HPV-a neće izazvati nikakve zdravstvene tegobe, dok neke druge mogu izazvati genitalne bradavice, te čak i rak grlića materice, anusa i grla.


Kada je u pitanju HPV infekcija, simptomi mogu izostati i najčešće je to HPV koji utiče na genitalije. Nakon nekog vremena pojavljuju se bradavice u genitalnom području koje su najčešći znak prisutnosti ovog virusa u organizmu.

 

Infekcija grlića materice – simptomi

Grlić materice predstavlja otvor koji se nalazi između vagine i materice. Pojedine vrste HPV-a (najčešće 16 i 18) mogu dovesti do promena u ćelijama grlića materice, što se naziva cervikalnom displazijom. Lečenje HPV virusa kod žena, odnosno displazije grlića materice, veoma je važno započeti na vreme kako ne bi uznapredovao do raka grlića materice.

 

No, s druge strane, ako imate HPV ili displaziju, to ne znači da ćete nužno dobiti rak. Dakle, radi se o jednom prilično varljivom stanju, te je nužno pratiti ga uz pomoć Papa i HPV testova koji mogu otkriti rane promene u ćelijama. I benigni oblici HPV infekcija kod žena takođe mogu izazvati promene na genitalijama u vidu bradavica.


Genitalne bradavice prepoznaju se kao grube kvržice koje se nalaze na koži i mogu biti prisutne i duže vreme nakon zaraze HPV-om (nekad su u pitanju i godine). One jesu zarazne, kao uostalom i svi oblici HPV-a, ali ne predstavljaju opasnost.

 

ginekolog posmatra hpv virus mikroskopom


Najpodmuklije kod ovog virusa jeste što baš ti visokorizični njegovi oblici uglavnom prolaze bez simptoma sve dok ne dođu u stadijum raka. Upravo je rak grlića materice najfrekventniji oblik raka koji je povezan sa HPV-om, dok su ostale vrste raka znatno ređe. Simptomi raka grlića materice su:

 

  • abnormalno vaginalno krvarenje nakon seksualnog odnosa
  • krvarenje koje se javlja između menstruacija
  • bol u nogama, leđima ili karlici
  • vaginalni bol
  • iscedak neugodnog mirisa
  • gubitak apetita, pa i težine
  • umor
  • otečenost nogu


Kako se izlečiti od HPV virusa?

Već smo napomenuli da postoji mnoštvo različitih tipova HPV-a i da samo pojedini sojevi izazivaju veće zdravstvene probleme. Na osnovu toga, HPV infekcije obično delimo na one niskog i na one visokog rizika:

 

  • HPV niskog rizika – niskorizični HPV može izazvati pojavu bradavica na raznim delovima tela kao što su anus, genitalije, usna duplja, a takođe se mogu pojaviti bradavice na šakama, rukama, grudima ili stopalima. Kako dođu tako i odu i ne izazivaju ozbiljnije zdravstvene probleme. Bradavice takođe može ukloniti i lekar nekim manjim zahvatom u svojoj ordinaciji.
  • HPV viskokog rizika – prolazi bez simptoma i čak može proći sam od sebe. Međutim, pojedine infekcije mogu trajati i godinama i kao takve dovode do raka. Osim raka grlića materice, dugotrajni HPV može izazvati i rak vagine, anusa, penisa, usta i grla.

 

Zbog svega ovoga, prevencija je izuzetno važna, pogotovo kad zađete u određene godine. Starosna grupa žena od 30 do 65 godina je najosetljivija i trebalo bi da se na svakih par godina podvrgava HPV i Papa testu. HPV test je obavezan i u slučaju da se dobije abnormalan nalaz Papa testa.


Kako biste osnažili svoj organizam i prevenirali pojavu ovog prevrtljivog virusa, preporučujemo vam Hupavir kesice koje osim što podržavaju vaš imuni sistem, takođe uklanjaju i lezije izazvane HPV-om. Redovnom upotrebom (jedna do dve kesice dnevno) ovog dodatka ishrani rešićete se neugodnih kondiloma, smanjićete trajanje HPV infekcije, a takođe doprineti i održavanju normalne funkcije imunog sistema, sluzokože i kože.


Ako vas muče uporne vaginalne infekcije izazvane HPV virusom, uspešno ćete ih eliminisati HPVAG vaginaletama napravljenih od lekovitih sastojaka koji imaju antivirusno dejstvo u lokalnoj primeni.


Mislite na svoje intimno zdravlje kao što Apoteka Sunce misli na vas nudeći širok asortiman proizvoda kojima ćete se uspešno izboriti ili prevenirati svaku virusnu infekciju i osnažiti svoj imuni sistem.