Probiotici – kod narušene crevne flore i za jačanje imuniteta

Probiotici – kod narušene crevne flore i za jačanje imuniteta
14.01.2021.

PROBIOTICI – KOD NARUšENE CREVNE FLORE I ZA JAčANJE IMUNITETA

Svi pričamo o tome kako je jacanje imuniteta veoma važno, pogotovo u zimskom periodu kada nastupaju promenljivi i hladni dani. Ipak, kada razmišljamo o tome sta je najbolje za jacanje imuniteta, većini nas prvo na pamet padaju različiti vitamini koje uglavnom dodatno unosimo kroz suplemente ili koristimo pak određeni lek za jacanje imuniteta.

 

Međutim, ono što zanemarujemo kao činjenicu jeste to da je za jak imunitet zapravo najzaslužniji naš gastrointestinalni odnosno digestivni trakt kroz koji prolazi sve što unesemo u organizam. U njemu se nalazi najveći broj imunih ćelija u telu i ukoliko postoji ravnoteža crevne flore – možemo biti sigurni da je naše zdravlje dobro.


Zdrav digestivni trakt znači da će naše telo moći da prepozna i odreaguje na štetne materije i patogene organizme, te ih zaustavljeni u nameri da nam naruše imunitet, dok će ujedno na najbolji način iskorištavati hranljive supstance koje unosimo. Jer, crevna flora se sastoji od brojnih “dobrih” mikroorganizama (gljivica, virusa i bakterija) koji su važni upravo za ove i mnoge druge procese u našem telu. Ako postoji disbalans u crevnoj flori, potrebno je što pre vratiti ravnotežu, u suprotnom doći će do razvoja infekcija i ozbiljnih zdravstvenih problema.


Ono što jedemo i pijemo, kao i način na koji živimo, u velikoj meri utiče kako na jacanje imuniteta, tako i na njegovo slabljenje. Antibiotici i drugi lekovi, šećeri, nekvalitetna voda i nepravilna ishrana, stres, nedovoljno sna, itd. – sve to narušava crevnu floru i smanjuje mogućnost našeg tela da se odbrani od različitih bolesti. Prema tome, da ne bi došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja, govorimo o tome sta je najbolje za jacanje imuniteta i obnavljanje narušene crevne flore tačnije pričamo o važnosti probiotika u našoj ishrani.

 

Probiotik kao lek za jačanje imuniteta


Iako se probiotici najčešće povezuju sa problemima kao što su putnička dijareja, stomačni virus ili sindrom iritabilnih creva, a lekari nam ih preporučuju i tokom upotrebe antibiotika, dejstvo probiotika je daleko veće. Probiotici su zapravo dobre bakterije odnosno živi mikroorganizmi koji utiču na ravnotežu crevne flore tj. sprečavaju njeno narušavanje ukoliko se redovno konzumiraju i glavna uloga im je da pomažu u pražnjenju creva. Osim kod pomenutih problema, probiotici podstiču varenje i utiču na ubrzanje metabolizma, pomažu kod atopijskog ekcema i alergija, redukuju loš holesterol i smanjuju masnoće u telu, pozitivno deluju i na rad srca, vaginalnu floru i generalno predstavljaju lek za jacanje imuniteta odnosno jačanje odbrambenog mehanizma našeg tela.


Probiotici se nalaze u određenim namirnicama, najčešće u fermentisanim mlečnim proizvodima poput jogurta, kiselog mleka i kefira, a potrebno ih je unositi svakodnevno u organizam. Ipak, savremeni ubrzan način života često nam nameće drugačije navike u ishrani usled kojih imunitet slabi, te i lečenje antibioticima postaje praksa. Iz ovih razloga, često je u upotrebu potrebno uvrstiti dodatno određeni probiotik kao lek za jacanje imuniteta koji će nadoknaditi i dobre bakterije u celokupnom digestivnom traktu.


Iako je teško samostalno odlučiti sta je najbolje za jacanje imuniteta odnosno koji lek za jacanje imuniteta koristiti, ono što se zna jeste da probiotici mogu imati drugačiji sastav i različito uticati na stomačne tegobe, te je najbolje konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom pre njihove upotrebe. Probiotici svakako ne mogu da vam naškode, a naša online apoteka ima širok asortiman preparata za poboljšanje digestivnog trakta.

 

Koje probiotik kapsule nudi naša online apoteka Sunce?


Kada počnete da koristite probiotike redovno u ishrani ili dodatno probiotik kapsule, ubrzo ćete primetiti da su se vaša energija i imunitet poboljšali, da imate bolje varenje, zdraviju kožu i mnoge druge blagodeti. Ukoliko imate potrebu za dodatnim unosom probiotika, naša online apoteka omogućila vam je veliki izbor probiotik kapsula, a samo neke od njih su:

 

  • PROBIOTIC® Forte Ivančić i sinovi – predstavlja probiotik kapsule kao dodatka ishrani za decu i odrasle, a sadrži pivski kvasac i 3 vrste probiotskih bakterija (Saccharomyces boulardii, Lactobacillus Rosell, Bifidobacterium Rosell), te se preporučuje za obnavljanje narušene crevne flore usled dejstva različitih faktora;
  • S. Boulardii BULACOL® 500mg (namenjena za odrasle), kao i S. Boulardii BULACOL® 250mg (probiotik kapsule koje mogu koristiti i deca i odrasli) – sadrži probiotski kvasac Saccharomyces boulardii koji pospešuje zdravlje i funkcionisanje digestivnog trakta, ublažava stomačne probleme i efikasno se primenjuje kao dodatak terapijama različitih crevnih oboljenja izazvanih bakterijama, kao i tokom i nakon drugih antibiotskih terapija;
  • MULTILAC synbiotik – predstavlja probiotik plus prebiotik kapsule napravljene uz pomoć inovativne tehnologije, čime su produžene aktivnosti i otpornost 9 izolovanih sojeva probiotskih kultura od kojih se sastoji ovaj preparat;
  • PROBIOTIC® Ivančić i sinovi – probiotik kapsule za decu i odrasle koje pomažu pri varenju, obnavljaju crevnu floru i utiču na jacanje imuniteta;
  • Pharmanova DUOBIOTIC® - probiotik kapsule sa dodatkom probiotika koje doprinose uspostavljanju ravnoteže digestivnog trakta i jačaju imunitet dece i odraslih, sprečavaju dijareju i skraćuju njeno trajanje, regulišu varenje i funkciju creva odnosno pozitivno utiču na celokupno zdravlje našeg organizma.

 

Potražite u bilo kojoj od naših apoteka savet od farmaceuta i svoj idealan lek za jacanje imuniteta i regulisanje crevne flore, a online apoteka vam nudi mogućnost da isti poručite i na kućnu adresu. Želimo vam dobro zdravlje!