Nedostatak gvožđa kod dece i odraslih

Nedostatak gvožđa kod dece i odraslih
02.11.2020.

NEDOSTATAK GVOžđA KOD DECE I ODRASLIH

Gvožđe je najzastupljeniji metal u ljudskom telu, neophodan za očuvanje zdravlja. Gvožđe doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, normalnom transportu kiseonika u telu i smanjenju umora i iscrpljenosti. U osnovi nedostatka gvožđa (sideropenija) mogu biti različiti faktori: smanjen unos gvožđa uočava se kod pothranjenosti, ali se može javiti i kod ishrane vegeterijanaca i vegana.

 

Uzrok nedostatka gvožđa mogu biti i fiziološki procesi kada je potreba za gvožđem povećana (u periodu rasta- deca i adolescenti, prvi menstrualni ciklusi ili obilne menstruacije, tokom trudnoće, laktacije- devojčice, žene i dr.). Nedostatak gvožđa koji traje i ne tretira se može voditi u sideropenijsku anemiju. Anemija je globalni zdravstveni problem koji pogađa trećinu ukupne svetske populacije. Donje granice  koncentracije hemoglobina su  ispod 120g/L kod žena, ispod 130g/L kod muškaraca, ispod 110 g/l  kod dece od 6 meseci do 5 godina, 115 g/l kod dece od 5 do 12 godina i 120 g/l kod dece od 12 godina do 15 godina.

Na nivo hemoglobina utiču i pušenje i nadmorska visina mesta stanovanja (preko 1000 metara).

U svakodnevnoj kliničkoj praksi anemija je termin koji se odnosi na sniženje hemoglobina, smanjenje broja eritrocita ili snižen hematokrit (procenat eritrocita u punoj krvi).

 


Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa tj. sideropenijska anemija se ubraja u nutritivne anemije. Anemija usled nedostatka gvožđa je najčešći tip anemije koji najviše pogađa decu i žene u generativnom periodu, kako u najrazvijenijijim zemljama tako i u zemljama u razvoju. Smatra se da oko dve milijarde ljudi ima deficit gvožđa. Prema najnovijim podacima, oko 40% predškolske dece, 30% žena u generativnom periodu i 38% trudnica ima sideropenijsku anemiju.


 

Simptomi i klinički znaci sideropenijske anemije nastaju usled smanjenog dopremanja kiseonika do naših tkiva. Njihova izraženost zavisi od  stepena anemije,  brzine njenog nastanka i prisustva drugih bolesti.

 


Tipični simptomi anemije – zamor, malaksalost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, pospanost, gubitak koncentracije i otežano pamćenje, bezvoljnost, poremećaj sna, osećaj hladnoće ekstremiteta, gušenje, lupanje srca, gubitak  seksualnog nagona, smanjen apetit..Tipični klinički znaci sideropenijske anemije su bledilo kože i sluzokoža, izbrazdani krti nokti (koilonihija).

Gvožđe se bolje resorbuje iz namirnica životinjskog porekla (15-35%), nego iz biljnih proizvoda (2-20%). Najbolji izvor dijetarnog gvoždja je mioglobin, koji se nalazi u životinjskom mesu.

Apsorpcija gvožđa iz digestivnog trakta može biti neadekvatna u sklopu inflamatornih stanja- celijakija, inflamatorne bolesti creva- Kronova bolest i ulcerozni kolitis, gojaznost..U ovim stanjima ometena je apsorpcija gvožđa iz hrane i iskoristljivost gvožđa u našem organizmu.

 


Lečenje sideropenijske anemije sprovodi se najčešće oralnim preparatima gvožđa i traje prosečno 6 meseci, a kod žena i devojčica sa hroničnim povremenim gubitkom krvi (menstrualna krvarenja) obično se preporučuje tzv. terapija održavanja tokom 7-10 dana u mesecu u cilju sprečavanja ponovnog razvoja anemije. Najčešća neželjena dejstva u toku primene ovih preparata su mučnina, dijareja ili opstipacija, tamna prebojenost sluznica, tamna stolica, metalni ukus u ustima, i osnovni su razlog nepodnošljivosti terapije.

Naprednim tehnološkim procesima nastoji se da se prevaziđu problemi teškog podnošenja terapije gvožđem usled izraženih neželjenih dejstava..

 Iz asortimana online apoteka SUNCE izdvajamo Sideral ForteSideral Folic i Sideral Oro.

 


Inovativno rešenje za prateće gastrointestinalne tegobe predstavlja nova sukrozomalna tehnologija kojom se ujedno postiže i bolja apsorpcija gvožđa.

Sukrozomalno gvožđe ima dva dodatna omotača koji smanjuju iritaciju gastrointestinalne mukoze i poboljšavaju apsorpciju gvožđa. Na našem tržištu prisutno je sukrozomalno gvožđe u vidu kapsula i praška koji se rastvara direktno u ustima, za odrasle i decu.