Najbolji vitamini za trudnice – cena, iskustva i sve što treba da znate

Najbolji vitamini za trudnice – cena, iskustva i sve što treba da znate
15.08.2022.

NAJBOLJI VITAMINI ZA TRUDNICE – CENA, ISKUSTVA I SVE šTO TREBA DA ZNATE

Znate kako kažu – kad je zdrava trudnica, zdrava je i beba! I ovo je zaista istina. Trudnoća je, iako najlepši period života tokom koga žena u sebi nosi novi život, za mnoge buduće mame veoma izazovno razdoblje.

 

Pospanost, umor, mučnine, samo su neki od simptoma koji se javljaju u prvom trimestru. Pravilna ishrana i dodatna suplementacija i te kako mogu pomoći da se osećate odlično i da i vi i vaša beba budete zdravi.


Danas govorimo o tome zašto su važni vitamini za trudnice (iskustva novoostvarenih mama i doktora govore da svakako jesu), zatim u kojoj meri je potrebno uzimati suplementaciju i najzad, koji su to najbolji vitamini za trudnice.

 

Ishrana u trudnoći

 

Na samom početku, najvažnija stvar tokom trudnoće su pravilna ishrana i vitamini. Za trudnice, iskustva pokazuju da su ovo dve najvažnije komponente tokom tih 9 meseci.


Pravilnom ishranom unećete u svoj organizam čak 70% do 80% potrebnih vitamina i minerala. Za dodatnih 20% do 30% biće zadužena suplementacija, o kojoj ćemo govoriti nešto kasnije.


Dobro izbalansirana ishrana može vam obezbediti više energije, bolji san, bolje raspoloženje, jači imunitet i još mnogo toga. Ishrana u trudnoći ne treba da bude „za dvoje“. Buduća mama treba da jede kao i pre trudnoće, ali je potrebno da obroci budu dodatno izbalansirani i nutritivno bogati.

 

Prvi trimestar – folna kiselina

 

Tokom prvog trimestra trudnoće veoma je važno unositi namirnice bogate folnom kiselinom. Folna kiselina (vitamin B9) može se naći u žitaricama i zelenom povrću.


Odmah posle nje veoma bitan je i vitamin B6 koji se može naći u krompiru, bananama, pistaćima, leblebijama, ali i mesu – pačetini, ćuretini, piletini. Ukoliko vam je vaš lekar sugerisao da je potrebno dodatno unositi folnu kiselinu suplementima, nemojte to nikako zapostavljati, već se pridržavajte svih saveta.

Elevit je dodatak ishrani koji predstavlja dodatni izvor minerala i vitamina kako u periodu pre samog začeća, tako i tokom trudnoće i čitavog perioda dojenja. Sadrži poseban oblik folne kiseline Metafolin koji ima bolju biološku raspoloživost.
Kompletna formulacija koja sadrži čak 18 vitamina i minerala i 280mg omega-3 masne kiseline, što ga čini savršenim saveznikom tokom cele trudnoće.

 

Drugi trimestar – omega-3 masne kiseline i vitamin d za trudnice

 

trudnica u ljubicastoj haljini

 

Za vreme drugog trimestra potrebno je dodatno obratiti pažnju na omega-3 masne kiseline, jer se upravo njima potpomaže razvoj bebinog mozga, koji u ovom periodu brzo napreduje i razvija se. Takođe, veoma je važno da unosite dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.


Vitamin D za trudnice je veoma važan, zbog otklanjanja rizika od nastanka osteoporoze kasnije tokom života. Upravo da bi beba imala jake kosti i izbegla usporen razvoj skeletnog sistema, vitamin D za trudnice je od velikog značaja. S obzirom na činjenicu da vitamin D upijamo najviše iz sunčevih zraka i da smo veoma deficitarni ovim vitaminom, potrebno je uzimati suplementaciju, naravno uz konsultaciju odabranog lekara.


Na tržištu postoje i suplementi koji su kombinacija više vitamina i minerala, što je odličan način da kroz jednu tabletu nadoknadite sve potrebne dnevne doze kada su u pitanju vitamini za trudnice. Iskustva zadovoljnih korisnica pokazuju da ovakvi suplementi imaju odličnu efikasnost.


Dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D možete nadoknaditi kroz Premama suplement. Kada su u pitanju ovakvi komplet vitamini za trudnice, cena je svakako mnogo prihvatljivija nego kada bi se svaki suplement kupovao ponaosob.

Naravno, ne smemo zanemariti ni važnost gvožđa, koje pomaže našem telu pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koje su ključne za bebin razvoj. Kao zdravu užinu, pojedite dnevno nekoliko badema, oraha ili lešnika, ali ne preterujte, pojedite onoliko koliko može da vam stane u šaku.


Novalac® prenatalne kapsule namenjene ženama tokom planiranja trudnoće, ali i tokom cele trudnoće, sadrže visokoapsorptivno gvožđe Lipofer®, aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic®, kao i omega-3 dugolančane masne kiseline DHA.

 

Treći trimestar – vitamin K


Treći trimestar je svakako najteži, samim tim što je beba već porasla, pa je mami teže da se kreće i pokreće. U trećem trimestru će vam trebati mnogo energije. U ovom periodu preporučuje se unos vitamina K, koji je izuzetno važan u koagulaciji krvi, što će svakoj mami biti mnogo od pomoći nakon samog porođaja.

Dakle, najbolji vitamini za trudnice su svakako oni koje lekar preporuči kao neophodne. Među njima su naravno folna kiselina, vitamin d, K, B6 gvožđe, omega-3 masne kiseline i drugo.


Uz pravilnu, dobro izbalansiranu ishranu i dodatne suplemente, mama će biti zdrava i srećna i naravno na svet doneti istu takvu bebu.