Medicinske čarape za vene - da li pomažu, kako se obuvaju i koliko dugo se nose?

Medicinske čarape za vene - da li pomažu, kako se obuvaju i koliko dugo se nose?
11.07.2023.

MEDICINSKE čARAPE ZA VENE - DA LI POMAžU, KAKO SE OBUVAJU I KOLIKO DUGO SE NOSE?

Ako ste primetili oticanje nogu ili pojavu proširenih vena, možda ćete se zapitati da li bi medicinske čarape bile dobra ideja.

 

Pre nego što krenete u apoteku ili u pretraživanje po mreži, postoje neke stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir kako biste bili sigurni da ćete dobiti maksimalnu korist od kompresijskih čarapa.

 

Kompresione čarape za vene

Mnoge okolnosti i stanja mogu izazvati bol i otok u nogama, zglobovima i stopalima. Od predugog stajanja, višesatnog letenja avionom, sporta, preko trudnoće, gojaznosti i dijabetesa, do stanja nakon operacije kada noge postanu bolne, otečene ili teške.


Ukoliko većinu radnog dana provodite na nogama ili prečesto nosite neudobnu obuću ili visoke štikle, pravi je trenutak da u život uvedete specijalne čarape. One su dizajnirane da vrše blagi pritisak kako bi stimulisale cirkulaciju i ublažile nelagodnost.


Medicinska čarapa za vene je napravljena od elastične tkanine koja steže nogu i tako sprečava nagomilavanje krvi u venama, nakupljanje tečnosti i olakšava cirkulaciju. Kompresija pomaže da se krv u venama vrati u srce i protok poboljša.


Ove usko pripijene čarape vrše pritisak na vaše zglobove i noge kako bi pomerile krv nagore. Pritiskom smanjuju višak tečnosti u nogama, smanjuju upalu i na kraju poboljšavaju protok krvi kroz vene do srca.

 

Medicinska čarapa za olakšanu cirkulaciju

Medicinske čarape mogu učiniti više od održavanja vaših stopala toplim i suvim. One su specijalizovane da mogu da poboljšaju i spreče mnoga zdravstvena stanja.


Imaju za cilj da podstaknu cirkulaciju i minimiziraju bol i otok u nogama koji može nastati usled produženog sedenja.


Specijalno su dizajnirane da pruže terapeutski pritisak na noge poboljšavajući protok krvi. Prvi su izbor za tretiranje problema proširenih vena, otoka na nogama i sličnih smetnjih izazvanih poremećenom cirkulacijom.


Hulahopke i čarape koje dobro prijanjaju izrađene su od čvrsto tkanih materijala poput pamuka i najlona i elastičnog materijala koji vrši pritisak kako na vene, tako i na mišiće nogu.


Ove medicinske čarape počinju polako ulaziti u modu među ženama sa stilom, posebno među onima koje često putuju sedeći po nekoliko sati na neudobnim, malim sedištima u avionu.

 

Čarape za proširene vene

Čarape za proširene vene će podržati zdravu cirkulaciju i pomoći da se spreče opasna zdravstvena stanja poput proširenih, pauk vena ili pak hronične venske insuficijencije.


Kompresija koju ove medicinske čarape vrše na površinske krvne sudove pomaže valvulama vena da pravilno funkcionišu bez prepreka vraćajući krv u srce.


Pri kupovini treba voditi računa o stepenu pritiska koji bi odgovarao vašem stanju.

 

Na tržištu postoje medicinske čarape četiri stepena kompresije:

 

  • Do 20 mm Hg - blaga kompresija – korisna je kod lakših stanja poput umornih i teških nogu zbog dugog stajanja ili trudnoće
  • Do 30 mm Hg - umerena kompresija – stanja posle upala vena, posle operacije ili sklerozacije, kao i u slučaju varikoznih vena tokom trudnoće
  • Do 40 mm Hg - jaka kompresija – stanja praćena dubokom venskom trombozom
  • Do 60 mm Hg – ekstra jaka kompresija – stanja veoma izraženih otoka


Vrste čarapa za proširene vene:

 

  • Kompresione čarape za cele noge - pružaju kompresiju duž celih nogu i mogu biti različitih dužina. Prave se u tri veličine. Jedna je do kolena, druga ide preko bedara, a treća preko stomaka do struka u zavisnosti od problema.
  • Kompresione čarape za stopala - mogu biti sa otvorenim ili zatvorenim prstima. Prve pružaju kompresiju samo na području pete i stopala, a druge na celo stopalo.
  • Kompresione čarape za trudnice - trudnoća je stanje u kom se često javlja oticanje nogu i problem sa cirkulacijom.

 

kolena-potkolenice

 

Kako se obuvaju čarape za vene?

Preporučljivo je da se čarape za vene obuju ujutru, dok ste još u ležećem položaju i dok noge još nisu stigle da oteknu. Izbegavajte razvlačenje čarapa i nagle poteze. Poželjno je skinuti nakit ili sat kako ne biste zakačili i oštetili vlakna. Uz pomoć gumenih rukavica ćete lakše obaviti ceo proces.


Najpravilnije je hvatati čarapu za petu, pa je prevrnuti iznutra prema spolja do pete. Kada je navučemo preko stopala, gornji deo čarape držimo na sredini stopala, zatim prevučemo celu tkaninu preko pete i malo po malo navlačimo sa obe ruke do potkolenice, zatim preko kolena dalje.


Za skidanje koristite obe ruke, uhvatite čarapu za gornju ivicu i povucite prema peti.


Posle skidanja, čarape treba oprati ručno, blagim deterdžentom i bez omekšivača. Ne sušite u sušilici.

 

Koliko dugo se nose čarape za vene?

Uobičajeno je da se čarape za vene nose tokom dana i skidaju pred spavanje, osim ako preporuka lekara nije drugačija.


U zavisnosti od vašeg stanja i simptoma vaš lekar će dati instrukcije kako da se ponašate. Možete ih nositi tokom određenih aktivnosti koje su rizične za problematične vene ili ako ste planirali da dugo stojite ili putujete.


Ukoliko ih redovno nosite, smanjićete simptome i poboljšati cirkulaciju.

 

Da li pomažu čarape za vene?

Ukoliko ste razvili problem proširenih vena, ove čarape će vam pomoći da ublažite simptome koji vas remete u svakodnevnim aktivnostima.


Čak i ako nemate dijagnostikovan problem sa venama, a primetite simptome kao što su otečeni članci, umor i bol, nemirne i teške noge, grčevi i neprijatnost u nogama, nošenje ovih čarapa će vam sasvim sigurno olakšati tegobe.

Imate pitanje u vezi sa vašim zdravljem, treba vam savet ili preporuka najboljeg proizvoda? Apoteka Sunce vam uvek stoji na raposlaganju. Posetite nas na nekoj od naših mnogobrojnih lokacija još danas.