Koji je najbolji prirodni lek za kamen u bubregu?

Koji je najbolji prirodni lek za kamen u bubregu?
13.11.2023.

KOJI JE NAJBOLJI PRIRODNI LEK ZA KAMEN U BUBREGU?

Nefrolitijaza (pojava kamena u bubregu) je relativno česta bolest sa kojom se do 70. godine života susretne bar 5% žena i 12% muškaraca. Osim što su simptomi izuzetno neprijatni i bolni, za ovu bolest karakteristična je i rekurentnost: ako ste jednom ima kamen ili pesak u bubrezima postoji 70% šanse da vam se pojavi ponovo.

 

U nastavku teksta pročitajte zašto nefrolitijaza nastaje, koji prirodni lek za kamen u bubregu može biti efikasan i kako da svojim načinom života izbegnete ponavljanje bolesti.

 

Položaj i uloga bubrega u urganizmu

Bubrezi su parni organi koji čine centralni deo urinarnog sistema, a u našem organizmu zaduženi su za regulisanje ravnoteže vode i elektrolita, regulaciju acido-bazne ravnoteže, izlučivanje štetnih materija i otpadnih produkata metabolizma, sintezu glukoze, regulisanje arterijskog pritiska i mnoge druge. Lako je, stoga, zaključiti da bolest bubrega izaziva negativne promene u celom organizmu.


Da biste pravilno prepoznali simptome, morate znati gde se nalaze bubrezi. Bubrezi su smešteni na zadnjem zidu abdomena, sa leve i desne strane kičmenog stuba i to u visini 12. grudnog i 1. i 2. slabinskog pršljena. Levi bubreg nalazi se na nešto višoj poziciji, jer je desni blago potisnut jetrom.

 

Bol u bubrezima kao najčešći simptom nefrolitijaze

Bolovi kod kamena u bubregu mogu biti različiti i uslovljeni su lokalizacijom tj. mestom gde se kamen nalazi. Važno je da znate da kamen u bubregu izaziva tup bol u predelu slabina, dok je jak i oštar bol koji se od slabina širi prema preponi karakterističan za ulazak kamena u mokraćne kanale. Ovakav bol može biti toliko intenzivan da je neophodno hospitalizovati pacijenta, a često ga prate i često i otežano mokrenje, povraćanje i prisustvo krvi u mokraći.

 

Pomoć iz prirode za kamen ili pesak u bubregu

Ako su u pitanju manji kalcifikati sasvim je očekivana spontana eliminacija, a preporučene terapijske mere su upotreba analgetika da bolove učini podnošljivim, pojačan unos tečnosti i fizička aktivnost. Provereno će, u olakšavanju tegoba i bržem izbacivanju kamena i peska, pomoći biljni čaj za kamen u bubregu, termos sa toplom vodom postavljen u predelu bolnih slabina i lagana šetnja po kući.

 

cobek-drzi-maketu-bubrega-kamen-u-bubregu


Apoteka Sunce u ponudi ima komfornu zamenu za čajeve, Urinal Express ili Urobitrat koji se pakuju u kesicama, jednostavno se pripremaju, prijatnog su ukusa, a podjednako su efikasni i kod akutnih tegoba i kod prevencije.


U izuzetno efikasne prirodne lekove spada i bioaktivni biljni kompleks Urolitin, koji sadrži čak 8 brižljivo biranih lekovitih biljaka, jer uklanja kristale i soli iz urinarnog trakta čime kontroliše mučan bol i eliminiše neprijatne spazme. Pored Urolitina, naša preporuka je Phytoren, biljni preparat za zdravlje bubrega i urinarnog sistema sa antioksidativnim, antiinflamatornim, diuretičkim, spazmolitičnim i renoprotektivnim dejstvom.


Uvin čaj, čaj od ploda brusnice, dosta limunade bez ikakvih zaslođivača takođe mogu pomoći u lakšem izbacivanju kamena i peska iz bubrega i bržem oporavku.

 

Preventiva: kako sprečiti ponovnu pojavu kamena i peska?

Uz redovne posete lekaru koji će pratiti kamen u bubregu, ishrana i zdrave životne navike mogu mnogo da učine u prevenciji.


U svoju dnevnu rutinu, u cilju sprečavanja ponovne pojave nefrolitijaze, morate:

 

  • povećati unos tečnosti, oko 2 l na dan, i to negazirane vode, uroloških čajeva, čaja od brusnice ili nezaslađene limunade. Vodite računa naročito leti kada se zbog visokih spoljnih temperatura i pojačanog znojenja tečnost gubi
  • izbegavati jaku i začinjenu hranu, naročito so
  • izbegavati cveklu, zelje, spanać, zelenu salatu i grašak ukoliko je vaš kamen sastavljen od kalcijum oksalata (oko 70% svih mokraćnih kamenaca čine kalcijumski kamenci), zatim mleko i mlečne proizvode, ribu i žumance ako je fosfatni kamen i najzad crveno meso, iznutrice, pasulj, boraniju, grašak, pečurke i kikiriki ako je u pitanju uratni kamen u bubregu

 

Za još dodatnih saveta posetite Apoteku Sunce i izaberite suplement iz široke ponude prirodnih lekova za kamen i pesak u bubregu i za život bez bola.