Koje ulje je najbolje za negu suve kože u proleće?

Koje ulje je najbolje za negu suve kože u proleće?
25.03.2024.

KOJE ULJE JE NAJBOLJE ZA NEGU SUVE KOžE U PROLEćE?

Kako sprečiti gubitak vlage i elastičnosti, beživotan i umoran izgled, neujednačen ten i vrlo neprijatno perutanje koji su verni pratioci suve kože? Najbolje prirodno rešenje su eterična ulja, a koje je najbolje ulje za negu suve koze pročitajte u nastavku teksta.

 

 

Eterična ulja za suvu kožu – esencija prirode za najbolju negu

Hladne, vetrovite zime, niske temperature i suv vazduh u zatvorenom prostoru ne odgovaraju ni jednom tipu kože. Ako je na sve to vaša koža i inače suva, proleće ćete dočekati u velikom problemu. Ipak, uz nekoliko proverenih saveta i bogat asortiman proizvoda za negu kože iz vaše Apoteke Sunce možete i ovog proleća zablistati, ostavljajući probleme sa kožom daleko iza sebe.


Blagotvorno dejstvo biljnih ulja poznavali su još stari Egipćani i Kinezi i to 3500 godina p.n.e. U zlatno doba Antičke Grčke lekovita svojstva biljaka obilato su korišćena u kozmetičke svrhe, a upotreba eteričnih ulja u Starom Rimu dokumentovana je čak i na našim prostorima - u arheološkom nalazištu Justinijana Prima iz 6. veka, u parnom kupatilu koje se nalazilo ispred kapija grada, pronađene su keramičke bočice sa ostacima ulja lekovitih biljaka.


Sva biljna ulja različita su po strukruri ( postoje čvrsta, poput kokosovog, i tečna, poput arganovog ) i sastavu. Ipak, i pored različitog sastava, svima je zajedničko prisustvo vitamina, minerala, antioksidanata i još mnoštva lekovitih sastojaka koji blagotvorno deluju na našu kožu.

 

 

Šta će učiniti eterično ulje za suvu kožu lica?

 

Redovna upotreba adekvatnog esencijalnog ulja hrani i umiruje kožu, stvara zaštitni nevidljivi film koji zadržava vlagu i sprečava njen gubitak i ojačava prirodnu barijeru kože.

 

 

Kako deluje ulje za telo za suvu kožu?


Kao i kožu lica i kožu tela je neophodno nahraniti, negovati i zaštiti od nepovoljnih spoljnih uticaja. Najvažnije od svega je zaštiti je od gubitka vlage, a biljna ulja to rade najbolje.

 

Najbolja ulja za negu suve kože u proleće

Prema savetima dermatologa među najbolja ulja za negu suve kože spadaju kokosovo, arganovo i kantarionovo ulje i preparati za negu koji imaju upravo njih u svom sastavu.

 

 

Kokosovo ulje


Vaša suva koža obožavaće ovo ulje, jer kokosovo ulje za suvu kožu deluje kao lek. Visoka koncentracija zasićenih masnih kiselina (laurinska, miristinska, palmitinska, kaprična, kaprilna, stearinska), zatim mononezasićena masna oleinska kiselinea, polinezasićene masne kiseline (linolna omega-6 kiselina i linolna omega-3 kiselina), betain, etoksilati masnih estara, etanolamidi, polisorbati, monogliceridi, vitamini (A, E, B1, B2, B3, K) i minerali (gvožđe, kalcijum, fosfor) čine kokososovo ulje doslovno lekovitim za kožu.


Zbog svog sastava kokosovo ulje za suvu kožu ima brojne benefite:

 

 • smiruje crvenilo
 • sprečava pucanje
 • umiruje iritacije i sve vrste upala
 • deluje antimikrobno
 • smanjuje perutanje
 • zaglađuje sitne pukotine na koži
 • stvara zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage
 • podstiče prirodnu proizvodnju kolagena
 • ublažava fleke od akni i hiperpigmentacijske fleke
 • ujednačava ten

 

Kokosovo ulje je čest sastojak krema, mleka i balzama za negu, a možete ga jednostavno koristiti i u izvornom obliku. Organsko ulje je u čvrstom stanju, lako se topi od toplote kože i odlično je za masaže lica ili skidanje šminke.

 

 

Arganovo ulje


Ovo ulje se s pravom naziva “tečno zlato” ili “marokansko zlato”, a njegov sastav je zaista impresivan: 99% su gliceridi, od toga 95% trigliceridi na bazi oleinske i linolne kiseline i dve omega-6 masne kiseline, zatim zasićene masne kiseline (stearinska i palmitinska), polifenoli, skvalen, karotenoidi, steroli, vitamini i minerali (gvožđe, bakar, magnezijum i olovo).

 

devojka-u-ruci-drži-bočicu-sa-eteričnim-uljem


Prednosti koje ima arganovo ulje za suvu kožu su brojne:

 

 • hrani kožu i čuva njenu vlažnost
 • štiti lice koje je izloženo suncu od pojave fleka ili opekotina
 • deluje antibakterijski i protiv upalno pa smiruje crvenilo i bubuljice
 • smanjuje fine bore i ožiljke
 • smanjuje perutanje
 • omekšava kožu i vraća joj elastičnost

 

Preparati koji sadrže arganovo ulje zaista su preparati sa tečnim zlatom, a možete ga koristiti i samostalno. Nekoliko kapi organskog ulja nanesite na vlažne dlanove i nežno utrljajte na vlažno lice. Ako se pitate koje ulje se koristi za suvu kožu pre nanošenja pudera, pronašli ste odgovor. Arganovo ulje može da zameni dnevnu kremu jer hrani i štiti koži i odlična podloga je puder.

 

 

Kantarionovo ulje


Dobro poznato u našim krajevima kantarionovo ulje vekovima se koristi za zarastanje rana i regeneraciju oštećene kože. Zbog svojih lekovitih svojstava kantarionovo ulje za suvu kožu izuzetno brzo obnavlja ćelije kože čineći barijeru jakom i zdravom.


Sadrži hipercin, polifenole, enzim hiperforin, tanine i brojne vitamine minerale, zbog čega ima brojne benefite za suvu kožu: leči bakterijske infekcije, deluje protivupalno i antioksidativno, ubrzava zarastanje rana, leči ispucalu i oštećenu kožu, smiruje crvenilo i sužava pore.


Može se dodati u kreme, uljane serume, maske za lice ili jednostavno nežno, kružnim pokretima, umasirati u kožu.


U bogatoj ponudi Apoteke Sunce pronađite ulja za negu suve kože i zablistajte ovog proleća kao nikada pre.