Koja je najbolja krema za ekcem na rukama i licu?

Koja je najbolja krema za ekcem na rukama i licu?
21.12.2022.

KOJA JE NAJBOLJA KREMA ZA EKCEM NA RUKAMA I LICU?

Ekcem, nezarazno zapaljensko stanje kože, predstavlja imunološku reakciju izazvanu različitim vrstama alergena i uzrok je teško, ponekad i nemoguće, pouzdano utvrditi. Simptomi ovog neprijatnog stanja kože uvek su isti. Na najčešće pitanje pacijenata koja je najbolja krema za ekcem, odgovor nije sasvim jednostavan, jer mnogo toga zavisi od uzročnika, ali i od preventivne nege kože.

 

Ekcem ima oko 8% odraslih i skoro 20% dece, najčešće se javlja na licu i rukama, a karakteriše ga izuzetno suva i zadebljala koža, vrlo često sa uzdignutim promenama ( papulama ), sklona pucanju, kao i izraženo crvenilo i veoma neprijatan svrab. Izbegavanje direktnog uzročnika, izbegavanje stresa koji je veoma često okidač za pojavu različitih vrsta dermatitisa, promene ishrane i životnih navika i svakodnevna adekvatna nega, najsigurniji su put do zdrave kože.

 

Krema za ekcem bez kortikosteroida

Ekcem, koji spada u najčešća oboljenja kože, na žalost, nije moguće potpuno izlečiti, ali je moguće držati ga pod kontrolom pravilnom negom i adekvatnim preparatima.


Akutna stanja ekcema ponekad se po savetu dermatologa moraju lečiti lokalnom primenom krema sa kortikosteroidima ili čak antibiotskim kremama ( neretko se dešava, naročito kod beba i dece, da se razvije sekundarna infekcija kao posledica češanja, jer zahvaćeni deo kože izuzetno svrbi ), a u izuzetno teškim situacijama čak i oralnom medikamentnom terapijom.


Ipak, u velikom broju slučajeva krema za ekcem na rukama i licu koja ne sadrži kortikosteroide može biti izuzetno efikasna, a ukoliko se koristi preventivno može smanjiti broj upala i povećati vremenski razmak između njih.


Za svakodnevnu negu suve, osetljive i atopične kože preporučuju se kreme sa ureom, koje hidriraju, neguju i revitalizuju kožu, obnavljajući njene prirodne barijere. Atopik krema, sa 10 % uree, uljem žutog noćurka, ši buterom i mlečnom kiselinom, štiti kožu od vode, vetra, hemikalija i deterdženata i preporučuje se za negu kada je u pitanju ekcem na ruci ili nekom drugom delu tela. Prirodna ulja u sastavu krema, koja su bogata omega masnim kiselinama, umiruju, neguju i štite kožu, a urea je intenzivno hidrira, što rezultira obnovljenom kožom na područjima zahvaćenim ekcemom.

 

bocica sa kremom devojci u ruci

 

Iako je ovo zapaljensko stanje kože neprijatno koji god deo tela da zahvati, ekcem na licu možda je najneprijatniji za pacijente. Eucerin je razvio AtopiControl liniju proizvoda specijalno namenjenu suvoj i osetljivoj koži koja je sklona pojavi ekcema i rekurentnim infekcijma. Od spreja za ublažavanje svraba, koji je neminovna i vrlo neprijatna posledica ekcema, preko kreme za ruke, kreme za lice i losiona za telo, cela linija, klinički i dermatološki testirana, pogodna je i za upalnu fazu i za fazu mirovanja, jer smanjuje osećaj suvoće, zategnutosti i svraba, hidrira i regeneriše kožu obnavljajući prirodnu barijernu funkciju.

 

Pantenol mast za ekcem

Tradicija duga 60 godina i dokazana efikasnost u regeneraciji oštećene ili obolele kože, Pantenol mast čini nezamenljivom u svakodnevnoj nezi atopične kože. Potpuno prirodni sastojci Pantenol masti podstiču prirodne regenerativne procese, hrane i hidriraju kožu, jačaju prirodne barijere, pa koža postaje sjajna, zdrava i elastična.


Pantenol značajno ubrzava zarastanje povreda kože, rana i pukotina koje se često javljaju u upalnim stanjima ekcema na rukama i na licu, pa je njegovo blagotvorno dejstvo nezamenljivo i tokom trajanja upale i za regeneraciju kože u periodu oporavka. Veoma efikasno otklanja i ostale neprijatne simptome kao što su crvenilo, peckanje, svrab, bol i osećaj suvoće kod alergijskih reakcija, a zbog prirodnih sastojaka mogu ga koristiti i odrasli i deca.


Kontinuiranom primenom Pantenol mast ublažiće neprijatne simptome ekcema, stimulisati regenerativne procese kože i produžiti duge, mirne periode između upalnih stanja.


Ove, kao i mnoge druge proizvode koji efikasno umiruju iritiranu kožu sklonu ekcemima, pronađite u bogatom asortimanu Apoteke Sunce.