Kako sunce utiče na različite tipove kože i koja zaštita od sunca je neophodna?

Kako sunce utiče na različite tipove kože i koja zaštita od sunca je neophodna?
24.04.2024.

KAKO SUNCE UTIčE NA RAZLIčITE TIPOVE KOžE I KOJA ZAšTITA OD SUNCA JE NEOPHODNA?

Sunčeva svetlost je direktan izvor celokupnog života na planeti Zemlji. Izlaganje sunčevoj svetlosti ima nebrojeno benefita na naše mentalno i fizičko zdravlje, ali i pored toga može biti veoma opasno.

 

Najvećoj opasnosti izložena je naša koža koja, kao najveći organ ljudskog tela, ima osnovnu funkciju da nas žaštiti od svih negativnih spoljnih uticaja. Koliko je zaštita od sunca važna i kako sunce utiče na različite tipove kože, saznaćete u nastavku teksta.

 

Šta je UV index i UV zračenje?

UV zračenje ( ultraljubičasto zračenje ) predstavlja deo spektra sunčeve svetlosti koji dopire do površine Zemlje. UV svetlost ima različitu dužinu prostiranja i zbog toga se UV zračenje deli na 3 kategorije:

 

 • UVA zračenje ( 95% UV zračenja koje dopire do površine Zemlje pripada ovoj kategoriji zraka. Zanimljivo je da je intenzitet varijabilan, pa se menja i tokom godine i tokom dana: najjače zračenje je leti i to od 10h do 16h. Još zanimljivije je što UV zraci prolaze i kroz staklo i kroz oblake, stoga je zaštita od sunca neophodna i kad je oblačno. Najmanje je štetno, ali prodire duboko u kožu zato je krema za zaštitu od sunca idealno rešenje. UVA zraci se koriste u solarijumu, stoga su zaštitna sredstva neophodna. )

 

 • UVB zračenje ( Zraci koje delimično upija ozonski omotač pa samo 5% zraka stigne do površine zemlje, a intenzitet mu je takođe promenljiv i zavisi od godišnjeg doba, doba dana, pa čak i mesta. Znatno je štetnije od UVA zračenja. )

 

 • UVC zračenje (Ovo su zraci koji ne dopiru do zemljine površine, već ih upija atmosferski omotač i ujedno i najopasnija vrsta UV zračenja. Izvori UVC zraka isključivo su veštački, poput aparata za zavarivanje ili živinih lampi. Izaziva najteža oštećenja kože i očiju, pa je svima koji su profesionalno izloženi ovoj vrsti zračenja neophodna najbolja zaštita od sunca, jer samo tako mogu da sačuvaju zdravlje kože. )


UV index ( ultraljubičasti indeks ) je standardna međunarodna mera količine UV zračenja u sunčevoj svetlosti. Najveći UV indexi beleže se u primorskim mestima, na velikim nadmorskim visinama i na Južnom polu zbog manjka ozonskog omotača.


Po svetskoj standardizaciji UV index izražava se u 5 boja, odnosno 5 nivoa zračenja:

 

 • zelena ( 0 - 2 ): zona niske opasnosti
 • žuta ( 3 – 5 ): zona srednjeg rizika kada je potrebna zaštita od sunca: adekvatna odeća, neizlaganje direktnom suncu i upotreba zaštitnih sredstava, a zastita od sunca za decu i ljude svetle puti, čija je koža ostetljiva i nežna, neophodna je već u žutoj zoni
 • narandžasta ( 6 – 7 ): zona visokog rizika ako nismo zaštićeni, a i uz zaštitu savet je izbegavati izlaganje suncu od 11h do 16h
 • crvena ( 8 – 10 ): zona veoma visokog rizika jer nezaštićena koža lako i brzo može dobiti opekotine
 • ljubičasta ( 11 + ): zona ekstremno visokog rizika gde su sve mere zaštite i krema za zaštitu od sunca apsolutno neophodne.

 

Posledice sunčanja bez zaštite

Različiti tipovi UV zračenja imaju svakako i različite štetne uticaje na zdravlje naše kože i očiju. Posledice kod dugoročnog sunčanja bez upotrebe zaštitnih sredstava mogu bili zaista fatalne.

 

 • UVA zračenje, koje ne možemo izbeći i sastavni je deo naše svakodnevice, može izazvati oštećenje kože, prevremeno starenje kože, pege od sunca, hiperpigmentaciju, alergijske reakcije, ali i oštećenje očiju (katarakta) i doprineti, uz ostale faktore rizika, nastanku raka kože.
 • UVB zraci pogađaju površinski sloj kože ( epiderm ) i izazivaju neprijatno crvenilo i opekotine, a prekomerna izloženost izaziva starenje kože i ima veliki uticaj na pojavu maligniteta kože.
 • UVC zračenje izaziva teška oštećenja i zapaljenja kože i rožnjače oka, ali nema rizika od pojave raka kože zbog izlaganja ovim zracima.

 

dete-na-plaži-maže-kremu-za-sunce-po-rukama

 

 

Kako se zaštititi?

Zaštita od sunca može biti preventivna i efektivna. Preventivna zaštita podrazumeva nošenje sunčanih naočara, šešira, tanke, prozračne, duge odeće od prirodnih materijala i izbegavanje sunca od 10h do 16h. Efektivna zaštita je ujedno i najbolja zastita od sunca, a čine je eksterna sredstva – krema sa visokom UV zaštitom od sunca sa visokim SPF i oralni suplementi – preparati sa adekvatnom kombinacijom vitamina, minerala i antioksidanata koji sprečavaju nastanak slobodnih radikala i umanjuju štetne efekte sunčanja.

 

SPF faktor - šta je i na koji način pruža zaštitu koži od sunca?

Najbolja zaštita od sunca su kreme koje koje apsorbuju UVA zračenje pre nego što uopšte uspe da dođe do kože i prodre ispod epiderma, a to su kreme sa SPF. Šta je u stvari SPF i šta označava broj zaštitnog faktora na kremi?

SPF faktor ( sun protection factor ) deluje tako što apsorbuje ili reflektuje štetne zrake pre nego što dospeju u kožu i tako je štiti od posledica štetnog zračenja. SPF može blokirati od 93% do čak 99% štetnih zraka i tako pružiti jedinu učinkovitu zaštitu našoj koži.

Broj SPF označava koliko puta duže možete ostati na suncu nakon što ste naneli zaštitnu kremu. Veoma je jednostavno: ako pre nanošenja bilo kakvih krema za zaštitu od sunca, na suncu možete da provedete 5 minuta a da ne izgorite, nakon nanošenja preparata sa SPF 10 moći ćete 10 puta duže ( 50 minuta ). Tako zaštita od sunca za decu sa SPF 50 pruža visok stepen i dugo trajanje zaštite za mališane.


Istine i zablude o uticaju sunca na kožu

Među najveće zablude o uticaju sunca na zdravlje kože spadaju: ne može se izgoreti kad je oblačno, dok boravimo u vodi ili ako nam nije toplo, zračenje nije opasno zimi i odeća apsolutno štiti od sunca.

Istine o sunčanju su da su mala deca, ljudi svetle puti, riđe i plave kose najosetljiviji, da je zaštita uvek neophodna i da je najbolja zastita od sunca i njegovih štetnih zračenja redovna upotreba krema sa SPF.

I još jedna istina: Apoteka Sunce ima širok asortiman najefikasnijih preparata koji vam garantuju bezbedno uživanje na suncu uz zaštićenu i negovanu kožu.