Kako se izboriti sa alergijom

Kako se izboriti sa alergijom
09.06.2021.

KAKO SE IZBORITI SA ALERGIJOM

Alergije su stanja koje ako ne tretirate mogu znatno da utiču na vaš život. BIlo da vas muči alergija na polen, alergija na hranu, ili alergija na koži, morate je tretirati. Odlična stvar je što kada se upoznate sa alergijama i njihovim simptomima, lako ćete ih se rešiti.

 

Na primer, možete koristiti sprej za nos protiv alergije da rešite vaš problem. Ali, to je moguće tek kada prepoznate sa čim imate problem, proverite to sa lekarom i rešite taj problem.

Najbolji način za to je da se upoznate sa osnovnim tipovima alergije i da naučite šta možete da uradite povodom njih.

 

Šta su alergije

 

Krenimo od osnovnih stvari, ili od toga šta su alergije. Alergija ili alergijska reakcija nastaju onda kada telo reaguje na neku supstancu na koju ne bi trebalo da ima reakciju.

Čestice koje izazivaju alergijske reakcije se nazivaju alergeni. Alergija se dešava kada se telo susretne sa alergenima koje ne poznaje ili nema imunitet na njih. Obično do alergijske reakcije ne dolaze pri prvom susretu sa alergenom.

Tek po stvaranju antitela, obično pri drugom kontaktu, dolazi do alergijske reakcije. Alergije, pa tako i alergijske reakcije mogu varirati u intenzitetu. Prema tome, neke alergije su minorne i ne moraju se tretirati.

Doduše, postoje i one alergije koje mogu biti opasne po život i moraju se tretirati. Srećom, takve alergije se brzo prepoznaju i za njih postoje brzi načini da se prepoznaju i tretiraju.

Sada ćemo pogledati neke od najčešćih alergija.

 

Alergija na polen

 

Alergije na polen su krajnje česte, budući da se dešavaju u svim godišnjim dobima sem zimi. Tokom cvetanja biljaka ili oprašivanja, veće količine polena se nalaze u vazduhu i izazivaju simptome ovog tipa alergije.

 

Kako nastaju alergije na polen

 

Alergije na polen nastaje tako što organizam u dodiru sa polenom isti protumači kao opasnost. Od svih biljaka čiji polen može izazvati alergiju, najčešći izazivači alergije su:

 • Ambrozija
 • Šaš
 • Popino prase
 • Trava
 • Breza
 • Hrast
 • Trešnja
 • Kruška


Kao osnovni razlog za stvaranje ove vrste alergije smatra se genetska predispozicija. Druga rešenja nisu dovoljno ispitana.

 

Simptomi alergije na polen

 

Najlakši način da prepoznate alergije na polen je u toku proleća kada sve cveta. Prosto izađite napolje i ako baš često kijate a niste bolesni, verovatno patite od ovog tipa alergije.

Dodatan problem u prepoznavanju može činiti upravo kijavica. Ali, nemojte da se brinete, jer alergijska kijavica je prilčno drugačija od kijavice izazvane virusom. Prepoznaćete je po uzastopnom kijanju koje se čini da ne može da prestane.

Simptomi alergije na polen su:

 • Nadražene oči
 • Kijanje
 • Začepljen nos
 • Svrab nosa
 • Suvi kašalj
 • Otežano disanje


Ukoliko imate ove simptome, morate potražiti pomoć pri tretiranju alergije.

 

Kako tretirati alergije na polen

 

Prilikom tretiranje alergije na polen postoje dve osnovne stvari koje možete uraditi. Prva je da izbegavate izlazak napolje tokom cvetanja. Druga je da koristite neki preparat kao što je sprej za nos protiv alergije.

Naravno, to ne znači da morate da se krijete u kući po ceo dan. Samo da izbegavate izlazak napolje u podnevnim časovima kada je cvetanje najjače. Osim toga, menjajte odeću kada se vratite kući, i perite posteljinu jednom nedeljno.

Kada odradite alergenski test, videćete koji nivo alergije imate. Nakon toga će vam doktor prepisati terapiju i nastavićete da živite kao i obično.

 

Alergija na hranu

 

Alergije na hranu su nezgodne jer se mogu javiti u bilo kom periodu života. Još je komplikovanije kada se jave kod odraslih osoba, budući da se mogu pomešati sa intolerancijom na hranu. Ipak, one nisu isto, iako se čoveku dešava da kod obe ima problema sa probavom.

 

Kako nastaju alergije na hranu

 

Ovaj tip alergije je mnogo lakše ustanoviti kod dece. Problem sa ovim tipom alergije je što se može javiti kao posledica reakcije na bilo koju hranu koju jedete. Ipak, mnogo je češća kod dece nego kod odraslih.

Dešava se tokom ishrane kada organizam prepozna određenu namirnicu kao štetnu. Najčešće se razvija kod dece kod koje makar jedan roditelj ima ovaj tip alergije. Mada, daleko je učestalija tamo gde oba roditelja imaju neki vid alergije, pogotovo na hranu.

 

Simptomi alergije na hranu

 

Postoji nekoliko načina, tačnije simptoma po kojima možete prepoznati ovaj tip alergije. Simptomi se najčešće javljaju četiri sata nakon unošenja namirnica u organizam. Međutim, ukoliko imate ozbiljniji vid ove alergije, simptomi će se javiti odmah. Simptomi uključuju:

 • Osip
 • Koprivnjača
 • Bolovi u stomaku
 • Osip u ustima
 • Oticanje kapaka
 • Oticanje usana
 • Astma
 • Anafliktički šok


U najgorem slučaju možete dobiti anafliktički šok. Šta god da primetite od ovih problema, odmah se javite lekaru.

 

Kako tretirati alergije na hranu

 

Postoje dva osnovna načina da tretirate alergije na hranu. Prvi je da kada prepoznate da imate ovaj tip alergije izbegavate tu hranu. Drugi je da se što raznovrsnije hranite u toku odrastanja.

To je u suštini jedini način da rešite ovaj problem. Pazite šta jedete i proveravajte spisak namirnica pre nego što unesete nešto u organizam.

 

Alergija na koži

 

Od svih pomenutih tipova alergija, alergije na koži je najlakše uočiti. Videćete ih odmah po nagloj promeni na koži koje se dešavaju. Promene su uglavnom trenutne i ne mogu se ignorisati. Dešavaju se usled dodira sa alergenom.

 

Kako nastaju alergije na koži

 

Najčešći razlog ove alergije je presnažna reakcija preslabog imunog sistema. Najčešći alergeni su polen, životinjska dlaka, specifične namirnice, ubod nekih insekata, grinje, buđ, kao i drugi.

 

Simptomi alergije na koži

 

Simptomi alergije na koži su akne i ekcemi. Jednostavno, ne postoje neki specifični simptomi. Onog momenta kada primetite promene na koži, znaćete da imate alergijsku reakciju.

Ona može biti blaža i teža, ali u suštini uvek ostaje ista. Burna je, i baš po silini transformacije upečatljivija od drugih. Osip nekada može biti uzrok i drugih alergija.

Međutim, koprivnjača i ekcemi su jasan znak da je to ovaj tip alergije.

 

Kako tretirati alergije na koži

 

Za tretiranje ovog tipa alergije preporučuju se dve stvari. Prva je izbegavanje kontakta sa alergenom, a drugi je upotreba lekova.

U oba slučaja ćete otići da radite test na alergene. Kada ustanovite koji tip alergije imate, moraćete da izbegavate određena područja sa alergenom.

Nakon toga sledi terapija lekovima. Ona će varirati u zavinosti od težine vaše alergije. Ali, sa redovnom upotrebom terapije, ne biste trebali da imate većih problema. Pogotovo, ako koristite i druge preparate protiv alergije.

 

Preparati protiv alergije

 

Bilo da vas muči alergija na polen, alergija na hranu, ili alergija na koži, postoje preparati protiv alergije koje možete da koristite. Neki od njih se koriste u vidu tableta, dok se neki koriste kao sprej za nos protiv alergije.

Od preparata protiv alergije preporučujemo:


Naravno, pre upotrebe bilo kog preparata konsultujte se sa vašim izabranim lekarom. Doduše, ne morate da brinete previše, budući da su ovi preparati više zamišljeni kao suplementi. Na kraju, važno je da obavite sve provere i tek ih onda koristite u punoj sigurnosti.

 

Izborite se sa alergijom

 

Da se uspešno izborite sa alergijom, morate da znate kakvu alergiju imate. Kada to ustanovite, možete da se organizujete i nađete najbolje rešenje za sve vaše probleme.

Iako umeju da budu neprijatne, alergije su lako rešive u današnje vreme. Uz malo discipline i vi ćete rešiti sve vaše alergijske probleme.