Kako rešiti problem hemoroida?

Kako rešiti problem hemoroida?
20.08.2020.

KAKO REšITI PROBLEM HEMOROIDA?

Iako hemoroidi predstavljaju sastavni deo građe creva i ne moraju izazivati probleme, pod određenim okolnostima i faktorima može doći do njihovog uvećanja. Kada se pojave prošireni hemoroidi odnosno hemoroidalne vene, to utiče na teško proticanje krvi i pojavu otoka, te ukoliko na vreme ne započnete lecenje – hemoroidi mogu doći i do zapaljenskog stanja, što zna da bude veoma neprijatno i bolno!

 

Probleme sa hemoroidima ima sve veći broj osoba različitih godina, a pogotovo starije osobe čija je elastičnost krvnih sudova smanjena, ali ni mlađe osobe nisu pošteđene, jer prošireni hemoroidi se mogu javiti i usled loše ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, gojaznosti, opstipacije, a tu su i nasledni faktor, kao i hemoroidi u trudnoci.

 

Hemoroidi zapravo nastaju kada se poveća pritisak u delu anusa i rektuma, a ovo se događa iz različitih razloga, među kojima je ishrana na prvom mestu. Jer, namirnice koje su siromašne vlaknima zadržavaju se duže u crevima što dovodi do tvrđe stolice, te težeg izbacivanja otrovnih materija iz creva i samim tim povećanja pritiska u krvnim sudovima. Ako ovakvo stanje traje dugo, hemororidi se uvećavaju i počnu da stvaraju probleme.


Kada su u pitanju hemoroidi u trudnoci, gotovo da nema trudnice i porodilje koja se nije susrela sa ovakvim problemima. Hemoroidi u trudnoci nastaju usled hormonskih promena koje utiču na slabljenje mišića, kao i uvećanja materice čime raste i pritisak na krvne sudove u delu rektuma i anusa, što u većini slučajeva dovodi do proširenja hemoroidalnih vena.

 

Vrste hemoroida i simptomi

 

Postoje unutrašnji i spoljašnji hemoroidi koji se razlikuju u poreklu (hemoroidi iz rektuma ili iz anusa) i strukturi, a u zavisnosti od tipa hemoroida zavise i simptomi i lecenje. Hemoroidi se mogu prepoznati po izraženom svrabu i peckanju u delu analnog otvora, zatim po neugodnom osećaju težine i bolu u zadnjem delu creva, kao i oticanju i osetljivosti čmara, a može se pojaviti i krvarenje u stolici ili krvarenje koje ćete primetiti na toalet papiru prilikom brisanja.


Takođe, postoji 4 stepena razvoja ovog oboljenja koje je hronično. Prvi stepen karakterišu simptomi kao što su blagi otok, svrab i osetljivost na dodir. U drugom stadijumu najčešće se pojavljuje izraženije uvećanje hemoroida i ispadanje, zatim njihovo spontano vraćanje, svrab može biti izraženiji, a često je primetno i krvarenje. Za treći stadijum oboljenja karakteristični su jači bolovi u delu anusa, čak i prilikom sedenja i šetanja, ispadanje hemoroida nakon velike nužde ili naprezanja, a potrebno je njihovo vraćanje fizičkim putem. U četvrtom stepenu hemoroidi su veoma veliki, upaljeni i bolni, uvek prisutni spolja i nije ih moguće vratiti fizički u unutrašnjost creva.


Kada se pomenu hemoroidi u trudnoci, simptomi mogu biti izraženi svrab, peckanje, bolovi, preosetljivost u predelu anusa, pojava sluzavog iscetka, osećaj nedovoljne ispražnjenosti, kao i krvarenje u toku pražnjenja creva.


Bilo kako bilo, imajte na umu sledeću stvar koja je od presudnog značaja za lecenje – hemoroidi odnosno svaku promenu izazvanu hemoroidima je potrebno odmah pri prvim simptomima sprečiti, jer što kasnije reagujete na njihovu pojavu, teže ćete moći da utičete na njihovo uklanjanje ili bar smanjenje.


Iako se može desiti da se hemoroidi sami od sebe povuku i ne vrate (pogotovo ako su povezani sa trudnoćom), češće je potrebno primeniti određeni lek za hemoroide. To može biti određena krema za hemoroide, gel ili mast, kao i tablete poput Inpharm Venoida plus tableta koje će doprineti očuvanju cirkulacije, smanjenju bola, svraba i peckanja ili tome slični preparati koji će biti najbolji lek za hemoroide po preporuci vašeg lekara ili farmaceuta!

 

Koji je najbolji lek za hemoroide?


Kada se pomene lecenje, hemoroidi se mogu probati ukloniti ili smanjiti na neki od prirodnih načina, a često je i sama promena životnih navika dovoljna da se spreči pogoršanje ovih problema. Ovo posebno važi kada su u pitanju hemoroidi u trudnoci, jer lek za hemoroide (kao i većina drugih lekova) nije pogodan za korišćenje tokom trudnoće i dojenja. Prema tome, za lečenje hemoroida možete probati toplu kupku u koju ćete staviti sodu bikarbonu ili pređeni preparat koji utiče na smanjenje bola, upala, svraba i peckanja; u svoj režim ishrane uvrstite namirnice poput žitarica i svežeg voća i povrća koje su bogate vlaknima, a svakako ne zaboravite da pijete dosta tečnosti, ne odlažite pražnjenje creva i ne naprežite se prilikom nužde.


Ako ništa od ovoga ne pomaže ili ako je vaš problem sa hemoroidima već u odmaklom stadijumu, pre nego što se opredelite za bilo koji lek za hemoroide - potrebno je da se konsultujete sa svojim lekarom. Ipak, kada se problemu pristupi na vreme i kada ste dosledni u terapiji, moguće je kontrolisanje hemoroida odnosno njihovog proširenja.

 

Šta nudi naša online apoteka u borbi protiv hemoroida?


Postoje različite mogućnosti i metode za lečenje hemoroida, što će zavisiti od simptoma i stepena ozbiljnosti problema. Kada nije dovoljno samo promeniti ishranu, uvrstiti fizičku aktivnost u svoje životne navike i okrenuti se nešto drugačijim higijenskim merama, krema za hemoroide, melem, mast ili gel mogu biti dobar izbor, a naša online apoteka ima u ponudi nekoliko različitih vrsta.


Jedna od njih je krema za hemoroide je Avaricon Hemor krema sa ekstraktom hamamelisa koji ima protivupalna i regenerišuća dejstva, nevenom, pantenolom, alantoinom i etarskim uljem nane, te ublažava tegobe koje uzrokuju hemoroidi, neguje kožu i pruža osećaj hlađenja i umirenja. Osim krema za hemoroide, naša online apoteka nudi i masti protiv hemoroida poput Fitorektal masti i Hemor M masti, kao i Hemostop gel za hemoroide. Potražite svoj najbolji lek za hemoroide u nekoj od naših brojnih lokacija u različitim gradovima, a za mesta u kojima nas nema – tu je naša online apoteka putem koje možete poručiti željeni preparat na kućnu adresu!