Kako poboljšati koncentraciju za učenje i posao?

Kako poboljšati koncentraciju za učenje i posao?
08.06.2023.

KAKO POBOLJšATI KONCENTRACIJU ZA UčENJE I POSAO?

Užurban način života i stres sve više stvaraju problem velikom broju ljudi tokom svakodnevnih aktivnosti. Godinama unazad, trend rasejanosti i manjak fokusa na jednu stvar sve je veći, te se i sve češće poseže glavno pitanje -kako poboljšati koncentraciju?

 

Problem sa koncentracijom ne pita za godine i pol. Manjak fokusa nemaju samo roditelji i zaposleni ljudi. Uz napredak tehnologije poslednjih decenija, sve se više javljaju zaboravnost, loša koncentracija i loše pamćenje kod studenata i školaraca.
Kako povećati koncentraciju?


Dosta vam je situacija u kojima uhvatite sebe kako vam u najpotrebnijim trenucima misli lutaju na potpuno drugu stranu? Ili čak kada umesto fokusa i pamćenja onog što čitate, gledate ili slušate imate “prazninu” u glavi?


Ne brinite, niste jedini. Što je još bitnije, imate najverovatnije problem sa koncentracijom koji je veoma lako i brzo rešiv uz malo truda.


Koncentraciju i pamćenje možete pre svega poboljšati na neki od prirodnih načina kao što su:

 

  • Pokušaj što manjem izlaganju stresa ili njegovom potpunom izbegavanju ukoliko je to moguće
  • Stimulacijom mozga i kognitivinih aktivnosti
  • Jačanjem imuniteta
  • Pravilnom ishranom
  • Fizičkom aktivnošću

 

Veliku pomoć organizmu daju vitamini i nutrijenti koji će u značajnoj meri pomoći posledično, ali i preventivno u poboljšanju pamćenja i koncentracije.


Uz sve to, veoma je bitno da imate redovan i kvalitetan san koji je neophodan za regeneraciju organizma. Na ovaj način ćete obezbediti sve uslove za početak novog dana i nove izazove koji vas očekuju.

 

Kako imati koncentraciju za učenje?

Učenje tokom školovanja ili studiranja može da se pretvori u pravu noćnu moru, pogotovo kada krenete sa učenjem u poslednjem momentu. Jedan od najčešćih scenarija u tim situacijama su manjak koncentracije i konstantan zamor uz čačkanje telefona, pisanja poruka i prelistavanja objava na društvenim mrežama.


Do manjka koncetracije dolazi i kada je gradivo nezanimljivo, previše teško, nerazumljiv. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu pomoći u situacijama kada ne znate kako održati koncentraciju tokom učenja.


Neki od njih su:

 

  • Pravljenje jasnog plana aktivnosti – Odredite šta ćete raditi tokom dana, u koje vreme i koliko dugo.
  • Obavezne pauze – Da biste izbegli preopterećenost, zadajte sebi manje zadatke i pravite češće pauze kako bi vaš mozak mogao da se odmori, a ujedno će i koncentracija biti mnogo veća.
  • Pravljenje liste prioriteta – Ne budite prestrogi prema sebi. Iako imate mnogo obaveza koje morate da završite tokom dana, da li će zaista biti problem ako neke ostavite za sutra? Napravite listu prioriteta. Napišite na papir i sagledajte šta je zaista neodložno i krenite da obavljate poslove tim redom.

 

kolege u kancelariji koncentrisani na posao

 

  • Kutak za učenje – Da biste bili skoncentrisani na ono što radite, potrebno je da prostor organizujete kako bi što više mogli da se posvetite učenju. Zaboravite na čitanje u krevetu. Raspremite sto od nepotrebnih stvari, izaberite svetlo mesto i sklonite telefon i ostale uređaje koji bi mogli da vam odvuku pažnju.
  • Slušanje muzike – U pojedinim situacijama može da pomogne i slušanje klasične ili neke opuštajuće muzike koja vas neće ometati, a ujedno može pozitivno delovati na sam proces učenja povećavajući koncentraciju na gradivo koje je pred vama.

 

Šta je najbolje za koncentraciju?

Na našem tržištu se nalazi širok asortiman raznih preparata koji efikasno pomaže kada je ovaj problem u pitanju. Neki od njih su vitamini za bolje pamćenje i koncentraciju i čaj za pamćenje i koncentraciju.


Neki od proizvoda u širokom asortimanu koje možete pronaći i poručiti u Apoteci Sunce su Citibac neuro, Neurocalm, Cognicolin, Neuro fokus, Neurozan i mnogi drugi.


Šta god da izaberete, definitivno nećete pogrešiti. Mali korak koji učinite za sebe, napraviće veliki pomak kada su u pitanju poboljšanje koncentracije i pamćenja, bilo na poslu ili kada je učenje u pitanju.