Kako pobediti prolećni umor i koji su simptomi?

Kako pobediti prolećni umor i koji su simptomi?
06.03.2024.

KAKO POBEDITI PROLEćNI UMOR I KOJI SU SIMPTOMI?

U proleće se sve budi, a vama se samo spava. Pitate se zašto se to dešava? Ne brinite, niste jedini. Mnogi se susreću sa ovim simptomima, a dijagnoza je prolećni umor.

 

Jedva čekamo sunce, prve pupoljke i proleće, a kada ovo, jedno od omiljenijih godišnjih doba nastupi, odjednom počinjemo da se osećamo obesnaženo. Teško nam je da ustanemo ujutru, preko dana jedva držimo fokus i koncentracija nam je osrednja do niska.


U proleće se sve budi, a vama se samo spava. Pitate se zašto se to dešava? Ne brinite, niste jedini. Mnogi se susreću sa ovim simptomima, a dijagnoza je prolećni umor. Kako pobediti prolećni umor, koji simptomi ga prate, kad kreće i dokle će da traje ovo stanje - odgovore pročitajte u tekstu pred vama i saznajte ono najvažnije - kako da ga pobedite.


Šta je i kad kreće prolećni umor?


Ovo neobično i sada već detektovano stanje obično se javlja u prvim nedeljama proleća, dakle tokom marta. Iako postepeno ulazimo u svako novo godišnje doba, često se žalimo da to i nije baš tako, odnosno naša svest i naš organizam sve to doživljava drugačije, te tako nastaje sindrom prolećnog umora.


Važno je naglasiti da po sredi nije nikakva bolest već sasvim normalna reakcija organizma koji se adaptira na dolazak toplijeg vremena. Naime, kako se dani produžavaju u proleće, naše telo prilagođava nivoe hormona, pri čemu se oslobađa i više endorfina, i testosterona, i estrogena.


Na sav taj nalet hormona telo reaguje burno, a obično posle takvih energetskih naleta sledi umor i iscrpljenost kao i pad imuniteta. Osim toga, u proleće su česte i oscilacije u temperaturi, te naše telo pokušava da se adaptira i na ovo. To zapravo znači da krvni pritisak opada kako temperatura raste, budući da se krvni sudovi tada šire.


Ako sve ovo osećate i na svojoj koži i pitate se koliko dugo traje prolećni umor, slobodno možete da odahnete jer čim se sredinom aprila temperature ustale, vratićete se na „fabrička podešavanja“.U narednom poglavlju pogledajte koji su to simptomi karakteristični za prolećni umor.


Simptomi prolećnog umora


Evo po kojim simptomima možete da detektujete stanje hroničnog prolećnog umora:

 

 • smanjen apetit ili gubitak apetita
 • konstantan umor
 • problem sa održavanjem koncentracije
 • nesanica ili pospanost
 • glavobolje
 • pad imuniteta
 • češće promene raspoloženja
 • manjak energije
 • oscilacije u krvnom pritisku


No, iako je ovo stanje uglavnom sezonsko, nekad oscilacije u raspoloženju mogu biti toliko burne da bi se moglo reći i da je u pitanju prolećna depresija koja se odlikuje i anksioznošću, pa i epizodama agresivnijeg ponašanja.


Takođe, simptomi prolećnog umora ili depresije mogu se javiti osim u rano proleće, i u rano leto i mogu potrajati sve do jeseni ili zime. Zapravo, sve zavisi od osobe do osobe i ličnog senzibiliteta. Svakako, oni senzitivniji će se ipak neslavnije provesti.


Simptomi ovih stanja, odnosno činioci koji ne idu u prilog prolećnom umoru jesu i sezonske alergije, dnevno svetlo, toplota, kao i poremećaj u obrascima spavanja. Ako primetite da su simptomi jači od onih koji se pripisuju prolećnom umoru, svakako je bolje obratiti se lekaru koji će prepisati adekvatnu terapiju i pomoći vam da se lakše izborite sa anksioznošću i depresijom.
U narednom poglavlju pročitajte kako sebi da pomognete, otklonite ili bar ublažite ovo stanje.


Kako se izboriti sa prolećnim umorom?

 

 • Smanjite stres – lakše reći nego učiniti, znamo, ali ne znamo da neke na prvi pogled trivijalne stvari utiču i na to. Na primer, vlažnost vazduha i temperatura prostorije u kojoj boravite. I ono najvažnije, izdvojite vremena za ono što volite kao i za kvalitetan i zdrav san.
 • Budite fizički aktivni – ne, ne govorimo o iscrpljujućim treninzima i posetama teretanama, dovoljna je i šetnja da biste se osećali bolje.
 • Hidrirajte se – pijte dovoljno tečnosti, najbolje vode, jer ona pospešuje izbacivanje toksina iz organizma i ubrzava metabolizam, dok dehidriranost može prouzrokovati umor i glavobolju.
 • Korigujte ishranu – jedite često, a po malo, i to zdravu hranu, dakle sveže voće i povrće, zatim orašaste plodove, semenke, ribu, od mesa svinjetinu, zatim spanać, šparglu i slične namirnice koje su bogate vitaminima. Budući da našem organizmu nakon zime nedostaje puno vitamina, obavezno unosite i kvalitetnu suplementaciju. U narednom poglavlju preporučujemo vam najbolje suplemente iz širokog asortimana naše Apoteke Sunce.

 

Prolecni umor - simptomi

 

Šta piti za prolećni umor?


Kad naše telo počne da pati od nedostatka vitamina i minerala nakon zimskih meseci, najbolji način da zaobiđete ovaj deficit i sprečite prolećni umor jeste upravo kvalitetna suplementacija.


Usled konzumiranja jake hrane u zimskim mesecima čija je glavna uloga da nas dugo drži sitim i jakim, unos nutritivno korisnih sastojaka je veoma redukovan. Sveže voće i povrće tada se retko nađu na našem meniju, a upravo ono sadrži najveći izvor vitamina C koji je izuzetno važan za imunitet.


FORTACELL IMMUNO 30 kesica Goodwill dijetetski proizvod namenjen za nutritivnu podršku u imunodeficijentnim stanjima, nakon hemioterapije i zračenja, kao i kod povećanog psihofizičkog napora.


Vitamin D3 2000IU Strong Nature kapsule zadovoljiće sve vaše dnevne potrebe za unosom vitamina D koji štiti od mnogih bolesti poput osteomalacie, osteoporoze, rahitisa, nespecifičnih bolova u mišićima i kostima, slabog imuniteta, psorijaze, razvoja ćelija karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, depresije, multipla skleroze, Parkinskonove bolesti i demencije.


Naravno, pored navedenih, i drugi vitamini su izuzetno važni za naše optimalno funkcionisanje, te u našem asortimanu možete naći i komplekse različitih vitamina. Zato posetite našu online Apoteku Sunce i izaberite bilo koji od suplemenata. Odaberite najbolje za sebe i već danas pružite otpor prolećnom umoru.