Kako ojačati imunitet u zimskim danima

Kako ojačati imunitet u zimskim danima
13.01.2020.

KAKO OJAčATI IMUNITET U ZIMSKIM DANIMA

Hladni dani u zimskim mesecima doveli su do toga da osećate kako posustajete i kako se vaš organizam brže umara. Niste sigurni da li ste samo pod stresom ili se sve skupilo i dovelo do slabljenja čitavog imunološkog sistema. Da biste znali kako da reagujete, trebalo bi prvo tačno da otkrijete šta vam je.

 

Hladni dani u zimskim mesecima doveli su do toga da osećate kako posustajete i kako se vaš organizam brže umara. Niste sigurni da li ste samo pod stresom ili se sve skupilo i dovelo do slabljenja čitavog imunološkog sistema. Da biste znali kako da reagujete, trebalo bi prvo tačno da otkrijete šta vam je.

 

Za pad imuniteta, simptomi su česte infekcije i prehlade praćene izostankom temperature, curenje nosa ili druga krajnost, izuzetno suv nos koji ukazuje da organizam nije sposoban da se brani svim raspoloživim mehanizmima, gubitak energije, otečeni limfni čvorovi, ali i pojava afti i belih naslaga na jeziku. I ovo je doba godine kad se najviše vidi koliko nismo brinuli o svom zdravlju, pa su preparati za imunitet neophodni da bi se organizam što pre oporavio.


Za imunitet odraslih osoba treba obratiti pažnju pre svega na stil života, jer loše navike dovode organizam na samu ivicu. Dovoljno sna – stručnjaci preporučuju da to bude osam sati, redovna fizička aktivnost, boravak u prirodi, dovoljno unošenje vode – preporučuju se dve litre dnevno neki su od savete uz koje stoji velikim slovima ispisano - najbolje za imunitet. Preparati za imunitet koji su dobri saveznici u ovoj borbi su pre svega topli, prirodni napici koji se koriste širom sveta. Čajevi od kamilice, nane, hibiskusa, šipka i mnogi drugi su prema mišljenjima lekara sredstvo najbolje za imunitet.

 

Brinite o svojoj ishrani


Poznata je ona rečenica da snaga na usta ulazi i zaista je tako. Dobra i zdrava ishrana jedan su od glavnih preduslova za imunitet odraslih, ali i dece. Istraživanja su pokazala da je izbalansirana ishrana ključ zdravlja, pa su voće, povrće i žitarice neophodni za imunitet odraslih.

 

Pad imuniteta, simptomi su vidljivi na svakom koraku


Ukoliko imate pad imuniteta, simptomi koje još možete osetiti su i česta hladnoća onda kad drugima nije hladno, ali i osećaj naduvenosti koji može ukazivati na to da se vaša creva i digestivni sistem ne bore dobro sa hranom. Najbolje za imunitet možete pronaći u čuvenim probioticima koji regulišu metabolizam, a dobri su saveznici i u redukciji osećaja gladi. Dobre bakterije od kojih se sastoje korisne su u sprečavanju infekcija i prehlada, a ukoliko ipak dođe do razboljevanja, pomažu da pad imuniteta, simptomi prehlade i gripa budu ublaženi. Za imunitet odraslih, koji zbog ubrzanog tempa života ne stižu najzdravije da se hrane i ne unose neophodne materije u organizam, stručnjaci preporučuju dijetetske suplemente. Ovi dodaci sadrže hranljive sastojke koji su dobijeni iz prirodne hrane ili putem sintetičke proizvodnje. Tu spadaju vitamini, minerali, vlakna, masne kiseline i aminokiseline.

 

Vitamin D i cink saveznici su dobrog imuniteta


Nezaobilazan preparat za imunitet je vitamin D koji telo oslobađa u prisustvu sunčeve energije, pa je jasno zašto su potrebne dodatne količine u toku zimskih dana. Preporučuje se unos ovog vitamina koji za imunitet odraslih ima izuzetno važno dejstvo, jer dovoljan broj ovih supstanci smanjuje mogućnost od pojave prehlade, pa čak i samog gripa. Još jedan mineral koje se pokazao kao rešenje najbolje za imunitet je cink koji ima antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Ukoliko brojni preparati za imunitet ne deluju najbolje, dodajte im cink i prehlada će brže napustiti vaš organizam.


Pad imuniteta, simtomi su koji imaju mnoga lica. Najbolje za imunitet možete pronaći u prirodi i domaćim proizvodima, ali su i preparati za imunitet koji se mogu pronaći u apoteci “Sunce” pravi izbor za hladne zimske dane. Ono što je važno napomenuti, a što svi lekari savetuju, to je da o svom zdravlju brinete svaki dan, a ne samo onda kad ga izgubite.