Kako lečiti hemoroide?

Kako lečiti hemoroide?
27.09.2021.

KAKO LEčITI HEMOROIDE?

Malo je bolesti o kojima se tako nerado govori kao što su to hemoroidi. A da nema razloga da se o ovom zdravstvenom problemu ćuti, govori i činjenica da se pola stanovništva starijeg od 50 godina bar jednom obratilo lekaru zbog ovog neprijatnog stanja. Svako ko se bar jednom susreo sa ovim problemom zna da lečenje hemoroida nije jednostavno, ali i da vreme koliko traju hemoroidi zavisi skoro isključivo od nas samih.

 

Šta su hemoroidi i šta ih izaziva?


Hemoroidi (šuljevi) su sasvim normalne venske i vezivne strukture u predelu anusa koje imaju funkciju sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice. O patološkom stanju hemoroida možemo govoriti tek kada oni postanu uvećani, otečeni, bolni i pod upalom, kao i kod proširenih vena. Akutna upala povlači se posle nekoliko dana, do nekoliko nedelja lečenja.


Šuljevi su krajnje neprijatan problem koji, iako život nije direktno ugrožen, u mnogome utiču na kvalitet života. Pacijenti najbolje znaju koliko uobičajene radnje, kao što je pražnjenje creva, sedenje ili šetnja, mogu biti bolne i naporne. Zbog toga je neophodno započeti lečenje hemoroida odmah po pojavi simptoma.


Glavni uzročnici ovog problema obično se kriju u našim životnim navikama, pa tako i period koliko traju hemoroidi koji su bolni i pod upalom, zavisi upravo od toga. Do pojave šuljeva može da dovede:

 

 • neadekvatna ishrana sa premalo vlakana
 • pasivni, pretežno sedelački način života
 • naprezanje prilikom defekacije
 • hronične opstipacije ili dijareje
 • nasledni faktor
 • trudnoća (usled pritiska ploda na tu regiju)

 

Simptomi šuljeva definitivno su veoma neprijatni, uporni i bolni, a najčešći su: bol tokom i nakon pražnjenja creva, krv u stolici, svrab, otok, bol, peckanje i iritacija kože anusne regije, ispadanje hemoroida i pojava venskih čvorova u predelu anusa.


Samo lečenje hemoroida kao i vreme koliko traju hemoroidi dok su pod upalom, zavisiće i od vrste i stepena u kome se nalaze. Razlikujemo dve vrste:

 

 • spoljašnje (vide se i mogu se napipati spolja, a podložni su otoku i čak nastanku tromboze, kao i pucanju koje izaziva ozbiljna krvarenja. U tretmanu je najbolja mast za hemoroide koja se direktno spolja aplikuje na obolelo područje)
 • unutrašnje (uvećan unutrašnji venski hemoroidni pleksus, ne vide se i ne mogu se napipati spolja, ali se može desiti prolaps (ispadanje), ruptura (pucanje) i strangulacija (uklještenje). U ovom stanju najbolje će pomoći čepići za hemoroide, jer se nešno aplikuju u sam analni otvor)

Po stadijumu razvoja uvećanih šuljeva imamo 4 stepena bolesti:

 

 • izraženi krvni sudovi hemoroida (efikasna pomoć biće mast za hemoroide)
 • blago ispadanje tokom naprezanja i samo vraćanje (u ovom stadijumu takođe je najbolja mast za hemoroide koja će smanjiti tegobe i ubrzati proces zaceljivanja i vraćanja tkiva)
 • ispadanje pri naprezanju, bez samostalnog vraćanja, koje se mora obaviti manuelno (u ovoj fazi lečenje hemoroida uključuje mast za hemoroide u spoljnoj regiji, a za unutrašnju regiju, nakon manuelnog vraćanja, namenjeni su čepići za hemoroide)
 • kontinuirano prolabirani šuljevi koji se čak i ne mogu manuelno vratiti (u ovoj fazi, nakon proktološkog pregleda, uglavnom ćete dobiti savet za operativni zahvat, ali vam suplementi mogu olakšati simptome)

lecenje hemoroida cepici

 

Lečenje hemoroida – korak po korak

 

Proces oporavka često je zaista naporan, bolan i dug, ali koliko traju hemoroidi pod upalom zavisi uglavnom od vas i vašeg stila života. Zato se naoružajte strpljenjem i budite spremni da u svoje životne navike uvedete sledeće:

 

 • krećite se (u svoju dnevnu rutinu uključite bar 30 minuta šetnje ili lakih vežbi koje će podstaći rad creva, sedite samo koliko morate, i naročito u akutnim fazama birajte polusedeći stav ili ležanje na boku, jer će to smanjiti pritisak na anusnu regiju)
 • promenite higijenske navike (posle svakog pražnjenja creva operite mlakom vodom anusnu regiju, pa upotrebite mast za hemoroide, kakva je Fitorektal ili Avaricon Hemor, trudeći se da vam anusna regija uvek bude čista, suva i tretirana)
 • prilagodite način ishrane (povećajte unos vode na optimalnih 8 čaša i unos svežeg voća, povrća i vlakana, što će obezbediti da stolica bude meka, a defekacija bez napora. Izbegavajte masnu, slanu, ljutu i začinjenu hranu, alkohol i cigarete)
 • koristite suplemente (mast za hemoroide i čepići za hemoroide najbolji su saveznici u borbi protiv bolesti, a u raznovrsnoj ponudi isprobajte mnoge pa ćete zaključiti koja je za vas najbolja mast za hemoroide, jer su reakcije pacijenata različite. Iznenadićete se koliko mogu da pomognu tablete koje doprinose očuvanju periferne cirkulacije, kakve su Venodia Plus, jer ne zaboravite – šuljevi su venske strukture).

 

Da ne biste bili u problemu, lečenje hemoroida u ova 4 koraka započnite još dok se osećate dobro i zapamtite da vreme koliko traju hemoroidi možete da odredite samo vi.