Kako izlečiti prehladu brzo?

Kako izlečiti prehladu brzo?
30.11.2023.

KAKO IZLEčITI PREHLADU BRZO?

Stiglo je hladno vreme, vreme prehlada, gripa i ostalih dobro poznatih respiratornih tegoba. Još dok je problem banalan potrebno ga je sprečiti. Često poistovećujemo virus gripa sa prehladom, pa i prehladu sa alergijom, što i nije za čuditi s obzirom na simptome koji mogu biti istovetni.

 

Ali, za razliku od gripa i alergije, obična prehlada se zaista može izlečiti brzo. Upravo time se bavimo u ovom tekstu. Saznajte kako izlečiti prehladu brzo dok još nije dostigla svoj zenit.

 

Prehlada – simptomi

Prehladu izaziva isti onaj virus koji napada nos i grlo, a zatim i ostale organe za disanje, što za posledicu ima nadraživanje sluzokože nosa i grla. Više od 200 različitih virusa uzrokuje prehladu koja se uglavnom javlja kad malo zahladi napolju, dakle negde pred kraj jeseni, a jenjava otprilike sredinom proleća. Poput svih virusa, i ona se prenosi kapljičnim putem (udisanjem) ili posredstvom ruku na kojima se nalaze čestice virusa koje mogu dospeti u oko, nos ili usta u slučaju da dirate lice.


Ono što prehladu razlikuje od virusa gripa jeste njen postepen razvoj nakon nekoliko dana od samog zaražavanja. Grip nastupa iznenadno i zato ga je teže držati pod kontrolom i lečiti. Evo koji su to prvi znaci prehlade:

 

 • zapušenost nosa i curenje
 • smanjeno čulo ukusa i mirisa, ponekad i znatno
 • kijanje
 • kašljanje
 • vodenasti sekret iz nosa
 • osetljivo, nadraženo grlo
 • suzne oči
 • glavobolja
 • malaksalost
 • umor
 • groznica
 • otežano disanje
 • povišena temperatura


Ovo su neki tipični prvi znaci, ali ne moraju se javiti svi u isti mah, već se uglavnom jave 2 do 3 simptoma gde bi na primer povišena temperatura upućivala da imate ipak malo ozbiljniju prehladu. I najbezazlenija prehlada može preći u svoj teži oblik ako zanemarite simptome ili se neadekvatno lečite. No, ako je detektujete na vreme, ona može trajati samo jedan dan.


Što se tiče gripa, njega prate sledeći simptomi: povišena temperatura; malaksalost; bol u zglobovima i mišićima; umerena do jača glavobolja; suv kašalj; zapušen nos.

 

zena-u-krevetu-brise-nos-zbog-prehlade


Ovi simptomi karakteristični za virus gripa uglavnom nastupaju nakon dan, dva od zaražavanja. I baš kao i prehlada, više je rezervisan za hladnije vreme koje znači i nužno boravljenje u zatvorenim i slabije provetrenim prostorijama što dovodi do toga da su koncentracije virusa u vazduhu visoke.


A po čemu se razlikuje prehlada od alergije pročitajte u nastavku.

 

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

Najfrekventniji simptomi alergije su kijavica, svrab očiju i nosa, zapušen nos, suv i nadražajni kašalj, curenje vodenastog sekreta iz nosa, umor. No, alergija ima i svoje teže simptome u koje spadaju otežano disanje i sviranje u grudima što upućuje na astmu. Kao što primećujete, nije teško ove simptome pobrkati sa virusom prehlade, pa i gripa, ali neke razlike uputiće nas na pravu dijagnozu:

 

 • temperatura i groznica mogu biti prisutne u slučaju prehlade, dok se kod alergije ne javljaju
 • bolovi u zglobovima i mišićima se mogu javiti u slučaju prehlade, dok kod alergije nisu prisutni
 • kijavica, suzenje očiju, umor i kašalj javljaju se i kod alergije i kod prehlade, a takođe i sekret iz nosa, s tim što je u slučaju prehlade taj sekret žućkast ili zelenkast, dok je kod alergije bistar i vodenast
 • svrab očiju i nosa prisutni su kod alergije, a u slučaju prehlade ne
 • prehlada traje kratko ako je u pitanju blaži oblik, no alergija traje duže od dve nedelje


Kakvi god simptomi da vas muče, jedini siguran način da im detektujete uzrok jeste poseta lekaru i zato je najbolje da sami sebi nikad ne postavljate dijagnozu, već da to uradi stručno lice.

 

Koliko dugo traje prehlada?

Ako i najbezazlenije simptome prehlade ne lečite dok se ne razviju, oni će trajati 7 dana, pa i duže, do dve nedelje i zato je od izuzetne važnosti da delate na vreme. Nekako uvek znamo kad ćemo se prehladiti i taj signal koji nam telo daje ne treba ignorisati. A šta je to što bi trebalo da preduzmete kad osetite da vas nešto „lomi“ saznajte u sledećim redovima.

 

Šta je najbolje za prehladu?

 • Čaj za prehladu – i pijte ga u velikim količinama jer topao čaj odlično deluje na infekciju. Vaše grlo će biti zagrejano iobloženo, a imunitet ojačan. Iz širokog asortimana na sajtu Apoteke Sunce izdvajamo jedan poseban Atom čaj u kockicama koji možete piti i preventivno jednom dnevno, a ako vas je prehlada već uhvatila i imate teže simptome ovaj čaj možete piti i do 3 puta dnevno jer je veoma brz i efikasan u borbi protiv gripoznih stanja, prehlada, virusa i sl.
 • Najbolji prašak za prehladu – koji vam preporučujemo iz našeg širokog asortimana na sajtu jeste MaxoMucil 600 Maxmedica koji u sebi sadrži propolis, ehinaceu i vitamin C. Za tili čas ovaj prašak će vam pomoći da se izborite sa neugodnim simptomima prehlade. Takože vam preporučujemo i Viscoflu prašak Save Health sa kojim simptomi instant nestaju i da vas muče prestaju
 • Najbolje tablete za prehladu – možete naći na sajtu naše Apoteke Sunce. Iz širokog asortimana izdvajamo Sinulan Duo forte Walmark tablete koje u sebi sadrže kombinaciju 6 biljaka koje doprinose normalnom funkcionisanju donjih i gornjih respiratornih puteva, kao i imunog sistema.


Sprečite prehladu na vreme uz najbolje preparate vaše Apoteke Sunce. Posetite nas, poručite i zaštitite svoje zdravlje bedemom najkvalitenijih proizvoda.